Sayfa Yükleniyor...
Bakanlık Konak Tünelleri'nin ÇED Raporunun olmadığını açıkladı
Başta İzmirin tarihi semti Damlacıkta yaşayanlar olmak üzere çok sayıda vatandaşı evlerini terk etmek zorunda bırakan Konak-Yeşildere Tünellerinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan ihale edildiği resmen belgelendi. Konak Belediyesinin tünel çalışmalarının derhal durdurularak, bölgede ÇED sürecinin başlatılması yönündeki başvurusuna yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tünelin İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu Projesi kapsamında 1985 yılında yatırım programına alındığını, 07 Şubat 1993 tarihinden önce planlanmış olması nedeniyle de ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında tutulduğunu açıkladı. Genel Müdür Mustafa Satılmış imzasıyla gönderilen yazıda proje için verilen muafiyet kararının geçerliliğini koruduğu dile getirilerek, kazı çalışmalarının iptalinin söz konusu olmadığı da belirtildi.
AKLA, BİLİME AYKIRI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen yazılı cevap üzerine Damlacıka giderek bölgeyi gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kararın akla ve bilime aykırı olduğunu söyledi. Tünelin 1993 yılı öncesinde planlandığı için ÇED raporundan muaf tutulmasını eleştiren Pekdaş, hangi tarihte yapılırsa yapılsın ÇED raporunun bütün büyük altyapı yatırımlarında zorunlu tutulması gerektiğini savundu. Kararı insana ve çevreye karşı yapılmış saygısızlık olarak nitelendiren Pekdaş, 1993 yılından önce planlanan büyük altyapı yatırımları depremden muaf mı ki; ÇEDden muaf olsun. Doğal afetlerden muaf mı ki; ÇEDden muaf olsun. Bu yol 1985 yılında planlandı, dolayısıyla burada hiçbir doğal afet olmayacak, burayı es geçecek ama 2000de planlanan yerlere doğal afet gelebilir diye bir ayrım mı var? Bu kadar mantıksızlık olabilir mi? dedi.
ASIL PROJE BU DEĞİL
Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanan 35 projede yer alan tünel projesi ile bugün yapımı süren projenin arasında ciddi farklılıklar olduğunu da dile getiren Pekdaş, Açıklanan projede Mürselpaşa Bulvarından Mustafa Kemal Sahil Bulvarını bağlayan bir tünel olacaktı. Bu tünelin yapımı teknik olarak mümkün olmayınca; İzmire bir tünel lazım, bu tünel nerede olsun dediler. Yeşildere- Mustafa Kemal Sahil Bulvarı arasında düşündüler, sonradan ilan edildi ve bunu 1985 yılındaki plandı diye açıkladılar. Mevcut çevre yollarından hem Aydına hem Çeşmeye ulaşmak mümkün Ne diye Konaka girilsin ki? Yine bize yalan söylediler, yine bizi kandırdılar. Ama biz geçmişimize de geleceğimize de, Damlacıkta oturan hemşerilerimize de sahip çıkacağız. Yıkarlarsa biz yeniden yaparız bu mahalleyi diye konuştu.
Pekdaş, Damlacık başta olmak üzere tünelin geçtiği hat üzerinde yer alan mahallelerde acil kamulaştırma kararı gerekçe gösterilerek evlerini boşaltılmaları istenen vatandaşların mücadelesine destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi