“Bergama, yakaladığı ivmeyi devam ettirmek istiyor”

İzmir’in kuzeyinde yükselen ilçelerin başında gelen Bergama, UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle birlikte yeni bir ivme yakalamıştı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç yakalanan bu ivmeyi çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, bu kapsamda yakalanan ivmenin devamı açısından mevcut projeden çıkarılan Aliağa-Bergama İZBAN hattının tekrar Bergama’ya uzaması için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.07.2015 07:00
  • Güncelleme Tarihi : 29.07.2015 07:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Bergama, yakaladığı ivmeyi devam ettirmek istiyor”

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Bergama, geçmişi ve geleceğiyle İzmir’in yükselen değerleri arasında öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Unesco Dünya Mirası listesine giren Bergama’da kültür turizminde de hareketlilik yaşanıyor. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın sadece Türkiye açısından değil dünya açısından çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Bergama’nın Unesco Dünya Mirası listesine girmesinin şöyle bir önemi var. Öncelikle kentin ana lokomotifi ya da yerelde kalkınmanın ana aktörünü turizm olacağı konusunda artık herkes hem fikir durumdadır. Bergama aslında çok önemli bir tarım kentidir. Burası Bakırçay Havzasında Kurulu olan bir yerdir. Ama son yıllarda özellikle tarımdan insanlar çok fazla para kazanamıyor. 114 köy ve 5 beldesi olan Bergama’yı çok yakın zamana kadar bu alanlardaki tarımsal gelirler ayakta tutuyor idi. Tabi artık bu yavaş yavaş sonlandı. Bergama şimdi yeni bir çıkış yakalamak durumundadır. Bu ne ile olur? Sanayi ile mi olur? Tarım ile mi olur? Turizm ile mi olur? Buna karar vermemiz gerekiyor. Özellikle Unesco listesine girdikten sonra şehirde, belediyede, sivil toplum örgütlerinde ve özel girişimcilerde bu konuda bir heyecan uyandı. Bizde bu yıl özellikle tarihi binaların restorasyonu, cephe sağlıklaştırmaları ve sokak sağlıklaştırmaları projeleri üzerinde duruyoruz. Özellikle buraya daha fazla turistin gelmesinden çok harcama potansiyeli yüksek kültür turizmi konusunda çalışmalarımız var. Bu açıdan Unesco Dünya Mirası listesine giriş önemlidir. Bu sadece bir turizm projesi değil bu bir koruma projesidir. Çünkü bu alanların Unesco normlarında ve Birleşmiş Milletler normlarında korunması gerekiyor. O nedenle sadece biz değil kamu kurumları da koruma konusundaki yükümlülüklerini daha yoğun bir şekilde hissedeceklerdir. Özetle şehre turizm konusunda heyecan ve motivasyon geldi” diye konuştu.

“İKİ ÜÇ YIL İÇİNDE CİDDİ İVME YAKALANACAK”             

Özellikle butik oteller ve pansiyonlar ve yeme içme mekanları konusunda önümüzdeki iki üç yıl içinde ciddi bir ivme yakalayacaklarını belirten Gönenç,  “Tabiki sanayi konusunda da Bergama’nın avantajları var. Ovacık Sanayi Bölgesi’ndeki henüz altyapı çalışmaları konusunda bir takım eksikler var ama geçtiğimiz aylardaki bir kaç gelişme oraya da hareketlilik kazandırdı. Örneğin, altyapı ile ilgili İzmir Kalkınma Ajansı’nın bir desteği oldu. Hem İZKA’nın desteği ve Organize Sanayi Bölgesi’nin kendi destekleri ile birlikte eksikler gideriliyor. Onun dışında elektrik enerjisi sağlanması konusunda bir eksik vardı. Bunu da Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çözdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi de o bölgenin ulaşımı ile ilgili yol çalışmalarını hızlandırdı” ifadelerini kullandı.

“BERGAMA ŞİMDİKİ NOKTADAN DAHA İLERİDE OLACAK”

Gönenç, özellikle güneş enerjisi ve güneşten elektrik üreten cihaz ve komponentlerin üretimi ile ilgili Bergama’nın ihtisaslaşmış bir alana dönüşmesinin Bergama için önemli bir kazanım olacağına dikkat çekerek,  “Bir diğer burada önemli devlet projesi de Kuzey Ege Konteyner Limanı’dır. Bergama İlçesi sınırları içerisinde bulunan ama kamuoyunda daha çok Çandarlı Limanı olarak biliniyor. Aslında yer Bergama’ya bağlı Zeytindağ Mahallesi sınırları içerisinde kalıyor. İkinci etap ihalesine henüz çıkılmadı. İhaleye çıkılıp proje tamamlanırsa burası Türkiye’nin önemli ticaret limanlarından birisi haline gelecektir. Dolayısıyla bölgede tarım zaten var. Limanla birlikte sanayi, ticaret ve turizmde Bergama şimdiki olduğu noktadan daha ileri bir noktada olacaktır. Ama tabi öncelikle liman ve organize sanayi bölgesindeki gelişmelerin hızlanması gerekiyor” diye konuştu.

“RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ AÇISINDAN ZENGİN BİR BÖLGEYİZ”

Türkiye’nin rüzgar haritasına bakıldığı zaman Kuzey Ege’nin en önemli ve avantajlı alanlardan bir tanesi olarak karşımıza çıktığının altını çizen Gönenç,  “Bergama’da Yunt Dağı bölgesinde çok sayıda rüzgar enerjisi santrali kurulmuş durumdadır. Şu anda da bir takım ruhsatlar ve girişimler mevcuttur. Güneş enerjisi konusunda da bir takım girişimler olacaktır. Bölgemiz hem rüzgar hem de güneş konusunda avantajlı bir konumdadır. Bu avantajın burada üretim yapan sanayi ile yenilenebilir cihazların üretimini yapan bir organize sanayi bölgesi de gelişebilirse buraya yatırım yapacak kişiler içinde bu durum önemli olacaktır. Çünkü bulunduğunuz ve yatırım yaptığınız yerde o işin teknolojisinin olması üretiminin olması ona dönük bir bilgi deneyimin bulunması tamamlayıcı bir unsurdur. Bu nedenle organize sanayi bu işin üstünde durmalıdır” dedi.

“İKİ BÖLÜM DAHA GELİYOR”

Gönenç, şu anda Bergama’da iki tane meslek yüksekokulunun bulunduğunu belirterek, “Bir tanesi Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, diğeri de Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’dur. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin şu anda yalnızca bir tane bölümü var. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde iki bölüm daha ilave edilecek. Dolayısıyla İzmir’in iki büyük üniversitesinin burada meslek yüksekokulu var. Burada önemli olan yeni bölümlerin açılması değildir.  O bölümlerin hem istihdam konusunda avantajlı hem de bölgenin olanak ve potansiyellerine uygun olmasıdır. Burada bölüm tercihlerinin doğru yapılması gerekiyor. İstihdam açısından da istihdam yaratacak ve kolay iş bulunabilecek bölümlerin açılması daha yerinde olur” şeklinde konuştu.

“HEM DÜŞÜNDÜRÜCÜ HEM HAYAL KIRIKLIĞI”              

Aliağa-Bergama İZBAN hattının çok önemli bir proje olduğunu belirten Gönenç,  “Bu proje İzmir’in kuzeyindeki ve güneyindeki iki dünya mirası alanını birbirine bağlayacak. Hem de turizm açısından önemlidir. Diğer taraftan da Bergama’da yaşayan insanların İzmir’in merkezi ile daha konforlu ulaşımı açısından çok önemli bir projedir. Burada ne yazık ki olumsuz bir gelişme söz konusudur. Kalkınma Bakanlığı daha önce Aliağa-Bergama olan İZBAN projesini revize etti. Aliağa-Çandarlı olarak değiştirdi. Kalkınma Bakanlığı bize en son göndermiş olduğu yazıda projenin fizibıl olmadığını belirtti. Bu sebepten dolayı projede değişikliğe gittiklerini belirtti. Büyükşehir Belediyesi ise bunun tam tersini düşünüyor. Büyükşehir Belediyesi de İZBAN hattının mutlaka Bergama’ya uzanması gerektiğini düşünüyor. Şu anda belirsiz bir ortam var. Yeni hükümet kurulduktan sonra bu durum ile ilgili Kalkınma Bakanlığı nezdinde hem Bergama Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi yeniden girişimde bulunacaktır. Bakanlık tarafından böyle bir karar alınması bizde hayal kırıklığı yarattı. 2015-2017 arasındaki yatırım programında burası çıkarılmış durumdadır. Sadece Çandarlı’ya kadar olan proje konmuş durumdadır. Bu konunun böyle sonuçlanması bizim açımızdan hem düşündürücü hem de hayal kırıklığıdır. Ben bunun düzeleceğine inanıyorum. Düzelmesi açısından da elimizden gelen çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

“2 MİLYONLUK YENİ SAĞLIK YATIRIMI GELİYOR”

Gönenç, yeni sağlık yatırımları açısından belediyelerin herhangi bir sorumluluğu olmasa da hem takip hem yardımcı olma görevi olduğuna değinerek,  “Mevcut devlet hastanesinin kapasitesi ve olanakları genişletiliyor. Bundan yaklaşık iki yıl önce buraya bir hayırseverin katkısı ile diyaliz ünitesi yapıldı. Şimdi ise burada 2 milyon liralık yatırım yapılarak hem hastanenin acil servis kısmı hem de birtakım yeni ünitelerin hastaneye kazandırılması ile ilgili yeni bir proje şu anda bakanlıktan onay bekliyor. Bir hayırsever tarafından yapılacak ama projenin Sağlık Bakanlığından da onay alması gerekiyor. Sanıyorum kısa süre içerisinde bu onay da gerçekleştirildikten sonra devlet hastanesinin olanakları biraz daha genişlemiş olacak. Bizde hastanenin genişlemesine olanak verecek olan imar planı değişikliğinin yapılması konusunda yardımcı olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerimize getirmiş olduk. Bergama’yı çevresiyle birlikte düşündüğünüz zaman mevcut hastane yaklaşık 200-250 bin nüfusluk bir hinterlanda cevap verebilecek bir hastane değil. O nedenle belki özel bir hastane ile ilgili girişimler de söz konusu olabilir. Net bir yatırımcı şu anda çıkmadı ama termal sulardan da yararlanarak bir hidroterapi merkezi doğru bir proje olabilir. Bölgeye yapılacak en doğru yatırımlardan bir tanesi de suyla tedavi yapılabilecek bir hidroterapi merkezidir. Belediye olarak de elimizden gelen kolaylığı sağlarız çünkü bölgenin bu yatırım açısından ciddi bir potansiyeli var” dedi.

“DIŞARI BEYİN GÖÇÜ VERİYORUZ”       

Gönenç, işsizlik konusunda Bergama’nın dezavantajlı olan yerlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek,  “Biz dışarıya beyin göçü veriyoruz. Bergama’nın dışına üniversite eğitimi almaya giden birçok öğrenci bu şehre bir daha geri dönmüyor. Çünkü burada istihdam olanakları kısıtlı. Sadece nitelikli eğitim görmüş kişilerin dışında vasıfsız sayılan işçiler bile eski olanaklarını arıyor. İşsizlik Türkiye’nin genel problemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda da belediyelerin yapacakları sınırlı olarak karşımıza çıkıyor. Bizde Meslek edindirmeye yönelik olarak kursları vermeye çalışıyoruz. KOSGEB ve İŞKUR ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. İstihdam konusunda tabi ki Bergama sıkıntılı bir durumda yer alıyor” diye konuştu.

“KADINLARA YÖNELİK KOOPERATİF OLUŞTURDUK”

Gönenç, sadece kadın girişimcilerden oluşan bir kooperatifin kuruluş aşamasının sonuna geldiklerinin müjdesini vererek,  “Kooperatifin yapım aşaması tamamlanmak üzeredir. Bergama Belediyesi olarak onlara binayı tahsis ettik. Daha önce yaşam boyu eğitim merkezinde çeşitli kurslar alan kadınlar, kurslar bittikten sonra yaptıkları eserleri sergileyebilecek ve satabilecek yer bulamıyorlardı. Biz bir kooperatif oluşturarak bu işin sürdürülebilirliğini sağladık. Bir iki ay içinde üretime başlayacaklar. Sadece kadınların oluşturduğu bu kooperatifte ürün çeşitliliği zamanla artacaktır. İnternet üzerinden satış içinde bir web sitesi oluşturacağız” şeklinde konuştu.

“BAYAN FUTBOL TAKIMIMIZ VAR”

Bergama’da spor deyince akla gelen ilk branşın futbol olduğuna değinen Gönenç,  “Futbol dışındaki branşlarda da faaliyetler yürütüyoruz. Bergama Belediye spor 3. Ligde mücadelesine devam ediyor. Bu yıl kurduğumuz Bergama Belediye spor Futbol Akademi faaliyete geçti. Her yaş grubunda futbol takımımız var. Badminton’da başarılı sporcularımız çok sayıda madalya aldı. Bunların yanında bayan futbol takımımız da var. Yüzme konusunda daha önce yarım kalan yarı olimpik yüzme havuzunu 2016 yılında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Haber Merkezi