Bizim Mahalle-Karabağlar, Refet Bele Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Karabağlar, Refet Bele Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Hatice Akar’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücad


  • Oluşturulma Tarihi : 07.01.2015 07:32
  • Güncelleme Tarihi : 07.01.2015 07:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bizim Mahalle-Karabağlar, Refet Bele Mahallesi

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (194 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Refet Bele

Mahallenin ilçesi, ili: Karabağlar/İzmir

Posta Kodu: 35160

Mahallenin nüfusu:  12.000

Mahallenin seçmeni:  7.300

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 97

Mahallenin muhtarı:  Hatice Akar

Karabağlar, Refet Bele Mahallesi, 30 yıllık bir geçmişe sahip ve son dönemde yapılan imar düzenlemesi ile müteahhitlerin yerinde dönüşüm uygulaması ile kentsel dönüşümü kendi içinde yaşıyor. Kazım Karabekir Mahallesi’nden bölünerek ortaya çıkan Refet Bele Mahallesi, Konak’a bağlı olduğu dönem ve 2009’dan 30 Mart 2014’e kadar hak ettiği hizmet ve yatırımları alamayan bir mahalle olarak biliniyor. 2009 Yılında Karabağlar’ın yeni ilçe olması ile umutlanan Refet Bele Mahallesi sakinlerinin geçen 5 yılı da hüsranla geride bıraktığına değinen muhtar Hatice Akar, “Mahallemiz şu son döneme kadar hak ettiği hizmet ve yatırımı bir türlü alamadı.  Şimdi gerek Karabağlar Belediyemiz, gerekse de büyükşehir mahalleye hizmet getirmede bir çalışma başlattı. Umarım bu hız kesilmez ve bu çalışmaların bu dönemde önemli bir eksiğimizi giderdiğini görürüz. Mahallemizin çevresinde Vatan, Tahsin Yazıcı, Ali Fuat Cebesoy, Sevgi, Bozyaka, Gülyaka ve Kazım Karabekir Mahalleleri bulunuyor. Ben Milli eğitim Bakanlığı’nda memur emeklisi olduktan sonra mahalleme muhtarlık için aday oldum. Mahalleme kadın eli değmesini isteyen komşularımın da desteği ile 30 Mart seçimlerinde eski muhtar ile diğer rakibimi geride bırakarak 2 bin 686 oyla muhtar oldum. Refet Bele Mahallesi’nin yaklaşık 12 bin sakini var, bunlardan 7 bin 300’ü seçmenden oluşuyor. Mahallemde 97 sokağım var bunların iki tanesi Eski İzmir ve Yurtsever Caddeleridir. Mahallemin eksikliklerini uzun süreden bu yana bildiğim için koltuğa oturur oturmaz eksikleri listeledim ve sırasıyla ilgili kurumlara bunları yazı ile bildiriyorum. Memur emeklisi olunca resmi yazışma ve arşiv tutma alışkanlığımı şimdi muhtarlıkta da uyguluyorum. Mahalle sınırlarım içinde Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu, Karabağlar Kız Teknik Meslek Lisesi ile ortaokulumuz içinde Halk Eğitim Kursu’muz bulunuyor. Sağlık ocağımız yok. Bu anlamda Ali Fuat Cebesoy Mahallesi’ndeki sağlık kurumundan yararlanıyoruz. Yine Mahallemde bulunan üç parkımız var, bunlar; Manolya, Mahsuni Şerif parklarımız var. Ayrıca adı olmayan ancak mahallenin çocuklarının isimsiz olması sebebiyle ‘Hayalet’ adını verdikleri bir parkımız daha var” dedi.

ALTYAPI SIKINTILI

Refet Bele Mahallesi’nin yaklaşık 10 sokağında halen 20 yıl önce yapılan kanalizasyonların kullanılmasından dolayı sıkıntı yaşandığına dikkat çeken muhtar Hatice Akar, “Göreve gelir gelmez İZSU’ya dilekçe ile 9131, 9131/15/,9131/17, 9125, 9002, 9123, 9123/1, 9176 ve 9184 numaralı sokaklarımızda her yağmur yağışında bu sokaklarımız sel suları altında kalıyor. Okula giden çocuklarımız bu sokaklardan anne ve babalarının sırtında veya kucağında evlerine ulaşıyor. Dilekçemde bu sokaklarımıza yağmur suyu ıslah çalışması ve gerekli yerlere mazgallar yapılmasını istedim. Mahallemde özellikle elektrik ulaşım hatları halen direklerle yer üstünden sağlanmakta. Vatandaş bu kadar elektrik faturası ödüyor ama hak ettiği hizmeti Tedaş’tan alamıyor. Ayrıca Tedaş’ın sokak köşelerinde ve parklarda bulunan trafoları çok ciddi bir problem. Hem parkta kocaman trafo var hemde bu parkın aydınlatması yapılmıyor. Bir an önce bu trafo sorunun çözümünü ve bu elektrik hatlarının yer altına alınmasını istiyoruz. Bununla beraber YÜKSEK GERİLİM HATLARI mahallemin yarısında ciddi tehlike oluşturmakta. Bunun için yıllardır mahalle sakinleri başvurmadık yer bırakmadı. Bu konuda belediyelerimizde sıkıntılı ama Tedaş bu soruna da bir çözüm sunmuş değil.” diye konuştu.

KADINLARIN İŞLETECEĞİ PAZAR

Refeft bele Mahallesi’nde bulunan Halk eğitim Kursu’na devam eden kadınların ürettiği el işlerini satabilecekleri bir pazarın muhtarlık ofisinin de içinde bulunduğu Manolya Parkına yapılmasını ısrarla isteyen muhtar Akar, “Muhtarlık ofisim bulunduğu alan biraz daha genişletilip iki katlı hale getirilse üst katını muhtarlık altını da yine mahallemizde yaşayan kızlarımız ve kadılarımıza el becerilerini geliştirecekleri bir kurs merkezi kazandırırız. Burada üreten kadınlarımız aynı Pazar içindeki mini pazarda da ürünlerini satar. Böylelikle hem aile ekonomilerine katkı sağlar hem de birer meslek sahibi olurlar. Asıl önemlisi gün içinde özellikle akşam üzerleri içki ve uyuşturucu kullanan ve fuhuş gibi yüz kızartıcı olayların merkezi haline gelen parka bir anlamda bu kadınlarımız sahiplenmişte olur. Geçen ay 28 yaşında bir gencimiz bu parkta Bonzai denilen illetten dolayı yaşamını yitirdi. Mahallemiz yapılan imar düzenlemesi ile müteahhitlerin gözdesi oldu. Şimdi bir veya iki katlı bitişik evleri satın alan yatırımcı buraları birleştirerek 4 duruma göre 5 ve 6 kata kadar apartman yapabiliyor. Bu anlamda hem mahallenin görünümü yenileniyor hem de eski evlerde yaşayanlar yeni ve modern binalarda yaşıyor. Bu dönüşümden dolayı belediyelerimiz şimdilik yollara müdahale etmiyor. Bu anlamda önceden beton olan sokaklarımızın üzerleri yamalı bohça misali asfalt kaplamalarla kapalı. Bir anlamda bakımsız kalan yollarımız ve kaldırımlarımız köstebek yuvası gibi, bu sıkıntımızın9da giderilmesi için belediyelerimiz ile görüşmelerimiz sürüyor.  Bu yerinde dönüşüm ile yeni binaların hızla yapıldığı mahalleme seçimden sonra yaklaşık 600 aile taşındı. Bu taşınmalar daha da devam edecek. Madde bağımlıları için özellikle parkların aydınlatılmasını ve mobese kamera takılmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu parklar mahalle sakinlerinin değil madde bağımlıları ve kötü niyetli kişilere hizmet etmekten öteye gidemeyecektir. İdarecilerimiz arasında Karabağlar Kaymakamı hem sosyal ilişkilerde, hemde sorunlara yaklaşımda sergilediği performans ile bizlere son derece yardımcı olmaktadır. Hatta gönlümüzden geçen şu ki devletimiz her kurumun başına Kaymakamımız M. Sadık Tunç gibi idareci tayin etse şu anda yaşadığımız sorunların bir çoğunu yaşamazdık diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Refet Bele kimdir?

1881 senesinde İstanbul’da doğdu. 1899 yılında Harbiye Mektebini (Harp Okulu), 1912 senesinde Erkân-ı Harbiye Mektebini (Harp Akademisini) bitirdi, Kurmay Subay olarak Osmanlı ordusuna katıldı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’le birlikte Samsun’a çıkıp Millî Mücâdeleye katıldı. 13 Temmuz 1919’da, ordudaki vazifesinden ayrıldı. Erzurum Kongresinde Heyet-i Temsiliye'ye seçilerek, Sivas Kongresine katıldı. Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na İzmir milletvekili seçildi. Ankara’da toplanan TBMM’ye İzmir milletvekili olarak katıldı. 16 Eylül 1920’de Dâhiliye Vekili (İçişleri Bakanı) oldu. Halîfe Abdülmecid Efendiye bir at hediye etmesi ve hilâfetin korunmasından yana tavır takınması sebebiyle Mustafa Kemal’le arası açıldı.

Haber Merkezi