Güneşli günlerden gelen müzik: Palmiyeler

Geçtiğimiz mart ayında yayınladıkları EP ile new-wave, neo-psychedelia ve surf-rock severleri mutlu eden Palmiyeler grubu ile, İzmir’de ilk defa verdikleri konser sonrasında bir röportaj gerçekleştirdik


  • Oluşturulma Tarihi : 01.12.2015 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 01.12.2015 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Güneşli günlerden gelen müzik: Palmiyeler

NEŞE YAVUZ

Grup üyeleri Mertcan Mertbilek, Rana Uludağ ve Tarık Töre Elgay ile günlük güneşlik, keyifli tınıların olduğu bu albümü ve gruba dair birçok şeyi konuştuk.

-Klasik bir soruyla başlayalım, Palmiyeler nasıl kuruldu?

Mertcan: Ben ve Tarık İzmir’den çocukluk arkadaşıyız. Yıllardır beraber müzik yapıyoruz. 2013 yılına geldiğimizde elimizde biriken bazı şarkıları yeni bir isimle yayınlama kararı aldık. Bu süreçte bize eşlik edebilecek bir davulcu arayışına girdik ve Rana’yı bulduk. 2013 yazı boyunca stüdyoda şarkılar üzerinde çalıştık ve kışın kayıtlara başladık. Kayıtlar bittiğinde Palmiyeler artık kurulmuştu.

-Grubun ismi neden Palmiyeler? Nereden etkilendiniz?

Mertcan: Grubun ismine karar vermek aylarımızı aldı. Aklımıza gelen bütün isimler arasından en çok Palmiyeler hoşumuza gitti. Ruh halimizle de birebir örtüştüğünü söyleyebiliriz.

-Afişlerinizi, albüm kapaklarınızı ve sahne dekorlarınızı kendiniz tasarlıyorsunuz. Bu tasarımlarınızı nelerden etkilenerek yapıyorsunuz?

Rana: Biz sahne performansımızı müzik ve görsel açıdan bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Amacımız kendi ruh halimizi ve müziğimizi en eğlenceli şekilde seyirciye yansıtmak olduğu için görsellikten çok besleniyoruz. Aynı zamanda Mertcan ve Tarık plastik sanatlarla profesyonel olarak ilgilendikleri için bu sonuç kaçınılmaz oluyor.

Tarık: Palmiyeler’in aşk misyonu çıkış noktamız, bizimle birlikte olan herkesi içine alan bir atmosfer yaratmak en büyük eğlencemiz.

-Sahnede kaç kişilik bir kadronuz var acaba?

Tarık: Albümü 3 kişi kaydetmemize rağmen sahneye 4 kişi çıkıyoruz. Klavye ve gitarda bize Barış Konyalı eşlik ediyor. Bazen performansımızın içeriğine göre ekibimiz kalabalıklaşabiliyor.

-Müziğiniz bana The Stone Roses, The Cure gibi birçok kült grubu anımsatıyor. Siz neler dinleyerek geliştirdiniz kendinizi? Kimlerden etkilendiğinizi söyleyebilirsiniz?

Mertcan: 80’lerin İngiliz müziğinden, 90’ların Amerikan bağımsız müziğinden, punk rock, post punk ve tüm Rock’n Roll tarihinden.

-EP’niz hakkında neler düşünüyorsunuz? Gelecekteki planlarınız neler?

Tarık: Canlı çalması keyifli bir EP oldu.

Mertcan: Çıkan sonuçtan çok memnunuz. Kısa zamanda yeni şarkılar yayınlamak için stüdyoya gireceğiz. Bunun için çok heyecanlıyız. Önümüzdeki aylarda yeni kayıtlar ile dinleyicimizle buluşacağız.

-Benim favori şarkım ‘Kalbimdeki Bıçak’, hikayesini anlatabilir misiniz?

Mertcan: Şarkının sözleri her şeyi anlatıyor. Her gün yüzlercesini gördüğümüz ve duyduğumuz bir hikaye bu.

-Türkiye’de indie müziğin gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz peki? Aslında birçok yetenekli müzisyen var ama belli bir kitle dışına çıkamıyorlar gibi. Siz bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?

Tarık: Açıkça görüyoruz internet müziğin sınırlarını kaldırdı, artık dünyadaki yetenekli müzisyenler başkalarına ihtiyaç duymadan özgürce yapıtlarını paylaşıyor. Sırf bu havuzdan dolayı Türk dinleyicisinin de müzisyenin de önü açıldı. Şahsen sınırlı bir kitle olduğunu düşünmüyorum, hatta bu imkanlar sayesinde globalleşmenin daha kolaylaştığını düşünüyorum.

Rana: Benim düşüncem Tarık’tan biraz farklı yönde. Bu 6 aylık süreç içerisinde birçok bağımsız müzisyen/grup ile tanıştık ve aşağı yukarı çoğu müzisyenin aynı sorunun cevabını aradığını gördüm. İnternet müzisyenlerin önünü açtı, daha keşfedilebilir kıldı belki binlerce kişiye ulaşılabiliyor ancak buna rağmen ben yaptığı müzikten geçimini sağlayabilecek kadar kazanç sağlayan bir indie grup ile henüz karşılaşmadım. Sanırım bu noktada en büyük iş seyircilerimize düşüyor.

Mertcan: Daha büyük bir iş de müzik piyasasını yönlendiren insanlara düşüyor. Onların tercihleri büyük kitleleri etkiliyor.

-Palmiyeler dışında başka projelerle ilgileniyor musunuz?

Mertcan: Plastik sanatlar ve video sanatı ile ilgileniyorum.

Tarık: Mimar Sinan resim bölümünde yüksek lisans öğrenimim devam ediyor, şu sırada ise yeni bir sergi hazırlıyorum onun üstüne yoğunlaşmış durumdayım.

Rana: Ben Ahmet Ali Arslan ile perküsyon, Koç Üniversitesi Orkestrası’nda da davul çalıyorum. Onun dışında bir de Doksanlar Dörtlüsü adında bir caz grubum var.

-Son olarak dinleyicilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Mertcan: Dinleyicilerimizle birlikte olmak çok keyifli. En kısa zamanda yeni şarkılarımızla ve yeni heyecanlarla yeniden karşınıza çıkacağız.

Rana: Bizi dinleyenlerle, konserlerimize gelenlerle tekrar görüşmek, henüz bizimle yolları kesişmeyenlerle de en kısa zamanda tanışmak üzere!

Tarık: xoxo

Palmiyeler kimdir?

Palmiyeler, Mertcan Mertbilek, Rana Uludağ ve Tarık Töre Elgay’la birlikte 2013 yılında kuruldu. Grup geçtiğimiz mart ayında Palmiyeler adlı bir EP çıkardı. Surf-rock ve indie çizgisinde ilerleyen Palmiyeler’in müziği sizleri güneşli günlere götürecek bir tatta.

Gitar ve Vokal: Mertcan Mertbilek

Bas Gitar: Tarık Töre Elgay

Davul: Rana Uludağ

Palmiyeler EP

1. Palmiyeler 02:30

2. Her şey Anlamsız 03:36

3. Yapamam 02:21

4. Yerinde Olsam 02:46

5. Kalbimdeki Bıçak 03:05

 

 

Haber Merkezi