Saymaz, İzmirlilerle buluştu

Her ay geleneksel olarak düzenlenen ve koordinatörlüğünü Prof.Dr. Erkan Sevinç’in yaptığı ‘İzmir Buluşmaları’na gazeteci-yazar İsmail Saymaz konuk oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 19.12.2015 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 19.12.2015 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Saymaz, İzmirlilerle buluştu

E. ÇAĞLA GENİŞ

Alsancak Filika Cafe’de gerçekleştirilen buluşmada İsmail Saymaz, ‘İnsan Hakları’ konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi. Prof.Dr. Erkan Sevinç’in koordinatörlüğünde kalabalık bir kitleye hitap eden Saymaz, söyleşinin ardından okurları için kitaplarını imzaladı. Saymaz, Ali İsmail Korkmaz davası hakkındaki haberleri nedeniyle kendisine “Oğlum İsmail” başlıklı bir e-mail göndererek, “adi” ve “şerefsiz” diyen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın itirazının reddedildiği ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildiği bilgisini paylaştı.

“GAZETECİLERİN TUTUKLANMA RİSKİ YÜKSEKTİR”

Türkiye’de gazetecilerin tutuklanma riskinin yüksek olduğunu belirten Saymaz, tutuklu yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili olarak, “Can Dündar ve Erdem Gül’ün çilesi bir müddet daha devam edecek. Onların yazılarından bunu anlıyoruz. Sadece onların başından geçen bir hikaye değil bu. Bunu önceleyen dönemde hakaret ve benzeri bir ifadenin tutuklama sebebi olamayacağını biz o günlerde bas bas bağırmalıydık. Onların yalnızlığı, çaresizliği ve ancak bir mahkeme salonunu doldurabilecek olan gücümüz bir süre daha böyle gidecek. Bir süre sonra bir ihtimal bu sayı artacak. Türkiye’de bir inşaat işçisinin ölme payında olduğu üzere gazetecinin de tutuklanma riski yüksektir. İstisnalar da var bugün benim başıma geldi. Karar çıktığı için size açıklamak isterim. Ali İsmail korkmaz haberlerini yaptığım için bana ‘Oğlum İsmail’ diyerek başlayan ‘Yerin altıda var’ diyerek biten ve bana hakaret eden valiyi ben bugün mahkum ettirdim. Kendisinin yaptığı itiraz Yargıtay 4. Hukuk Mahkemesi’nde reddedildi ve kendisinden tazminat almaya hak kazandım. Bu belki de bir istisnadır ve umarım bu kararı veren hakimlerin başına bir iş gelmez. Bu karar gazetecilerin alenen tehdit edilemeyeceğini, yaşam hakkına ilişkin haberler yapan gazetecilerin kamu görevlilerinin parmağına maruz kalmayacağı bir dönemin alameti olarak önümüzde duruyor” dedi.

“BU TOPRAKLAR DAHA FAZLA ŞİDDET TAŞIYAMAZ”

Bir arada yaşamaya dair umutların kaybedilmemesi için şiddet dalgasının sonlandırılması gerektiğine vurgu yapan Saymaz, “Ülkenin daha demokratik, özgürlükçü ve adil bir ülke olmasına ilişkin inancım olduğu yerde duruyor. Sizin de inançlı olmanızı tavsiye ederim. Bir araya yaşamaya dair umutlarımız varsa ve bunu yaşatma yönünde irademiz olacaksa evvela şiddet dalgasının sonlandırılması gerekir. Bunu besleyen hendekler ve benzeri uygulamaların da derhal sonlandırılması gerekiyor. Şiddetin kendisi konuşulacak bütün kanalları tıkıyor. Bir yanda mahallesinde ölen çocukları görmekteyiz. Ama ülkenin bir de diğer tarafı var. Karadenizliyim, Rizeliyim… Trabzon’dan tutun Artvin’e kadar her üst geçidin adının şehitle başladığı bir coğrafyadan da söz ediyoruz. Dolayısıyla bu topraklar bunu daha fazla kaldıramaz ve taşıyamaz. Ne üst geçitlerin adına şehit olan gençlerin isimleri verilsin, ne bir başka noktada hendeklerde başka bir genç ölsün. Bu ülkenin bir arada yaşama kültürü hendekleri de kapatacak, o üst geçitlerdeki ibareleri de artık sonlandırabilecek bir güce sahiptir diye düşünüyorum” ifadelerinde bulundu. 

İsmail Saymaz Kimdir?

İsmail Saymaz Rize’de, 11 Temmuz 1980’de doğdu. Halen gazetecilik üzerine yüksek lisans eğitimini sürdürdüğü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe Rize’de başladı. Konya ve İstanbul’da yerel gazetecilik yaptı. Mayıs 2002’den beri Radikal’de muhabir olarak çalışıyor; insan hakkı ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberlere imza atıyor. Saymaz, başta Erzincan Davası olmak üzere, haberleri nedeniyle yirmiye yakın davada yüz yılı aşkın hapis cezası istemiyle yargılandı. 2014 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yılın “100 Basın Kahramanı” listesine alındı.

Haber Merkezi