“Hakkımız olan ek zammı istiyoruz!”

Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilciliği verilmeyen enflasyon farkı ve maaş zamlarını protesto etti


  • Oluşturulma Tarihi : 29.10.2014 08:27
  • Güncelleme Tarihi : 29.10.2014 08:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Hakkımız olan ek zammı istiyoruz!”

DİLEK BAKIRKAYNAK - Basmane Meydanı’nda toplanarak Konak Meydanı’na yürüyen emekçiler, “2014 ve 2015 yılı maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinde sözde yetkili konfederasyon, memurları masada yüz üstü bırakmıştır” dedi. Konak Meydanı’nda toplanan emekçiler basın açıklamasından önce sözleşme görüşmelerini konu alan bir oyun sergileyerek tüm dikkatleri üzerinde topladı. Büyük alkış alan oyun sonrasında Kamu Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, çeşitli sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı. Konak Meydanı’na yürüyerek maaş zamlarını protesto eden emekçiler adına konuşma yapan Türkiye Kamu Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, “Kanuna göre 30 gün sürmesi gereken toplu sözleşme süreci 7 günde, 2. toplantı sonunda anlaşmayla sonuçlandırılmış, toplu sözleşme sonunda kamu görevlilerinin hakkı olan enflasyon farkı ödemesi dahi gasp edilmiş, memurlar kendi kaderlerine terk edilmiştir” şeklinde konuştu.

“MEMURLARIN HAKKI ELİNDEN ALINDI”

Bütçede memurlara ayrılan kaynağın 2,97 milyar TL’sinin hükümete peşkeş çekilmiş ve masada bırakılmış olduğunu kaydeden Başkan Doğruyol, açıklamasına şöyle devam etti; “Sözde sendika yöneticileri 2014 yılı için, maaşlara yansıyan 123 TL’lik net maaş artışını, tarihi başarı olarak memurlara anlatmaya çalışmaktadırlar. Milli şairimizin dediği gibi, Hey sıkılmaz, ağlamazsan, bari gülmekten utan! ... Oysa 123 liralık zam aslında toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+ yüzde 3 maaş zammının bile altında olan bir artıştır.123 TL’nin en düşük memur maaşına oransal yansıması yüzde 6,6; ortalama memur maaşına yansıması ise yalnızca yüzde 5,2’dir. Toplu sözleşme sonunda enflasyon farkı hakkımızın gasp edilmesinin yanında; ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretleri gündeme bile alınmamıştır. 2015 yılı için ise yalnızca yüzde 3+ yüzde 3 zam kabul edilmiştir. Bu gelişmeler üzerine dile getirdiğimiz memurlara enflasyon farkı ödenmesi talebimiz ‘Toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkamayız’ gerekçesiyle geri çevrilmiştir. Fiyat artışları ve ekonomik dalgalanmalar karşısında savunmasız bırakılan ve bütün hakları ellerinden alınan memur ve emeklilerimiz nasıl aldatıldıklarını daha 2014 yılının ilk ayında gerçekleşen enflasyonla anlamışlardır.”

“KUL HAKKI YEMEYEN YÖNETİCİLERE İHTİYACIMIZ VAR”

“Kul hakkı yemeyen dürüst yöneticilere ihtiyacımız var” diyerek yıllardan bugüne memurların hakları konusunda verilen sözler tutulmadığını kaydeden Türkiye Kamu Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, “Vaatler yerine getirilmezken, tüm memurların beklentisi olan ek zam konusunda yalnızca belli kesimlere yönelik bir düzenleme yapılması büyük bir eksiklik olacaktır. TÜİK tarafından açıklanan 9 aylık enflasyon yüzde 6,43 olmuş, Doğalgaza, elektriğe, suya yüzde 9 zam yapılmış, Gıda fiyatları son 9 ayda yüzde 11 artmış, özetle 4 kişilik bir Ailenin zorunlu harcamaları 9 ayda tam 363 lira yükselmiştir. 2014 yılı enflasyon hedefi yüzde 5,3’ten yüzde 9,4’e çıkarılmış, yüzde 5,3 enflasyon hedefine göre maaş zammı verilen memurlar, yüzde 9,4 enflasyona mahkum edilmiştir. Milyonlarca memur, artan enflasyon karşısında korumasız bırakılmış, 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kalmışken, hâkim ve savcıların maaşlarına 1155 TL, akademik personele de 725 ile 835 lira arasında zam yapılması kararı alınmıştır. Hâkim ve savcılarımızın, bilim adamlarımızın maaşlarının yükseltilmesi elbette hepimizin arzusudur. Ancak talebimiz, bütün kamu görevlilerinin ekonomik sorunlarının çözülmesi yönündedir. Ekonomik krizlerin en derin hissedildiği dönemlerde dahi enflasyon farkına ilaveten yüzde 2 huzur payı ödenirken, bırakın maaşların zamlanmasını, Bu gün binlerce memurun maaşı vergi dilimine girmelerinden dolayı  (yaklaşık yüzde 30) 1 Ocak 2014 tarihine göre gerilemiştir. Demek ki istenildiğinde toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkıla bilinmektedir. Bu durumda tüm kamu görevlilerinin ekonomik sorununu çözecek bir çalışma yapılması için iktidarın kaçacak yeri kalmamıştır.   Gelinen süreçte, enflasyon farkı ödemesi dahi memurların eriyen maaşlarını kurtarmaya yetmemektedir. Dolayısıyla 2014 ve 2015 yıllarını kurtarmak için memur ve emeklilerimize ek zam yapılması zorunlu hale gelmiştir. Eriyen maaşların telafisi için, Artmayan nöbet ücretleri, fazla mesai ödemeleri, ek ders ücretleri, ek ödemeler, özel hizmet tazminatları, sosyal yardımlar nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için, 4/C’lilere, yardımcı hizmetlilere verilen sözlerin tutulması için, belli kesimlere verilecek maaş zammının, bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi için, kamu görevlilerinin dağ gibi biriken ekonomik sorunlarının çözülmesi için, sizin ifadenizle büyüyen Türkiye ve artan GSMH’dan memurlara düşen payı istiyoruz. Buradayız. Hâkim ve savcılara, akademik personele zam verilirken diğer kamu görevlileri bir köşeye atılamaz. Memurların hakkını korumaktan bir haber olan Memur Sen Genel Başkanı AKİL Adamlık görevine soyunmuş hükümetin sözde çözüm, özde çözülme sürecini millete anlatmak için çabalamaktadır. Bizim milletimizin akil adamlara ihtiyacı yoktur” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi