Bizim Mahalle-Konak, Çınartepe Mahallesi

Konak Gültepe’de bulunan Çınartepe Mahallesi, 1974’te Millet Mahallesi’nden bölünerek oluşan bir mahalle. 40 yıllık geçmişine muhtar Dursun Çelenk’le yaptığımız yolculuğun satırbaşlarını paylaşacağım sizlerle.


  • Oluşturulma Tarihi : 08.08.2014 07:38
  • Güncelleme Tarihi : 08.08.2014 07:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bizim Mahalle-Konak, Çınartepe Mahallesi

 

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Çınartepe Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Dursun Çelenk’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

HAMZA Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (163’üncü Mahalle)

Mahallenin adı:  Çınartepe

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35130

Mahallenin nüfusu:  12.000

Mahallenin seçmeni:  4.800

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 44

Mahallenin muhtarı:  Dursun Çelenk

Konak Gültepe’de bulunan Çınartepe Mahallesi, 1974’te Millet Mahallesi’nden bölünerek oluşan bir mahalle. 40 yıllık geçmişine muhtar Dursun Çelenk’le yaptığımız yolculuğun satırbaşlarını paylaşacağım sizlerle. Öncelikle telefonla randevu aldığım Dursun Çelenk’in telefondaki sesi babacan bir o kadar da samimi gelmişti kulağıma. 441 numaralı otobüsle Çınartepe Mahallesi Muhtarlığına doğru tırmanırken içimden “keyifli bir mahalle röportajı yapacağım” diye geçirmiştim. Mahallenin üç caddesinden birisi olan Dicle Caddesi üzerindeki Çınartepe Sağlık Ocağı durağında indiğimde muhtarlık ofisinin karşısındaki marketin önünde mahalle sakinleri ile sohbet ederken buldum Dursun Çelenk’i.  Otobüs yolculuğunda aklımdan geçirdiklerimin doğru çıkmasının keyfi ile sorularımı bir bir sordum muhtara. Muhtar Dursun Levent mahalle sakinleri kadar öyle sıcak bir ilişki geliştirmiş ki görenleri hayrete düşürecek türden. Çünkü birisi seçmen bilgi kağıdını almaya geldiğinde isim soy isim sormadan ben sizin kağıtları kiracıya verdim, yada eve gönderdim şeklinde cevaplar veriyor. Mahalleye gelmeden muhtarla ilgili yaptığım küçük bir araştırma zaten bu gördüğüm manzarayı doğrular nitelikteydi. 1988 Yılında Sümerbank’tan emekli olduğunda bir yıl sonraki 1989 yılı seçimlerinde yaşadığı mahalleye muhtar seçildi. 4 dönem üst üste yaptığı muhtarlığa bir dönem zorunlu olarak ara verdi. Çok az bir farkla 2009 yılında seçimi kaybedince 2014 yılına kadar kendini istirahate çekti. 30 Mart seçimlerinde yeniden aday oldu ve geçen 4 dönem muhtarlık yaptığı mahallesine yeniden yönetici oldu. Bu nedenle mahalleyi ve mahalle sakinlerini çok yakından bilen muhtar Dursun Çelenk, “Bizim burası zaten 1974 yılında mahalle oldu. Başta Erzurum ve Kars olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden göçen ailelerin çoğunlukta yerleştiği mahallemizde 41 sokağımız üç tanede caddemiz var. Caddelerimiz muhtarlık ofisimizin de üzerinde bulunduğu Dicle, Çamlık ve Güneş.  4 bin 800 civarında seçmenimizin sandığa gittiği mahallemde yaklaşık 12 bin sakinimiz yaşamakta. Mahalle sınırlarımız içerisinde Seyfi Gülmez İlkokulu ile Atamer Mahallesi ile sınırımızda bulunan Kenan Evren Anadolu Lisesi çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim gördüğü kurumlardır. Ayrıca yine yakınımızda bulunan Çınartepe 9 nolu Aile Sağlığı Merkezimizde sağlık sorunumuza cevap vermektedir. Mahallemizde irili ufaklı 6 parkımız bulunmakta, bu parklarımızın ikisi büyük kalanlar ise küçük. Ayrıca üç parkımızda oyun ve spor aletleri mevcut.” dedi.

CANÇEŞME PİKNİK ALANI

Konak Belediyesi tarafından Gültepe’de bulunan mahallelerin ortak olarak kullandığı dev piknik alanı hızla geliştiriliyor. Bölge halkı tarafından Cançeşme Piknik Alanı olarak tanımlanan Gültepe Rekreasyon Alanı, Çınartepe' de 80 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Piknik alanları, yürüyüş ve koşu yolları, seyir terasları, kır kahvesi, otopark ve diğer tesisleri içinde barındıran alan bölgeye gelenleri eşsiz manzarası ile büyülüyor. Mahalle imara açıldığı dönemde iki kat verilen yapı izinleri zamanla ailelerinin ihtiyaçlarına göre 4-5 katı bulduğuna dikkat çeken muhtar Dursun Çelenk, “Tabi bunların diğer katları ne yazık ki kaçak. Geçen yıllarda mahallemizde bulunan 27 sokağımız kilit parke taşla kaplandı, diğer sokaklarımız ve caddelerimiz asfalt. Geçen dönemki belediye yönetimi burada yapılan yol çalışmaları için mahalledeki ev sahiplerinden katılım payı adı altında paralar talep etti. Birçok mahalle sakinimiz belediyenin talep ettiği bu paraları ödeyemedi. Ödeyenler oldu ancak şimdi yeni göre gelen başkanımız Sema Pekdaş bu konuda mağdur olan ailelerinin sorununun çözümü noktasında daha anlamlı ve kalıcı çözümler üretiyor. En azından bu istenilen paralarla ilgili şu an için beklememiz söylendi. Mahalle sakinlerimin çoğu orta ve alt gelir grubuna dahil gibi bir yaşam sürmekte. Eğitim durumumuz ise çocukların büyük bölümü ortaokul ve liseyi bitiriyor ancak üniversiteli olma oranımız düşük. Mahallemizde yaşayan ailelerin büyük çoğunluğu birbirini tanır, bu nedenledir ki komşuluk ilişkileri son derece gelişmiştir. Son dönemde birçok mahallede olduğu gibi bizim mahallede de 10 civarında Suriyeli aile ev kiraladı. Mahallemize ulaşım ise 34-42 ve 441 numaralı otobüslerle yapılmakta. Şimdilik herhangi bir sorun göze çarpmıyor, bu konuda Büyükşehir Belediyemizde zaten sürekli bir arayış içindi. Önümüzdeki dönemde şayet bir takım sıkıntılar belirirse bunu da gidereceklerdir diye umuyorum.” şeklinde konuştu.

ÇINARTEPE’NİN İSTEKLERİ

Çınartepe Mahallesi Muhtarı Dursun Çelenk, mahallelerinde daha önceden üretim yapan belediye ekmek fırının kapatılmasının ardından şimdi bu tesisin durumunun içler acısı olduğuna dikkat çekerek, “Burası önce hem bizim hem de çevre mahallelerin ekmek ihtiyacını karşılıyordu. Şimdi boş gezenlerin ve madde bağımlılarının meskeni gibi oldu. Biran önce burasının tekrar faaliyete geçmesini bekliyoruz.  Ayrıca mahallemizde zaman içinde yapılan 100 kadar evimizin halen tapusu yok. Oysa buraya su, elektrik ve telefon hatları çekildi. Bu insanlar çevre vergisinin yanı sıra ayrıca işgal parası adı altında kira da ödüyor. Bu insanlar daha fazla mağdur olmamak için evlerinin tapularını almak istiyor. Son derece de haklılar. Son dönemde emniyet ve kaymakamlığımızla yaptığımız görüşmelerle özellikle Cançeşme Piknik Alanında artış gösteren madde bağımlıların sayılarında son aylarda ciddi azalma sağlandı. Bu piknik alanımızda eksikliklerinde kısa sürede tamamlanmasıyla belki de İzmir’e hakim bu tepede en büyük piknik alanı bizim olacak. Mahallemizde doğalgaz hattı yok. Bu konuda İzmir-Gaz ile görüşmelerim devam ediyor. Birde mahalle sınırlarımız içindeki hazineye ait yeşil alanlarımızda yapılacak olan bir spor sahası hem bizim mahallenin gençleri için hem de komşu mahallelerin gençlerinin spor alanı olarak açılırsa bu gençlerde en azından kötü alışkanlıklara yönelmek yerine sporu tercih edeceklerdir. Son olarak Bornova’dan Şahin Tepesi olarak bilinen bizim bu piknik alanımıza bir teleferik yapılsa burası ayrı bir cazibe merkezine dönüşür. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ve ekibinin bu teleferik projesini hem bölge hem de İzmir turizmi açısından değerlendirmeye alacaklarını tahmin ediyorum” diye konuştu.

 

Haber Merkezi