Sayfa Yükleniyor...
Egede Bugün okurları ve Konak, Kadifekale Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Davut Tekinden dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum
İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.
Hamza Gül - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (166 ncı Mahalle)
Mahallenin adı: Kadifekale
Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir
Posta Kodu: 35270
Mahallenin nüfusu: 7.500
Mahallenin seçmeni: 4.500
Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 49
Mahallenin muhtarı: Davut Tekin
Konak Bahribabadan 33 nolu Kadifekale otobüsü ile kalenin zirvesine kadar çıkıp, oradaki son durakta inerek ulaştığımız Kadifekale Mahallesi 166 ncı durağımız oldu. Kadifekale İzmir tarihi ile özdeşleşen bir yer. Hal böyle olunca bu kalenin üzerinde ve çevresindeki 10 larca mahalleden ayrı olarak Kadifekale adını taşıyan bu mahalle kendini daha bir öne çıkartan özellikle sahiptir diye düşünerek ulaştık muhtarlığa. 4 ncü dönemdir muhtarlık yapan Davut Tekin mesai saatinin dolmasına ve işlem için bekleyen Suriyelilere rağmen bizi bekledi ve mahallesi hakkında bilmemiz gereken en küçük ayrıntıyı bile samimi bir şekilde aktardı. Kosova Mahallesi Muhtarlığı ile yan yana yapılan Kadifekale Mahallesi Muhtarlık Ofisinin bulunduğu sokağın dışında birkaç sokak daha yol şeklinde görünse de bu civardaki mahallelerin sokaklarının neredeyse tamamı kalenin zirvesine doğru tırmanılan yamaçlarda merdivenli sokaklardan oluşuyor. Bu merdivenli sokaklarının bir çoğu dar ve kıvrım kıvrım. Bu haliyle burayı gezenleri etkileyen bir labirent içinde dönercesine ulaşacağınız yere ulaşıyorsunuz. Kadifekale Mahallesini tanımadan önce tarihçesine bir bakalım. Helenistik ve Roma Dönemi Kentinin Akropolü. M.Ö. 334 te Pagos dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan kale Anadoluyu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskenderin isteği ile yapılmıştır. Bugün Kadifekale olarak adlandırılan Pogos dağının adının antik kaynaklarca Grekçe de Tepe anlamına gelen Pagos. Kadifekale, Körfez'in ve onu çevreleyen tüm yerleşim alanlarının en güzel göründüğü, 185 metre yükseklikteki tepe üzerindedir. "Yukarı kale" olarak ta anılmıştır. Kadifekale yapıldığı dönemde günümüzdeki halinden daha büyüktür. 6000 metreyi aşan çevresinde 24 burç ve kule vardır ve dış surlar denize kadar inmektedir. Kalenin ve dolayısıyla İzmir'in iki ana kapısı vardır. Bunlardan birincisi günümüzün Eşrefpaşa semti olan bölgede Ephesos ve Kolophon'a uzanan yolun diğeri ise günümüzün Basmane semti olan bölgede Sardes'e uzanan yolun başladığı kapılardır.
TARİH ÜZERİNDE YAŞAM
Kadifakalenin üzerindeki mahalleler için bu başlığı kullanmak yanlış olmaz. Çünkü Kadifekalenin altında neredeyse insanlık tarihi kadar eski denebilecek uygarlıkların üzerinde bir veya iki katlı evlerde çoğunlukla yoksullukla süren yaşam aslında tam bir tez konusu. 1950lerden sonra yavaş evlerin bir bir yapılmasıyla günümüzde son derece çarpık kentleşmenin en tipik örneğini sergileyen bölge son dönemde boyunu aşan sorunları çözmeye çalışıyor. Çözmeye çalışıyor desek de Kadifekale Mahallesi bu çözüm noktasına en uzak yerlerden birisi. Muhtar Davut Tekin, mahallesini ve buradaki yaşamı anlatırken öyle seçici bir dil ve üslup kullanıyor ki size kısa bir yaşam yolculuğu hissini yaşatıyor. Mahallede Okul, Sağlık Ocağı bulunmadığına dikkat çeken muhtar Tekin, Bizim ve çevremizdeki diğer mahallelerin park alanı diye öyle ayrılıp düzenlenmiş bir parkı yok, surların içindeki alana park denilirse işte bizim mahallelerin parkı burası. Kosava, Ballıkuyu, Altay, Aziziye ve İmariye Mahallelerinin arasında kalan bizim mahallenin önceden var olan 54 sokağından bazıları yıkıldı. Rakım Erkutlu Caddesi ile şu anda 48 sokağımızın olduğunu söyleyebiliriz. Mahallemizin 1 nci derece SİT Alanı olması burada herhangi bir yenileştirmeyi veya kentsel dönüşümü engelliyor. Oysa çevremizdeki Kocakapı, Ballıkuyu, Akarcalı, Yeşildere ve Kosova Mahallerinde kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Bizim mahallede ne yazık ki bu uygulamanın dışında kalıyor. Zaten bizim buradaki evlerin bir çoğunun tapusu yok, olanlarda bir kat için alınan tapulu evler bir iki kat daha yapılmış ama ne yazık ki resmiyette kaçak statüsünde.dedi.
SURİYELİSİZ OLMAZ
Hem çarpık kentleşme, hem yoksulluk dedikten sonra buraya son yıllarda Türkiyenin birçok kentine savaştan kaçan Suriyelilerin yerleştiği gerçeğinden yola çıkarsak, elbette Kadifekale Mahallesinde de Suriyeliler olmayı. Bu göç ve yaşananları özetleyen Muhtar Davut Tekin, Eğer Suriyelilerin vatandaşlık gibi bir hakları olsa, oy kullanabilseler ve birde aday çıkarsalardı, benim yerime şimdi bir Suriyeli muhtarla konuşuyor olurdunuz. 500 aile kadar Suriyeli bizim mahallede yaşıyor, bu insanlar gerçekten zor koşullarda burada yaşamlarını sürdürme mücadelesi veriyor. Bu insanlar genellikle bir odalı gecekondu tabir edilen yerlerde barınıp, evin erkeleri günlük işlerde çalışarak yaşamlarını sürdürüyor. Aslında bu olaya uluslararası perspektifte yaklaşıp, olayı bütün boyutları ile ele almak gerek. diye konuştu.
5260 SOKAK TEHLİKESİ
Kadifekale Mahallesinin sorunları hakkında açıklamalar da yapan Tekin şunları söyledi; Bizim mahallede özellikle Tedaştan kaynaklanan sorunlarımız artık kronik bir hal aldı, aylarca yanmayan sokak lambaları, elektrik kesintileri ve yeterli olmayan trafolar en büyük sorunumuz. Ayrıca 1000 Sokakta 12 evin kanalizasyona bağlantısı yok, 2014 yılının İzmirine hiçte yakışmayan bir biçimde bu evlerin kanalizasyonları sokağa akıyor. Mahallemize ulaşımı sağlayan 33 numaralı otobüslerin hiç birinde klima yok, ve eski araçlar. En azından bir tane klimalı otobüs verin dedik ama dinleyen olmadı. Birde sefer sayıları yeterli olmadığı için uzun süre otobüs beklemek zorunda aklıyoruz. Mahallemizin en uzun sokağı olan 5260 sokağımızda uyuşturucu çeteleri cirit atıyor. Buralara gelen yaşları küçük çocukların kullandığı çalıntı motosikletlerle uyuşturucu taşıyıcılığı yapılıyor. Bu yaşı küçük çocukların çoğu önceleri bedava uyuşturucu verilerek bağımlı olan tipler, şimdi de gece gündüz aldıkları uyuşturucunun etkisiyle çılgınca kullandıkları motosikletlerle uyuşturucu kuryeliği yaptırılıyor. Bunu da çok tehlikeli bir süreç olarak görüyor ve yetkilileri önlem almaya çağırıyoruz.
Haber Merkezi