Kadın ruhu fark yaratır

Hizmet etmenin erkek işi değil bir gönül işi olduğunu söyleyen Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül kadın başkan olmanın zorluklarından bahsederek kadın ruhunun fark yarattığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.12.2015 08:11
  • Güncelleme Tarihi : 17.12.2015 08:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kadın ruhu fark yaratır

NİLGÜN TAZE 

Aklında siyasetle ilgilenmek gibi bir fikir yokken babasının vefatının ardından siyasete atılmaya karar verdiğini söyleyen Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül insanlığa hizmet etmenin babasının vasiyeti olduğunu belirtti. Her zaman bir hizmet insanı olduğunu ve insanları mutlu etmenin kendisine de mutluluk verdiğini ifade eden Şengül,   “Bir öğrenciyi nasıl büyük bir özveri ile yetiştiriyorsanız bizde aynı özveri ile Kiraz halkına hizmet ediyoruz.  Özellikle bayan olmanın zorluklarını çok yaşadım. Kiraz’ın ilk bayan belediye başkanı olduğum için insanlar başlangıçta güven duymakta zorluk çektiler.  Akıllarında çocuklarından ve evinden vakit bulup başkanlık yapabilecek mi ya da basyan ne kadar her işe koşturabilir? Gibi bir sürü soru işaretleri vardı. Şükür ki korku ve endişelerinin yersiz olduğunu fark ettiler ve bugün hep birlikte elbirliği yaparak Kiraz’a hizmet etmeye çalışıyoruz.  Kiraz halkı büyük gökdelenler ve alışveriş merkezleri beklemiyor. Bizim isteğimiz 52 köyümüzün ve 320 mezramıza hizmet götürmek. Karadeniz tipi dağlık bir yüz ölçüme sahibiz. İmkansızlıklar içinde 40 bin nüfusa hizmet etmeye çalışıyoruz ve zorlanmıyor da değiliz. Tek ayrıcalığımızın işimizi keyifle yapıyor olmamız bu nedenle birim ayırımı gözetmeden her işe koşturan belediye çalışanlarımıza minnet borçluyum” dedi.

ZOR ŞARTLARDA HİZMET

Köyde yaşayan vatandaşların tek isteğinin yol ve su olduğunu belirten Şengül, arazi şartlarından dolayı köylülerin zor şartlarda yaşamak mecburiyetinde kaldıklarını söyledi. Şengül, belediye olarak yol yapımlarında gerekli şartları yerine getirdiklerini ifade ederek, “52 köyümüzün stabilizite çalışmaları bitti. Burada asfaltlanmış değil ham topraktan bahsediyorum. 500 km ye yakın bir yoldan bahsediyorum.  Asfaltlama çalışmalarında sadece yaz dönemlerinde ekiplerimizin yetişebildiği ölçüde yapabiliyoruz.  Yol çok fazla olduğu için engelli ve hastalarımızı rahatlatabilmek için önceliği engelli yollarına verdik. Büyük projelerimiz arasında yer alan kum çakıl ocağımızın ÇED raporlarını tamamlandı. Gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından önümüzdeki 5-10 yıl boyunca kendi toprağımızı artık kendimiz kullanabileceğiz.  Yine ilçemizde bulunan jeotermal suyun en iyi nasıl değerlendirebileceğimiz ile ilgili etüt çalışmalarımız var. PH derecesi bizim için çok önemli eğer Salihli’ye benzer bir PH çıkarsa jeotermal turizmini canlandırabilme şansımızda oluşacak. Yine Hisar mahallemize kazandırdığımız sosyal tesisimizde ilçemize verdiğimiz hizmetler arasında yer alıyor” açıklamasını yaptı.

KADIN ELİ FARK YARATIR

Karayollarının perişan bir halde olduğunu İzmir’e en fazla 1 saat 15 dakikada ulaşabilecekken yetersiz yol koşullarından dolayı bu sürenin 2-2.30 saate çıktığını söyleyen Şengül, çevre yolu planının yatırım projeleri arasına alındığını belirtti. Ödemiş’e kadar çalışmaların devam ettiğini ifade eden Şengül, en kısa zamanda ulaşım sorunun çözüleceğini ifade ederek 75 yataklı bir devlet hastanesi sözü aldığını da söyledi. Şengül, “Hastane alanımızın yeri ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık.  Tarihi kalemiz olan Hisar kalemizin restorasyon çalışılmaları ile ilgili de girişimlerde bulunduk.  Tüm bunların yanı sıra ilçemize iki adet yeni okul kazandırdık.  Park bahçe ekiplerimiz ilçemizi çiçeklendirmek ve renklendirmek ile meşgul. En azından şimdi Kiraz’a bir bayan elinin değdiği belli oluyor.  Mahallelerimizin temizliği ile ilgilide ekiplerimiz köylerde dahil olmak üzere çalışıyor. Farklı boyutta birçok eleştiriler gelebiliyor. Biz biliyoruz ki her insanın sevdiği ya da sevmediği insanlar vardır. Bizler yanlış işler yapmıyoruz, verilmeyecek hesabımız yok ve alnımız açık. Halkımızın bu noktada sevgisini kazanmış olmak bize onur veriyor” şeklinde konuştu.

İKİ İZKA PROJESİ

Halkın refah seviyesini artırabilmek için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten Şengül, gelir kaynaklarını tarım ve hayvancılığın oluşturduğunu söyleyerek bugüne kadar İZKA’nın iki projesine hak kazandıklarını belirtti. Şengül ilk projenin birçok köyün ortak noktasında bulunan İğdeli mahallesine bir soğuk hava deposu kazandırmak olduğunu ifade ederek, “Burada atıl durumda bulunan bir Pazar yerimiz var. burayı soğuk hava deposu olarak planlayarak İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’dan geçirmeyi başardık. 1 trilyon 200 milyar gibi bir bütçe bu projeye ayrıldı.  Seçimler döneminde vaatlerimizin arsında yer alan ve Kiraz’ı önemli ölçüde rahatlatacak bu projenin yapımına Ocak ayında başlanmış olacak.  İkinci projede ise seçim çalışmalarımız sırasında mezralarımıza ulaşmanın ve yaşam koşullarının ne kadar güç olduğunu gördük. Bir dijital sistem kurarak tüm ziyaretlerimiz sırasında hangi evin neye ihtiyacı olduğunu kaydetmeye karar verdik. İZKA’ya bu projemizi hazırlatarak Büyükşehir Belediyesi ve eşref Paşa Hastanesi ile ortaklaşa çalışmaya başladık. Bir eve girdiğimizde evin çatısı akıyor ya da yolu yoksa direk notlar bu dijital ortama kaydediliyor.  Evde yaşayan hasta varsa ilaçları Eşref Paşa hastanesi taşımayı belediyemiz, su yol gibi hizmetleri de Büyükşehir Belediyesi üstlenecek.  Her birim kendi üzerine düşen kısımları yerine getirerek koşullar hızlı bir şekilde düzeltilebiliyor. Bir mezrada yaşayan vatandaşın üzerinde çok büyük bir tarla görünüyor ancak tarla taşlı olduğundan ekilemiyor. Ekilemediği için de bir gelir olmadığından bu aile çok büyük bir yoksulluk içinde yaşayabiliyor. Yardım almak istediğinde ise üzerinde tarla göründüğünden tüm başvuruları reddediliyor. Biz tüm bunları yerinde tespit edebildiğimizden gerekli birimleri harekete geçirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

SİZİN FAZLANIZ BAŞKASININ İHTİYACI

Vatandaşların telefon numaralarının ve ihtiyacı olan konuların kaydedildiği veri sisteminin işlerin ilerlemesini önemli ölçüde hızlandırdığını belirten Şengül, İZKA elemanlarının sürekli kayıt almaya devam ettiklerini ifade ederek, aynı ekibin her yıl düzenli olarak köyleri taramaya çıkacağını söyledi. Şengül, “Bu taramalar sonrasında vatandaşlarımızın hangi eksiklerinin temin edildiğinin hangilerinin de beklemede olduğu sisteme aktarılacak. Bizler belki bütün bu ihtiyaçları kapatamayacağız ancak elimizden gelenin en iyisini yapmakta bizim için bir başarı olacak. Ekiplerimiz yaşlı bir teyzenin sobasını yakamadığını belirtebiliyor. Sizin fazlanız başkasının ihtiyacıdır projesi kapsamında bir ikinci el eşya birimi kuruldu. Verilen eşyaların yıkanması ütülenmesi ve tamiratı yapıldıktan sonra ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bununla da yetinmeyerek bir bayan ekip oluşturduk. Kimsesiz, yanlış yaşayan, bayan ya da erkek tüm 65 yaş üstü yaşlılarımızın evini bayanlarımız temizlemeye gidiyor. Erkeklerin tıraşına kadar temizlik işlemleri yapılıyor. Evde yemek yapamayanlarında yemeklerini yapıyor ve erzakı olmayanlara erzak temini yapıyoruz. Sonuç olarak Belediyemizin elinin değmediği hiçbir hane yok diyebiliriz. Bir dua almak, bir vatandaşımızın gözünde teşekkür ifadesi görmek bizi çok mutlu ediyor” dedi.

EĞİTİMLİ OLMAK HERŞEY DEĞİLDİR

Yaşlılara hizmet vermeye giden ekiple sohbet etmeyi çok sevdiğini belirten Şengül vatandaşların çok bir şey istemediğini, çoğunun kapılarının çalınmasının bile onları çok mutlu etmeye yettiğini ifade etti. Yaşlı ve çocukların ihtiyaçlarına öncelik verildiğini söyleyen Şengül, “Çoğu yaşlının inat bir tarafı vardır ne yapsanız değiştirilemez. Eşyaları kıymetlidir ve zarar göreceğini düşünür.  Dışardan camını sildirip içerden sildirmeyen yaşlılarımızla karşılaştık ancak ekibim o kadar sıcakkanlı ve samimi ki tüm endişe ve inatları yıkmayı başarabiliyorlar. Bu nedenle hepsine sizin kanalınızla da teşekkür etmek istiyorum.  Bir noktada eğitimli olup olmamanız hiçbir şey ifade etmiyor.  Sadece insanı duyguların işleyebildiği durumlar var ve ekibim buna fazlasıyla sahip. Yaşlılar, çocuklar ve engelli vatandaşlarımız bizim için öncelikli sırada. Göreve ilk geldiğimizde ilk işimiz bir engelli tuvaleti açmak oldu.  Bu ciddi bir ayıp ve kayıptır aslında. Yarın bir gün bizlerinde bir engelli olmayacağımızın garantisi yok. Dernek açılması ile ilgili geldiklerinde engellilerimize destek görebileceği bir yer olmasına çok sevindim. Derneğimizin yerlerini vererek, spor faaliyetlerini yapabilecekleri oyun gurubunun da çalışması gelecek hafta bitecek.  Tekerlekli ve akülü sandalye  dağıtımlarımıza da devam ediyor, hayatta onların bizimle ve yan yana olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Engelli vatandaşlar ziyaretime geldikleri zaman onları yukarı çıkarttırmayarak ben aşağıya iniyorum” açıklamasını yaptı. 

ÖNYARGI İÇERİ GİREMEZ

Aynı zaman diliminde birçok dalda işe yetişmek zorunda olduklarını ve 190 işçi ve 32 memurla bu işlerin üstesinden başarı ile gelebildiklerini ifade eden Başkan Şengül,  birim müdürleri ve personellerinin sadece kendi işlerini değil ihtiyaç anında diğer birimlerinin işlerini de yaptıklarını belirtti. Herkesin kenetlenmiş ve birlik olmuş bir ruhla görmek istedikleri Kiraz’ı yaratmaya uğraştığını ifade eden Şengül hiçbir şekilde dini dil, ırk ayırımı yapılmaksızın hizmet verdiklerini söyleyerek, “Bu güne kadar siyasetten hep uzak durmuş bir insanın gelip belediye başkanlığını yaptığını düşünün.  Ben olayı siyasetten çıkarıp sadece hizmet noktasına bakmaya odaklandım. CHP’den bir belediye devir almama rağmen işini doğru düzgün yapmayanların dışında hiçbir çalışanı siyasi görüşünden dolayı işten çıkarmadım. Bunun tersini iddia ettiler ancak ben kendilerine hatalarını fark edebilmeleri için neden diğerleri çıkarılmadı da siz çıkarıldınız? Sorusunu yönelttim.  Vicdanım çok rahat. Denetime gelen müfettiş 5 yılda yapılabilecek işi nasıl bir yıla böyle sığdırabildiniz diyerek şaşkınlığını dile getirdi.  Personellerimle sık sık toplantı yapıyor hangi siyasi görüşe sahip olurlarsa olsunlar vatandaşlarımıza eşit ruhla davranmalarını istiyorum. Bu konu taviz veremeyeceğim bir konu. Ayırımcılık yapılmadan, önyargısız bir yaklaşım benim ve kadromun vazgeçilmez ilkesi” şeklinde konuştu. 

VATANDAŞIN MUTLULUĞU ESAS

Kendilerine başvuran her vatandaşın telefonlarını alarak ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığını sorduklarını söyleyen Şengül,  kendilerine gelen hiçbir vatandaşın yüzü asık bir personel tarafından karşılanmasını istemediğini belirtti.  Şengül gönülsüz iş yapılmasının insanın çalışma motivasyonunu düşürdüğünü ifade ederek, “Belediyemize gelen vatandaşımız hoş karşılanmadığı için bir daha bize gelmek istemeyebilir. Bu nedenle personelime her zaman ‘Eğer ailevi bir problemden ya da herhangi bir sebepten ötürü bugün keyfiniz yoksa ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız izin alın ve gelmeyin. Ben o gün çalışmamanıza razıyım ancak asık suratla çalışmanıza razı değilim’ açıklamasını yapıyorum.  Burada kimsenin olumsuz kişisel duygularını insanlara yansıtmaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Buraya gelen insanlar zaten ihtiyaç içinde oldukları için geliyorlar. Bir de üstüne asık suratla karşılanırlarsa bu daha da onları mutsuz eder biz bunun farkındayız.  Eğitimle ilgili okulların tadilat ve tamiratlarını ve çevre düzenlemelerini takip ediyoruz.  Çanta, kitap, defter ihtiyaçları olan öğrencilerimizi tespit ederek kaleminden silgisine kadar bir öğrencinin ihtiyacı olan her şeyi temin ediyoruz.  Köy okullarımıza da yaklaşık bin adet eğitim seti yardımında bulunduk” dedi. 

Haber Merkezi