Sayfa Yükleniyor...
Konak Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 4. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri hız kesmeden devam ediyor
EMİNE ŞEKER
Basmane Günlerinin altıncı gününde Agios Voukolos Kültür Merkezinde İzmirde Çok Kültürlü Yaşam ve Kültürel Kimlik adlı panel düzenlendi. Panelin Moderatörlüğünü Sosyal Psikolog Nuri Bilgin üstlenirken Afrotürk Derneği Başkanı Mustafa Olpak, Nesim Bencoya, İzmiri Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Belgesel Sinemacı Tahsin İşbilen, Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak ve Kent Gözlemcisi Yaşar Ürük ise konuşmacı olarak katıldı. Panel, Roman Mahallesinde yaşayan 14 yaşındaki minik klarnet sanatçısı Yunus Elalmışın klarnet dinletisiyle başladı.
GELECEĞE TAŞINMASI GEREKİYOR
Basmane ve çevresinin geçmişten günümüze tarihsel sürecinin anlatıldığı panelde, tarihi semtin herkese kucak açan, insanların birbirleriyle kardeşçe yaşayabilmesine fırsat veren yapısına dikkat çekildi. İlk konuşmayı yapan İzmiri Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, İzmir mutfağının harmanlanmış bir mutfak olduğunu belirterek, İzmirde her çeşit mutfak kültürünün olduğunu söyledi. Maruflu, farklı kültürden gelen kişilerin İzmirlilere çok şey kattığını ifade ederek, farklı kültürde olan kişilerin İzmirlilerin dostları ve arkadaşları olduğunu söyledi.
HALA ÖTEKİLEŞTİRİLİYORUZ
Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak ise, Türkiyede yaşayan romanların Atatürk döneminde Selanikten getirilen bir toplum olduğunu belirtti. Çardak, Yıllarca Roman toplumu Roman olmayan toplumlara hiçbir zaman öteki diye bakmadı. Önyargı içinde olmadı. Halende bu düşünce ve davranışlar devam ediyor. Ama maalesef hala günümüzde Romanlar adına ülkemizde bazı gruplarda önyargı var. Önyargıları yıkmak zor bir iştir. Oluşan bu önyargıları özellikle resmi dairelerde yaşıyoruz. Hala ötekileştiriliyoruz. Biz bunu hakketmiyoruz. Biz kendimizi azınlık olarak görmüyoruz. Biz azınlık değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. Romanlar denince bazı insanların aklına şu gelir: Kapı gıcırtısına oynayan bir toplum. Roman toplumu yıllardan beri itelenmiş bir toplum olduğu için sivil toplum kuruluşlarını kurduk dedi.
ÜZERİMİZE DÜŞEN ÇOK ŞEY VAR
Belgesel Sinemacı Tahsin İşbilen de, yurtdışında İzmir algısının öylesine muhteşem ve öylesine çok kültürlü bir kent olarak bilindiğini vurgulayarak, İzmir köy havası aldı. Ama atlanan bir şey var. Çok kültürlü kavramı tartışmaya açık bir ifade. Çok kültürlülük kavramı imparatorluklarla beraber ortaya çıkmıştır. Siz gelecek nesle doğru bir şeyler aktarmak istiyorsanız herkesin üzerine düşen çok şeyin olduğunu düşünüyorum şeklinde konuştu.
Basmanenin çok kültürlü kimliğinin ve değerlerinin geleceğe taşınması gerektiğinin belirtildiği panelin ardından Yazar Yaşar Ürük, Kale Turizmi için İki Örnek ve İzmirin Tacı Kadifekale adlı bir sunum yaptı.
Haber Merkezi