Sayfa Yükleniyor...
1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemeler, sürücüleri olduğu kadar sürücü kurslarını da tedirgin etti. Özellikle ehliyet sınıfı sayısının 9dan, 18e çıkarılmasının, çoğu sürücü kursunu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı belirtildi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin ardından, sürücüleri ve sürücü kurslarını yeni dönemde birçok yenilik bekliyor. Yeni yönetmelikle birlikte, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ömür boyu ehliyet dönemi resmen sona eriyor.
Bundan böyle, otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Yönetmelik hükümleri doğrultusunda, ülkedeki 24 milyonun üzerindeki ehliyetler 1 Ocak 2016'dan itibaren yenilenecek ve sürücülerin ehliyetlerini 15 lira karşılığında değiştirilecek. Ayrıca, yönetmelikle şu anda verilen 9 ehliyet sınıfı 18'e yükseliyor. AB uyumlu yeni sürücü belgesi koşullarına yapılan düzenlemede M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerli olacak.
Yönetmelikte yapılan değişikliklerin yeni dönemde getireceği sonuçlar tartışılırken, bu durum sadece vatandaşın değil, sürücü kursu sahiplerinin de kafasını karıştırıyor. Ehliyet sınıfı sayısının iki katına çıkarılması, özellikle sürücü kurslarının buna ne ölçüde cevap verecekleri ve yeterliliklerini gündeme getirirken, bu değişiklikler ve kurs fiyatlarında yaşanan artışların, vatandaşların sürücü kurslarına olan talebini ne oranda etkileyeceği merak ediliyor.
GEREKSİZ BULUYORUZ
Konuyla ilgili görüşünü açıklayan Duru Sürücü Kursu Sahibi Özlem Bozok, ehliyet sınıfı sayılarının 9dan 18e çıkarılmasını hem kurslar için hem de vatandaş için de olumsuz bulduklarını belirterek, Eski sistemde verilen ehliyet sayısı zaten detaylı ve yeterliydi. Sınıf sayısının iki katına çıkarılmasını ve bölünmesini gereksiz buluyoruz. Bu durum, vatandaşta maddi olarak sıkıntı yaratacaktır. Her sınıf ehliyet için motorlu araç alımı gerektiği için bütçesi düşük sürücü kursları bu durumdan olumsuz etkilenecek ve işletmelerini kapatacak noktaya gelecektir. Bunun yanında her sürücü kursu, her sınıf ehliyeti de veremeyecektir
KONTENJAN DOLDURMA SIKINTISI OLABİLİR
Bozok, sürücü kursu fiyatlarında yıl sonunda artış beklediklerini ifade ederek, 10 sene önceki kurs fiyatları ile yeni uygulamadan önceki kurs fiyatları arasında hemen hemen hiçbir fark yoktu. Eskiye nazaran kurs masrafları da artış gösterdi. Bu şekilde bir denge sağlandı. Yıl sonunda da fiyatlarda bir artış bekliyoruz. Fiyatlardaki artışın, ehliyete olan talebi özellikle ev hanımı ve öğrenci anlamında azalabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, sürücü kurslarında kontenjan doldurma sıkıntısı yaşanabilir diye konuştu.
OLUMLU BULUYORUZ
Bozok, ömür boyu ehliyet döneminin sona ermesini ve belli sene aralıklarında ehliyetlerin yenilenecek olmasını olumlu değerlendirdiklerini söyleyerek, Eski sistemde ehliyet alan sürücüler hiçbir sağlık kontrolüne tabi tutulmuyordu, ama bu yeni getirilen yasada ehliyetli her birey yapılması gereken zamanda sağlık kontrolünden geçirilecek ve sağlığında sorun olmayan sürücüler tekrar ehliyetini alabilecek şeklinde konuştu.
CAN VE MAL KAYIPLARI AZALACAK
1 Ocak 2016 itibariyle başlayacak olan stajyer ehliyet uygulamasının sürücülerin trafik kurallarına daha dikkat etmeleri ve kurallara uymalarına teşvik amaçlı yapıldığını dile getiren Bozok, Bu uygulamadan sonra, can ve mal kayıpları azalacaktır. 1 Ocak itibariyle geçerli olacak stajyer ehliyet uygulamasında direksiyon eğitimine tabi tutulan adayların sınava girebilmesi için öncelikle ön sınav uygulamasından geçmesi gerekecek. Son olarak 2016 yılı içerisinde e-sınav uygulamasına geçilecek. Bununla ilgili çalışmalar ise devam ediyor dedi.
Haber Merkezi