Cengizhan'ın korkulu rüyası: KANSER

Bayraklı'nın en yüksek tepesindeki Cengizhan Mahallesi sakinlerinin en büyük derdi; mahalleyi istila edercesine yan yana dikilen baz istasyonları ve TV vericileri. Son yıllarda kanser vakalarının artış gösterdiği mahalleli diken üstünde yaşıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 14.11.2014 08:13
  • Güncelleme Tarihi : 14.11.2014 08:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Cengizhan'ın korkulu rüyası: KANSER

Bizim Mahalle-Bayraklı, Cengizhan Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Bayraklı, Cengizhan Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Yusuf Özden’den  dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (184 ncü Mahalle)

Mahallenin adı:  Cengizhan

Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir

Posta Kodu: 35590

Mahallenin nüfusu:  15.000

Mahallenin seçmeni: 10.000

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 96

Mahallenin muhtarı:  Yusuf Özden

İzmir Körfezi’ni tepeden gören eşsiz manzara ve bir o kadarda temiz havaya sahip mahallelerden birisi olan Bayraklı, Cengizhan Mahallesi 184 ncü durağım. Cengizhan’a ulaşmak için otobüsün tırmanmakla bitiremediği büklüm büklüm dar sokaklar hep birbirine benziyor. Zirveye ulaştığınızda serin havanın yüzünüzü yalayarak sizi rahatlatan bir serinliğe bıraktığını hissediyorsunuz. 3 dönemdir Cengizhan Mahallesi’nin muhtarlığını yapan Yusuf Özdem aynı zamanda Bayraklı Muhtarlar Derneğinin de başkanı. 1986 yılında Karşıyaka’nın Alpaslan Mahallesi’nden bölünerek ortaya çıkan Cengizhan Mahallesi, Fuat Edip Baksı, Alpaslan, 75 nci yıl, Muhittin Erener ve Refik Şevket İnce mahallelerinin arasında bulunuyor. Mahallede 15 bin nüfusun yaklaşık 10 bini seçimlerde sandığa giden seçmenleri oluşturuyor. Şehit Cesur İlköğretim Okulu ile Ali İhsan Konakçı Anadolu Lisesi eğitim hizmeti veriyor. Lise 75 nci yıl mahallesi ile sınırda.  3 nolu Aile Sağlık Merkezi’nin yanı sıra Karşıyaka Belediyesi’nin kontrolünde birde Ağız Diş Sağlığı Merkezi Mahalleye sağlık hizmeti veriyor. Cengizhan Mahallesinin  zirvesindeki geniş bir alana kurulu Ekrem Akurgal yaşam alanı ve spor kompleksi mahalleli gençleri ağırlıyor. Buradaki kapalı spor salonunun gerektiğinde düğün salonu olarak kullanılabilmesi için belediye ile görüşmelerini sürdüren muhtar Yusuf Özdem, “Şimdi mahallemizin en büyük eksiklerinden birisi olan düğün salonu talebimiz yerine getirilene kadar bu spor salonunun gerekli zamanlarda düğün salonu olarak hizmet verebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda sahanın zemini düğün öncesi halılarla kaplanır ardından plastik masa ve sandalyelerle pekala düğün salonu olabilir. Bu konuda belediyelerimize başvurumuz var, konu değerlendiriliyor.” dedi.

ÇOCUK PARKINA TUVALET

Cengizhan Mahallesi’nde bulunan çocuk parkının çevresinde bir tuvalet olmamasının sorun yarattığına dikkat çeken muhtar Yusuf Özdem, “Burada oyun oynamaya gelen çocukların ihtiyaçlarını giderebileceği bir yer yok, çocuklar mecburen çimlere bu ihtiyaçlarını yapıyor. Buda oldukça çirken bir görüntü yaratıyor. Oysa burada var olan eski otobüs garajının içinde harabe bir bina var, burası modern bir tuvalet olarak düzenlense birde görevli tahsis edilse bu sorun ortadan kalkar. Sokaklarımız dar olduğu için kaldırım yok, ayrıca sokaklarımızın tamamı asfalt kaplama ve beton yollardan oluşuyor. Çünkü mahallemiz eğimli bir arazide olduğu için buraya kilit parke taş döşenmesi mümkün olmuyor. Mahallemizden Tepecik Hastanesi ve Halkapınar aktarma istasyonlarına otobüslerimiz var, ayrıca yeni garaja dolmuş seferleri de yapılıyor. Mahallemizin büyük bölümü emekli kalanlar ise asgari ücretle çalışanlardan oluşuyor. Mahalle sakinlerimizin yaklaşık yüzde 80’i ev sahibidir. Eğitim düzeyi yaşlılarda düşük olsa da gençlerimiz ve çocuklarımız için durum tam tersidir.  Mahalle sakinlerimizin çoğunluğu Erzurum, Kars, Ağrı ve Anadolu’nun diğer kesimlerinden göçerek gelen ailelerden oluşmaktadır. Son dönemde Suriye’den gelen 6 mülteci ailede mahallemizde barınmakta. Mahallemizde geçmişte pek rastlanmayan madde bağımlığı ve asayiş olayları ne yazık ki son dönemde hemen hemen her yerde olduğu gibi burada da artış gösterdi. Bu konuda emniyetimizin daha sıkı çalışma ve eğitimle bu işin çözümleneceğini tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

3 BİN METRE BOŞ ALAN

Mahallelerinde Büyükşehir Belediyesi’ne ait 3 bin metrekarelik bir boş alan bulunduğunu burasının düzenlenerek pekala park haline geleceğine vurgu yapan muhtar Yusuf Özdem, yine 1615/8 sokakta bulunan boş yerde kültür merkezi olabilir diyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu boş yerlerimiz değerlenirse mahallemizin çocukları ve sakinleri biraz daha rahat eder. Benim çabalarım ve eski belediye başkanımız Cevat Durak’ın desteği ile bu su deposu alanı içine iki katlı bir muhtarlık binası ve Cengizhan Mahallesi Dayanışma Merkezi yaptırdım.  Mahallemize çalışan dolmuşların Barış meydanına kadar inmesi için belediye ve minibüsçüler odası ile görüşmelerim sürüyor. Aydınlatmada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Tedaş özelleştirildikten sonra bu sıkıntılarımız iyice arttı. Mahalle sakinleri özellikle geceleri karanlık sokaklarda sorun yaşıyor. Mahallemizin en büyük problemi evlerimizin neredeyse içinden geçecek kadar yakında bulunan verici antenleri. Bu anlamda mahallemizde ciddi kanser vakalarında artışlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

CENGİZHAN’DA ÖLÜM ‘DALGA, DALGA’

Elektromanyetik radyasyon, insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü ve bağımsız bilim adamlarının en üst perdeden dikkat çektiği tehlikeden korunmak için öncelikle tedbirli olmak gerekiyor. Bayraklı’nın görüntüsü ile aşağıdan bakanları büyüleyen Cengizhan Mahallesi’nde kime dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Tepe ve civarında âdeta kanserden geçilmiyor! Televizyon ve radyo vericileriyle kuşatılan mahalle ve çevresinde oturanlar, ayrıca uykusuzluktan, baş ağrısından, yorgunluktan, sinir bozukluğundan da şikâyetçi. Eşini geçen yıl akciğer kanserinden yitiren 60 yaşındaki Fatma Bebek, elektromanyetik kirlilik ve çıkan gürültüden geceleri uyuyamamaktan şikayetçi. Cengizhan’da vericiler sebebiyle gözle görülür hâle gelen rahatsızlık ve hastalıklar, aslında hepimizin başında “Demokles’in kılıcı” gibi asılı duruyor. Her yanımızı saran elektrikli cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgalarla iç içe yaşıyoruz. İşte elektromanyetik dalgaların bu özellikleri insan bünyesinde muhtelif menfi tesirlere yol açıyor. ELF radyasyonu dışarıdan bu hassas sistemi etkileyerek tabii dengeyi bozabiliyor. Elektromanyetik alanların iki tür biyolojik tesiri bulunuyor. Kısa sürede; baş ağrısı, göz yanması, yorgunluk, gece uykusuzluğu, hâlsizlik, baş dönmesi hissediliyor. Uzun sürede ise insan bünyesindeki moleküler ve kimyasal bağlara, hücre yapısına ve bağışıklık sistemine zarar veriyor. Çalışmalara son noktayı Dünya Sağlık Örgütü koydu. Kansere sebep olan radyasyonu özelliklerine göre gruplayarak her yıl duyuran Dünya Sağlık Örgütü Kanser Araştırma Ajansı (IARC), yüksek gerilim hatları, vericiler ve evdeki düşük elektromanyetik frekanslardan (ELF) sonra cep telefonlarını da muhtemel kanserojenlerin bulunduğu 2-B grubuna dâhil etti. Bu durum, 31 Mayıs 2011’de 208 no.lu basın bildirisiyle kamuoyuna duyuruldu. 

Haber Merkezi