Ramazan davulcularının çilesi

Ramazan aylarının vazgeçilmezleri arasında bilinen sahur davulcuları, çalışmak için gittikleri yerlerde zor koşullarda hayat mücadelesi veriyor. Osmaniye’den Konak Murat reis Mahallesi’ne sahur davulu çalmak için gelen üç aile, buradaki Mehmet Yüce Sonkut Parkı’nda yatıp kalkıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2014 08:36
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2014 08:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ramazan davulcularının çilesi

Ramazan aylarının vazgeçilmezleri arasında bilinen sahur davulcuları, çalışmak için gittikleri yerlerde zor koşullarda hayat mücadelesi veriyor. Osmaniye’den Konak Murat reis Mahallesi’ne sahur davulu çalmak için gelen üç aile, buradaki Mehmet Yüce Sonkut Parkı’nda yatıp kalkıyor

HAMZA GÜL

Her yıl Ramazan ayında yaşadıkları yerlerden başka kentlere sahurda davul çalmak için taşınan ailelerin çilesi bitmek bilmiyor. Konak’ın Murat Reis Mahallesi’ndeki Mehmet Yüce Sonkut Parkı’na gelen Uldaş Ailesi ve iki akrabası çocukları ile beraber parkta yatıyor. Gece yarısından sonra erkekler davul çalmak için sokaklara çıktıklarında ailenin diğer bireyleri parkta gelmelerini bekliyorlar. 15 yıldan beri İzmir’e gelerek Ramazan ayı boyunca sahurda davul çalarak geçimini  sağlayan Ümit Uldaş, yaşadığı Kadirli İlçesi’nde Ramazan ayında başka davulcularında olması nedeniyle iş yapamadıklarını belirterek, “Mecburen Ramazan ayında birçok aynı işi yapan akrabalarımız başka şehirlere göç ediyoruz. Bir ay için geldiğimiz yerde ev kiralasak kazancımız da kiraya gider. Mecburen parklarda kalıyoruz. Şimdilik Ramazan ayı yaz mevsimine denk geldiği için bir sorun yok. Ama yağmurlu havalarda sıkıntı yaşıyoruz. Biz buraya üç aile geldik, çoluk çocuk toplam 15 kişiyiz. Yemeğimizi burada hazırlıyoruz, bulaşığımızı buralarda zor koşullarda yıkıyoruz. Bayramla birlikte ne kadar kazandıysak bin bereket versin deyip memleketin yolunu tutuyoruz” dedi.

BELEDİYEDEN YER İSTİYORLAR

Ramazan davulcuları geldikleri kentlerde belediyelerin kendilerine kalacak bir yer tahsis etmeleri durumunda hem kendilerinin rahat edeceğini hem de mahalle sakinlerinin kendilerinden rahatsız olmayacağına dikkat çeken davulcuların aileleri, “Biz burada rahat değiliz ama mecburen para yokluğundan burada kalmak mecburiyetindeyiz. Yakında bulunan camiinin tuvaletlerinden aldığımız su ile mecburen çamaşırımızı burada yıkıyoruz, temizlik ihtiyacımızı yapmakta oldukça sıkıntı çekiyoruz. Özellikle çocuklar açısından sağlıklı olmayan bir ortam” diye konuşuyor.

VATANDAŞLARIN İLGİSİ AZALIYOR

Ramazan davulcularının kalacak yer kadar önemli bir diğer sorunları ise vatandaşların her geçen yıl bu geleneksel uygulamaya ilgilerinin azalması. Ramazanın 15’inde ve sonunda sokakları dolaşarak yaptıkları hizmet için küçük de olsa bir ücret talep etmelerine rağmen bir çok kişinin ‘Ben oruç tutmadım’ diyerek kendilerine boş çevirdiğini belirten Ümit Uldaş, “Bizler babalarımızdan öğrendiğimiz bu işi madem ki yapıyoruz, karşımızdaki insanlardan da bunu bekliyoruz. Oysa oruç tutmasalar bile bize verecekleri üç kuruşla mı bir şey olacak. Biz bir ay boyunca sokaklarında gezip durmuşuz, onlardan da bu konuda biraz samimiyet bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi