Sayfa Yükleniyor...
Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı çerçevesinde Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1 Ocak 2013 tarihinde başlatılan Özgürlük İçin Basın projesi, 31 Aralık 2015 tarihinde nihayetlendiriliyor
ONURHAN ALPAGUT
Avrupa Birliği Programı çerçevesinde Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1 Ocak 2013 tarihinde başlatılan Özgürlük İçin Basın projesi, 31 Aralık 2015 tarihinde nihayetlendiriliyor. Proje kapsamında, Ege Üniversitesi Konuk Evinde konuya ilişkin toplantı düzenlendi. Egenin önde gelen gazetelerinin temsilcileri ve komisyon üyelerinin katıldığı toplantıda basın özgürlüğü tartışıldı.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNLARI İŞSSİZ KALIYOR
Özgürlük İçin Basın toplantısında konuşan Ege Ajans Müdürü Yrd.Doç.Dr Oğuzhan Kavaklı, iletişim fakültesi mezunlarının yeterince medya kuruluşlarında istihdam ettirilemediğini ve fakültelerin işsiz mezunlar verdiğine dikkat çekti. Kavaklı, İzmir ve Ege Bölgesi Komitesi olarak araştırmalarımız sonunda vardığımız sonuç hiç açıcı değil. Dünyanın en saygın mesleklerinden gazetecilik günümüzde koşulan değil, kaçılan bir meslek haline geldi. 2001 krizinde işsiz kalan 4 bin gazetecinin yüzde 10u dahi işlerine geri dönememişken, bunların yanına yenileri eklendi. Meslek kuruluşlarının açıklamalarına göre; 7 bin gazeteci işsiz. İletişim fakültelerinden her yıl 10 binin üzerinde mezun verilirken bunların ancak 400-500ü bu sektörde iş bulabiliyor. Diğerleri ya başka sektörlere kayıyor ya da işsizler ordusuna katılıyor dedi.
2014-2015 RAPORUNU AÇIKLADI
Kavaklı, basın mevzuatını eleştirerek yenilenmesi gerektiğini söyledi. Kavaklı, Deline deline kevgire dönen basın mevzuatının ciddi bir onarım hatta yenilenme ihtiyacı zaruret halini aldı. Otosansür hortladı. Akreditasyon ve yayın yasakları endişe verici boyutlarda. Basın özgürlüğü ihlallerini raporlaştıran projemizin Ankarada bulunan daimi komitesinden aldığım 2014 ve 2015 rakamları birleştirdiğimizde son iki yılın bilançosu korkunç bir tabloyu ortaya çıkarıyor. Sansür kapsamında değerlendirebileceğimiz akreditasyon olayı; 55, yayın engeli: 127, erişim engeli: 843. Basın mensubu olarak 31i kadın 156 gazeteci gözaltına alınmış. İki yılda 774 gazeteci işten çıkarılmış, 37 gazeteci de istifa etmiş. Toplam 484 gazete ve gazeteci hakkında adli işlem yapılmış. Bunların 7 basın kuruluşu ve 200 basın mensubu hakkında suç duyurusu ve soruşturma olarak beklenirken 234 gazeteciye dava açma, 23 hapis cezası, 20 tutuklama, 133 hakaret olarak sıralanmıştır diye konuştu.
ŞİDDET GÖREN GAZETECİLER
Raporun devamında şiddete maruz kalan gazeteci sayısını açıklayarak devam eden Kavaklı, Kadın:24, Erkek:137,Yayın kuruluşu 13. Tür olarak 26sı sözlü 148i fiziki şiddet olarak toplamda 174 şiddet olayı. Şiddeti uygulayanların 25i vatandaş, 80i polis 69u diğer unsurlar olarak ifade ediliyor. Kısacası toplumda daha çok kadınlar şiddet görüyor; gazetecilik mesleğinde ise kadını-erkeği ayırt edilmeden herkes şiddet mağduru diye konuştu.
Haber Merkezi