Sayfa Yükleniyor...
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetimindeki belediye meclisinde, tarihi yapıların restorasyonu, Hatay Pazaryeri açılışı ve Suriyeliler öne çıkan konular oldu
ANIL YIKGEÇ
Konak Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Başkan Sema Pekdaş yönetiminde gerçekleşti. Meclise CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da katıldı. Mecliste tarihi yapıların restorasyonu, Hatay Pazaryeri açılışı ve Suriyeliler öne çıkan konular oldu. Mecliste AK Partili meclis üyelerinin Basmanedeki tarihi yapıların restore edilmesi önergesi üzerine Başkan Pekdaş, Valilike aktarılan fonlardan ilçenin yeteri kadar yararlanamadığını belirterek bir temenni kararı gönderilmesi talebinde bulundu.
Başkan Pekdaş, AK Partili meclis üyelerinin Basmanedeki tarihi yapıların restorasyonu hakkında verdiği önergeye cevap olarak belediyenin bütçesinin yeterli olmadığını ve Valilike temenni kararı göndermeyi teklif etti. Konakta 2 bin 500 tescilli tarihi eser olduğunu belirten Pekdaş, Konakın kültür envanteri var. Bu evlerin tarihi değeri olanlarının tamamı tescilli yapılar. Tamamı tescil edilmiş yerler. Konakta 2 bin 500 tescilli eser var. Tescilli evlerin restorasyonu ciddi bir maliyet. Bu evler yıkılsa bile bunlar yerine renovasyon projeleri yerine eski biçimde yeniden yapabiliyorsunuz. Yeni bir yapı yapmanız mümkün değil. Fakat bu restorasyon işleri ciddi bütçeler. Konak Belediyesi olarak bizim bütçemiz yıllık tahmini 230 milyon TL, gerçekleşecek bütçemiz de yıllık neredeyse 200 milyon TL civarında. Dolayısıyla biz bütçemizin tamamını restorasyon ve renovasyon işlerine harcasak, hiçbir çalışanımıza maaş vermesek beş yıl içinde bu bütçeyi karşılayamayız dedi.
BELEDİYE YETERİ KADAR DESTEK ALAMIYOR
Başkan Pekdaş öneriyi şu şekilde kabul etme önerisinde bulundu;
Konak Belediyesi olarak geçen yıl tarihi varlıkların korunması için emlak vergilerinden topladığımız paralardan bu tür tarihi yapıların korunması için Valilike fon aktarıyoruz. Geçen yıl topladığımız para 5 milyon TL. Fakat belediye olarak hazırladığımız projelerin karşılığı olarak gönderdiğimiz para kadar para alamadık. Geçen yıl için bize sadece 1 milyon 250 bin TLlik destek verildi. Bizzat konak halkının parası olan 3 milyon 750 milyon TL başka şehirlerdeki tarihi yapıların restorasyonu ve renovasyonuna gitti. Dolayısıyla biz Konak Belediyesi Meclisi olarak Valilike bir temenni kararı gönderelim. Bize sağladığımız katkı paylarının da üstünde bir destek versinler. Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığına yazalım. Bizim şu kadar eserimiz var. Bu eserlerin onarılması için Konak Belediyesine özel bütçeler hazırlayın diyerek Meclis bir temenni kararı alsın. O temenni kararı uyarınca da bizim ilgili bürokrat arkadaşlarımız çalışma yaparak hem Kültür Bakanlığından hem de Turizm Bakanlığından talepçi olalım. Sizlerden de bunun takipçisi olmanızı isteyelim. AK Partili Grup Başkanvekili Ömür Şanlı da restorasyon için Konak Belediyesi AB fonlarını da araştırmalı önerisinde bulundu.
BOŞ TARİHİ MEKANLARA SURİYELİLER YERLEŞİYOR
Boşaltılan tarihi yapılara Suriyelilerin yerleştiğini söyleyen Pekdaş, Ülkede Suriyeliler sorunumuz var. Savaş altında yaşamak çok zordur. Savaştan kaçan insanları anlıyoruz. Ama savaştan kaçan insanları davet eden bir ülkenin de onların sorunlarına çözüm getirmesi için asgari tedbirleri alması gerekir. Boşaltılan evlere Suriyeden gelen insanlar yerleşiyor. Onların mağduriyeti çok daha büyük. Çünkü çok zor koşullardan geldiler. Bunlar insanlık dramıdır diye konuştu.
Başkan Pekdaş belediye meclis oturumunda pazaryeri tahsisi hakkında sürecin tamamlandığına vurgu yaparken Ramazan Bayramının ardından esnafın sokakta pazar kurmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi. Pazaryerinin ilerleyen günlerde hizmete gireceğini söyleyen Pekdaş, Pazaryeri önümüzdeki günlerde resmen hizmete girecektir. Ben bu anlamda açılış etkinliği sırasında da oradaki hemşerilerimizden özür diledim. Oradaki pazaryeri zamanında planlanamadığından ötürü gecikmiştir. 2012 yılında Konak Belediyesi'ne ait bu alanda otopark inşaatı başlamış ve tesis Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak otopark hizmete açılmıştır. Ancak üst örtüsü yapılmamıştır. İzmir'de üst örtüsüz bir pazarının kurulması mümkün değildir. Biz bu üst örtü için bir proje değişikliğine gitmek durumundaydık. Ruhsatın alınması için üst örtüye dair plan değişikliğiyle ilgili olarak bir yıla yakın süre uğraştık. İhale çıktık, itirazlar geldi. Bunların hepsi maalesef bürokratik işlemler ve maalesef süre kaybı yaşadık. İşlemler tamamlandı, üst örtüyü de bitirdik. Orası sadece Pazar olarak hizmet vermeyecek.
RAMAZANDAN SONRA HATAY PAZARYERİ FAALİYETE GEÇECEK
Kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. Birçok fonksiyonu yerine getirecek şekilde düşünüldü. Bundan sonra orada konserler, sinema gösterimleri ve farklı etkinlikler de gerçekleştirilecek. Orada pazarcılarımızla ve odayla hiçbir sıkıntı olmadan kapalı alanlara geçmesini sağlamaya çalışıyoruz. Kura çekiminde bazı sıkıntılar oldu. Sorunun sıkıntısız çözümü için uğraşıyoruz. Artık bundan böyle Hatay'da sokakta kesinlikle tezgah açılmayacak. Bunu önlemeye yönelik tedbirleri de karşılıklı görüşme ve barış içinde sağlamak için çaba gösteriyoruz. Bayramdan sonra ilk pazarımızı orada açarız. Hataylı hemşerilerimizi de bu sıkıntıdan kurtarırız diye konuştu. Öte yandan Pekdaş, Hatay Pazaryerinde, sokakta kesinlikle tezgah açılmayacağını söylerken AK Partili Belediye Meclis üyesi Ünal Özsır, Hatay Pazaryerinin açılışında sanatçı Şevval Sama ödenen ücreti sordu. Pekdaş, sanatçıya 50 bin lira kaşe bedeli ödendiğini fakat açılışı için farklı etkinlikler de yapıldığı için toplamda 90 bin lira harcandığını söyledi.
Konak Belediye Meclisi temmuz ayı temasını Kentte dayanışma var olarak belirledi. Bir ay boyunca bu tema çerçevesinde birçok etkinlik yapılacak.
Haber Merkezi