Kötü hizmet, pahalı ulaşım

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti


  • Oluşturulma Tarihi : 20.12.2015 10:03
  • Güncelleme Tarihi : 20.12.2015 10:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kötü hizmet, pahalı ulaşım

E. ÇAĞLA GENİŞ

Belediye şirketi Ege Şehir Planlama’nın, TARKEM’in yüzde otuzuna tekabül eden üç milyon liralık hisse alımı yapabilmesi için gerçekleştireceği sermaye artışı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. Ayrıca yeni yılda ulaşım ve suya zam yapıldı. Ulaşıma yapılan yeni düzenlemeyle tam tarife 2.25 liradan, 2.40’a, öğrenci tarifesi 1.25’ten 1.35’e, öğretmen tarifesi 1.60’tan 1.75’e yükseldi. Geçtiğimiz ay suya yüzde 5 zam kararı alan Büyükşehir Belediyesi, atık tarifelerinde de değişikliğe gitti. 2016 yılına yönelik hazırlanan evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifesi uyarınca, ilçelerde konutlar için 0,92 TL/metreküp üzerinden tahsil edilen bedeller 1,66 TL'ye yükselecek.

“KEMERALTI’NA AVM YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

AK Partili Meclis Üyesi Azad Fazla, Ege Şehir Planlama şirketinin projeyi yapamayacağı ve küçük esnafla ilgili endişeleri dile getirdi. AK Partililerin kaygılarına cevap veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ege Şehir Planlama birçok isim değişikliği yapılan bir şirket imarla ilgili çalışma yapmış şirketimizdir. Ege Şehir Planlama’yı kapatmamız mümkün değil. Bu konuda şirket ortağı olması düşünüldü. Tarihi bölgenin ele alınıp yapılamaması konusunda mevzuat sıkıntıları var. 1460’ın üzerindeki tescilli binanın Tabiat Kültür Kurulu’na götürmeden yapmamız mümkün değil... Ben öteden beri olanağı olan insanların bu bölgeden binaları alıp restore etmesinde yanayım. Bunu adamın gırtlağını sıkıp alamazsınız. Rıza ile alacaksınız. Biz bunları söylerken 2005 yıllarında İstanbul’dan bir grup düşük fiyatlarla buraları ucuz fiyatlardan aldılar. Biz İzmirli iş adamlarına 'Burayı alın, ayağa kaldırın' dedik. 'Mal canın yongası' diye bir laf var. Kimsenin gayrimenkulünde kimsenin gözünün olması gibi bir şey değil. Rızayla alınır, rızayla verilir. Ben hiç icradan mal almadım. Bir de işin bu boyutu var. İzmir’de Basmane Çukuru iş adamlarının mı, planlamadan dolayı mı bilmiyorum hepimiz sıkıntısını yaşıyoruz. TARKEM ticari amaçlı kurulmuş şirket değil. 116 ortağı var. Ricayla gelin bu tarihi Kemeraltı’nın ayağa kalkması için destek olun şeklinde yapılan bir şey... Küçük esnaf için ise yara almamasının gerekliliğine hepimiz inanıyoruz. Zaten yatay AVM, dikey AVM olduğu zaman hiçbir şeyi kalmaz. Buranın yaşaması içinde yakın yerlerinde AVM olmaması gerekir. Limandaki AVM’ye itirazımız bundandır. Aklın yolu birdir, davayı kazandık. Kemeraltı’na AVM yapmak mümkün değildir. Olmasın da zaten. Tescilli ne kadar eser varsa, rıza ile satan topluma kazandırmaya hazırım. Hepimiz zaten gidiciyiz. Bu şirketinde yapmak istediği bu... Bu şirkette belediyenin hissesinin fazla olması meclisin denetimde olması anlamına gelir. Bütün gruplara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KEMERALTI’NA ÜÇ MİLYON LİRALIK KATKI

Agora-Kadifekale-Kemeraltı arasındaki toplam 270 hektarlık alanı kapsayan tarihi aksta yürütülen “İzmirTarih” projesiyle ilgili son gelişmeler mecliste bir kez daha görüşüldü. Geçtiğimiz günkü oturumda tartışılan sermaye artış kararı meclis onayına sunuldu. Belediye şirketi Ege Şehir Planlama’nın, TARKEM’in yüzde otuna tekabül eden üç milyon liralık hisse alımı yapabilmesi için gerçekleştireceği sermaye artışı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, TARKEM’in Kemeraltı’nı da içine alan ve 1480 adet tescilli yapının bulunduğu bölgeyle ilgili önümüzdeki süreçte uygulanacak proje ve yapılacak çalışmalara katkı sağlayacak.

ZAM ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Başkan Aziz Kocaoğlu ulaşıma yapılan zamla ilgili eleştirilere, “Kent karttaki sıkıntı ayan-beyan İzmir’in, tüm vatandaşları gözü önünde gerçekleşti. Oradaki zararın karın tamamen mevzuatla ilgili bir konudur. 'Kent kart krizind tahsil edilmeyen paradan dolayı yılbaşında toplu taşıma biletlerine zam yapıldı' demek dahiyane bir buluştur. Saygı duymak lazım... Bir ilimizde 90 kilometreyi 14 liraya seyrediyor vatandaşımız... 36 kilometre 7,25 kuruşa, 63 kilometre 9,50 kuruşa, 40 kilometre 5,25 kuruşa gidiyor. Biz de ise 62 kilometreyi 4,80 kuruşa gidiyor. 57 kilometre 4,80 kuruşa gidiyor, 47 kilometre 4,80 kuruşa gidiyor. İzmir’de 3 defa aktarma yapıldığı normal kabul ettiğimizde yılbaşında itibaren 2,40 kuruşa seyahat edecek yolcu o ilde 5,60 kuruşa seyahat ediyor. Durum bu… Diğer illerimizde de farklı örnekler var. Bu bir iddia değil realite... Bunu hepimiz biliyoruz. Eğer ben diğer büyük ilimizdeki fiyat tarifelerini uygularsam ESHOT zarar etmiyor. Bunu da herkesin bilgisine arz ediyorum. Burada vatandaşları belki 2,40 kuruşa taşınmayacaklar ki bana göre daha ucuz taşınmaları mümkün... Bu işten faydalanan parayı ödesin. Bugün bana para veriyor merkezi hükümet, Emniyet Müdürlüğü'ne de para veriyor. Polislere ulaşım parası verdiğinde problem yok. Artı engelli vatandaşlarımız da bakanlığın bütçesinde telafi edilecek. 65 yaş üstü yine ilgili bakanlıktan desteklendiğinde Büyükşehir belediyelerimiz faydalanacak. Burada bırakın faydasını-zararını, biz bugün ana metropolün dışında ESHOT yerine bu işten yıllardır ekmek yiyen meslek olarak yapan bu insanların işlerini sürdürmesini istiyoruz. İki arada bir deredeyiz. Bugün bu bedavalar karşılandığında metropol haricinde her yerden Büyükşehir çekilecek. Bu mesleği yapanlar para kazanacak. Onlar bu fiyatlara razı... Bize 2,40 kuruşa sattığımız biletten her binişte bir lira geliyor. Benim ulaşımım bozulmasın. Vatandaş da bu işi yapan insanlar da para kazansın. Adamlar her şeye razı. Daha iyi diyorlar, hem kaçak da olmaz diyorlar. Ama bedavaya gelince kimsenin altında kalkması mümkün değil. Enflasyon denen nanenin ne olduğunu biliyorsunuz, kendiniz sanayicisiniz. Maliyetlerine göre yapmıyorsunuz, bizde ona göre yapıyoruz. Lafta mı bu işler?”  şeklinde yanıt verdi.

“DAHA ÖNCE YAPTIĞIMIZ HATAYI YENİ FİRMA ÜZERİNDE YAPMAYALIM”

Kent kart krizi sürecinde yaşanan sıkıntıları hatırlatan Çağlar Haspolat, “Daha önce yaptığımız hatayı yeni firma üzerinde yapmayalım. Daha önce bu işi yapan firmayı içi boş bir yazılımla yaptığına inanıyorum. Ana kök anahtarını idareye teslim ettiniz mi? KARTEK firması depozito haklarının bir kısmını bayilere ödememiş. Bunu da bir değerlendirmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı. Başkan Kocaoğlu da bu işte üçüncü kişi olduklarını fakat uyarılarını yaptıklarını söyledi.

ULAŞIMA YÜZDE 6,67 ORANINDA ZAM YAPILDI

Ulaşım tarifelere göre 10 kuruş ila 15 kuruş arasında zamlandı. Yeni düzenlemeyle tam tarife 2.25 liradan, 2.40’a, öğrenci tarifesi 1.25’ten 1.35’e, öğretmen tarifesi 1.60’tan 1.75’e yükseldi. Hazırlanan yeni tarife uyarınca 60 yaş kartlarında ise geçtiğimiz yılın aksine 10 liralık zam yapıldı. 115 TL olan kart ücreti 125 TL'ye çıkarken, 3-5 biniş kartlarında da fiyat artışına gidildi. 2 binişlik kartlar 5,50 TL’den 5,80 TL’ye, 3 binişlik kartlar 7,75 TL’den 8,20 TL’ye, 5 binişlik kart ücretleri ise 12,25 TL’den 13 TL’ye yükseldi.

BAYKUŞ SEFERLERİNE BÜYÜK ZAM

Havalimanı ulaşımında vatandaşların cebinden 30 kuruş daha fazla çıkacak. ESHOT Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni zam paketine göre, havalimanı otobüsleri için biniş ücreti, 4,50 TL’den 4,80 TL’ye çıkartılırken, gece boyunca saat başı hizmet veren “Baykuş” seferlerinde de bilet fiyatı tam biniş için 4,50 TL’den 4,80 TL’ye, öğrenci 2,70 TL’ye öğretmen ise 3,50 TL’ye çıkartıldı. Geçtiğimiz yıl vatandaşların hizmetine sunulan paso uygulamasında da fiyatlar yeni tarife ile birlikte değişti. 52 binişlik paso kartlarda her sefer için 2 lira olarak belirlenen kontör ücretleri 2,26 lira olacak. 105 TL bedelle satılan kartların fiyatları yeni yıldan itibaren 118 TL'ye çıktı.

İLÇELER DE ZAMDAN NASİBİNİ ALDI

Yeni ulaşım tarifesi ile birlikte ilçelere ulaşım da zamdan nasibini aldı. Urla, Seferihisar, Torbalı, Foça, Kemalpaşa, Selçuk, Doğanbey, Balıklıova, Gerenköy, Özdere gibi ilçe ve beldelere biniş ücretlerinde tam 3,95 TL'den 4,20 TL'ye, öğrenci 2,15 TL'den 2,30 TL'ye, öğretmen ise 2,40 TL'den 2,60 TL'ye çıkarıldı. Kınık, Bergama, Dikili, Aliağa, Ödemiş, Tİre, Beydağ, Kiraz, Çeşme, Karaburun gibi uzak ilçelerde ise tam binişler için 4,80 TL, öğrenci binişleri için 2,65 TL, öğretmen binişleri için ise 3 TL'lik zam yapıldı. 90 dakika tek bilet uygulamasında yeni bir değişiklik olmadı.

SUYA BİR ZAM DAHA GELDİ

Geçtiğimiz ay suya yüzde 5 zam kararı alan Büyükşehir Belediyesi, atık tarifelerinde de değişikliğe gitti. 2016 yılına yönelik hazırlanan evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifesi uyarınca, ilçelerde konutlar için 0,92 TL/metreküp üzerinden tahsil edilen bedeller 1,66 TL'ye yükselecek. Konut dışı ve resmi daire tarifelerde ise bu rakam 3,40 TL'den 6,29 TL'ye çıkacak. Sanayi, hastane ve resmi okul ile turistik tesis kullanımlarında ise 17 liradan fiyatlandırılan atık bedelleri yeni yılda 31,43 TL üzerinden tahsil edilecek. Su faturalarında fırın ve hamamlara yönelik yansıtılan ücretler ise 8,50 TL'den 15,71 TL'ye çıkartılacak. Fiyat artışlarından ilçelerin tamamı etkilenecek. 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak kademeli sistemin uygulanacağı yeni zamlı tarifelere göre, İzmirliler kullandıkları suya yaklaşık yüzde on daha fazla ücret ödeyecek. İlçe belediyelerinin talepleri üzerine hazırlanan yeni tarifeyle birlikte yeni yılda su faturaları da kabaracak.

Haber Merkezi