Sayfa Yükleniyor...
Fuat Edip Baksı Mahallesi
Egede Bugün okurları ve Fuat Edip Baksı Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Necdet Sivarioğullarından dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.
Hamza Gül
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (134 ncü Mahalle)
Mahallenin adı: Fuat Edip Baksı
Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir
Posta Kodu: 35590
Mahallenin nüfusu: 15.000
Mahallenin seçmeni: 9.800
Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 73
Mahallenin muhtarı: Necdet Sivarioğulları
İzban Bayraklı İstasyonu ve Altınyolun üzerindeki Bayraklı Üst Geçidinin denizden tepeye doğru yükselen sırtının başında yer alan Fuat Edip Baksı, mahallesi merdivenli sokakları, bu sokakların indiği Anadolu Caddesi üzerindeki işyerleri şirin mi şirin bir mahalle. Bayraklı Mahallesinin büyümesinden olayı 1989da dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından bu mahallenin bölünmesi ve bu bölünen mahallerden birisinin adının efsane edebiyat öğretmeni Fuat Edip Baksının adının verilmesi meclise önerilmişti. Bayraklıdan bölünen bu mahallenin öğretmeni olan Fuat Edip Baksının adının verilmesi 1989da öğrencisi Çakmur önermiş ardından 1994de başkanlığa seçilen Burhan Özfatura tarafından hayata geçirilmiştir. Bayraklının tek kilise olan mahallesi olan Fuat Edip Baksıda İtalyan Katolik Kilisesi bulunmakta. Saint Antoine Katolik Kilisesi : Karşıyaka İlçesi, Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesinde 1610. 1611 ve 1641 sokakların arasında bulunan Katolik Kilisesidir. 1902 yılında kilisenin temelleri atılmış ve birinci katı tamamlanmıştır. 1902 yılında dönemin Papa Yardımcısının katıldığı bir törenle açılmıştır. Bundan sonraki dönemlerde kilise yanındaki manastır, altı sınıflı bir İtalyan okulu yapılmış ve kilisenin yanına da günümüze gelemeyen bir mezarlık eklenmiştir. Kilise dikdörtgen planlı kesme taştan ve tuğladan yapılmıştır. Üç bölümlü apsidi dışarıya doğru çıkıntılı olup, üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Kilisenin gotik üslupta ince uzun yuvarlak kemerli pencereleri bulunmaktadır. Kilisenin çan kulelerinden biri deprem sırasında yıkılmış ve günümüze yalnızca ana mekâna bitişik olan kesme taştan kulesi gelebilmiştir. Kilise 1966 yılı depreminde hasar görmüş, 1990 yılında yanındaki manastır ile birlikte onarılmış olup, günümüze iyi bir durumda gelebilmiştir.
MAHALLE İLE BÜTÜNLEŞEN MUHTAR
Mahalle ile bütünleşen bir kişilik olan muhtar Necdet Sivarioğulları, 1994te mahalle yeni kurulduğunda muhtarlığı devir almış ve günümüze kadar 5 dönem üst üste bu görevi sürdürmekte. Mahallenin Bayraklı Mahallesi iken geçmişi ile ilgili bir çok tarihsel notu özenle biriktiren ve paylaşan muhtar Necdet Sivarioğulları, mahallesine hizmeti kendisine görev edinmiş ender bir İzmirli. Siyasi birikimi ile insanlara dokunmayı seven ve onların yanında bulunmaktan mutlu bir kişiliğe sahip muhtar Sivarioğulları, mahalleyi ziyarete gittiğimde hafta içinde Manisa, Somada yaşanan maden faciasında yaşamını yitirenlerin anısına muhtarlık önünde lokma döktürüyordu. Yaşanan facia sonrası yüreğinde duyduğu acıyı mahalle sakinleri ile paylaşmada seçtiği bu hayır dolu yaklaşım bile görenlerde Necdet Sivarioğullarının kişiliği hakkında birçok özelliği ortaya koyuyordu. Eşi Okşan Hanımla birlikte mahalle sakinlerine birer birer lokma ikram etmesi ve bir taraftan mahalle sakinlerinin ilginç şikayetlerini aktarmasına alınmadan ve onları kırmadan dinleyerek çözüm üretmeye çalışması beni oldukça etkiledi. 15 bin mahalle sakininden 9 bin 800nün seçmen olduğuna dikkat çeken Necdet Sivarioğulları, Mahallede Anadolu Caddesinin yanı sıra 72de sokak bulunmakta. Bu sokaklarımızdan 15 tanesi merdivenlerle tırmanılan sokaklar. Ballıkuyudan sonra ikinci en çok merdiveni olan mahalle biziz. Mahalle sınırlarımız içinde 2 tane sağlık ocağımız var. Bulunan 4 parkımızda oyun ve spor aletlerimiz yeteri kadar var. Ayrıca kadınlarımızın rahatlıkla spor faaliyetlerini gerçekleştirdiği iki parkımız daha mevcuttur. Fuat Edip Baksı Mahallesi genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Mahalle sakinlerimizin yaklaşık yüzde 60a yakını ev sahibi konumundadır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLENTİSİ
Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahallelerini kapsamakta olup, 1609/12 Sok., 1620/39 Sok., 1615/17 Sok., 1620/12 Sok., 1639/1 Sok., 1639 Sok., 1619 Sok., Cüneyt Sivarioğulları Sok. ve Anadolu Cad. (Altınyol) ile sınırlanmaktadır. Kent Yenileme Projesi'ne ilk olarak Fuat Edip Baksı Mahallesi'nden başlayan Bayraklı Belediyesi, öncelikle zemin etütlerinin tamamlandığını açıkladı. Başkan Hasan Karabağ, "İller Bankası'na zemin etüdlerini yaptırdık. Öncelikle 1200 konutluk 4900 insanın yaşadığı bölgeyle başlıyoruz. Biz insanlara dedik ki, 'sizin eski binanınızı kaldıracağız. 150 milyarlık evinizin yerine 350 milyarlık iki daire vereceğiz.' Hedef seçtiğimiz bölge manzaralı bir bölge olduğu için rantı da var. Dışarıdan sermaya girişi de olacak. Çarpık yapılaşmayı ancak bu şekilde önleriz" dedi. Çalışmalara hemen başlayacaklarını vurgulayan Karabağ şunları söyledi: "Biz belirli bir noktaya kadar getirdik den sonra uzman bir firmaya devredeceğiz. İçinde şehir plancısı, mimarı, psikoloğu olan bir firmaya vereceğiz. Herkesin evindeki ağaca kadar değer tespiti yapılacak. 11 hektarlık alandaki 1200 konutun yerine iki katı kadar konut üretebiliyoruz."
RAKISPOR-ŞARAPSPOR MAÇLARI
İzmir Bayraklıdaki rakı fabrikası ile şarap fabrikası işçileri arasında 1950lerden sonra başlatılan Rakıspor-Şarapspor futbol karşılaşması, son yıllarda yapılamıyor. Alkol ve spor arasındaki ters orantıdan kaynaklanan engelin oysa geçmişte bu maçlara tanık olanların anlattıklarını dinlediğinizde bu engellemeye üzülüyorsunuz. Maçları büyük bir keyifle anlatan muhtar Necdet Sivarioğulları, O zamanda bu müsabakalarda herhangi bir rant olmadığı için ilerleyen yaşlarına rağmen sahaya çıkan abilerimizin tavırları hepimizde güzel anılar bırakmıştır dedi.
FUAT EDİP BAKSI KİMDİR ?
1912'de Diyarbakır'da doğmuş, ömrünün çoğunu İzmir'de geçirmiş bir öğretmen, şair ve güfte yazarıdır. Türkçe öğretmeni olarak 1937'de İzmir Erkek Lisesi'ne tayini çıkar. Geldiği ilk günden itibaren çok sevdiği bu şehirden ölene kadar ayrılmayan Baksı, İzmir'de değişik okullarda görev aldıktan sonra 1965'te emekli olur. Aynı yılın Haziran ayında Kayhan Yalkız'la evlenir. 1966'da açılan İzmir Yüksek İslâm Enstitüsü'nde İslam Türk Edebiyatı ve İslamî Türk Edebiyatı Hitabet ve İnşad öğretmeni olarak 1971'e kadar çalışır. Her on bir İzmirli'den birinin hocası olarak kabul edilen Fuat Edip Baksı, 1974'te kansere yenik düşerek 62 yaşında hayata veda etti. Yayınlanmış 10 kitabından altısı şiir, ikisi inceleme, birer tanesi roman ve gezi-hatıra tarzındadır. Ancak yazarın şiir, roman ve inceleme türünde tefrika olarak yayınlanmış olsa da, kitap haline getirilmemiş pek çok roman ve inceleme yazısı bulunmaktadır.
Haber Merkezi