Sayfa Yükleniyor...
Gönüllülük esası ile çalışan Yörem Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Orhan Sümer, derneğin faaliyetlerini anlattı. Geçmiş dönemde hem yurt içi hem yurt dışı pek çok başarıya imza atan dernek, şu günlerde ciddi bir maddi krizle boğuşuyor. Buna rağmen dernek gönüllüleri kendi ceplerinden ödedikleri paralarla derneği ayakta tutmaya çalışıyor
ONURHAN ALPAGUT- Dönem Başkanı Orhan Sümer, dernek olarak kim olduklarını ve ne yaptıklarını anlattı. Sümer,"Yörem Halk Oyunları Derneği Türkiye'nin en köklü folk derneklerinden birisidir. Bizler Türkiye Halk federasyonlarına bağlı olarak çalışıyoruz. Her ilde olduğu gibi İzmir'de de Halk Oyunları Federasyonunun bir yetkilisi vardır. Onunla beraber gerek yurt içi gerek yurtdışı yarışmalara katılarak İzmir'i ve ülkemizi temsil ediyoruz. İzmir'de çocuk yaşlardan başlayarak folklorcu yetiştirerek folk dans gurubunu İzmir halkına ve tüm Türkiye'ye tanıtmak ve ayrıca her yörenin oyunlarına kişilere öğretmek bizim dernek olarak amacımızdır" dedi.
"AMACIMIZ KÜLTÜRE HİZMET"
Herhangi bir ticari amaç gütmediklerini, amaçlarının sadece kültüre hizmet olduğunu belirten Sümer, "Kurslarımızda çok kaliteli hocalar ile öğrencilerimize Aydın, Artvin gibi yörelerin halk danslarını öğretiyoruz. Dernek olmamızdan dolayı tüm hocalarımızda gönüllülük esası ile çalıştığından ötürü bu başarı daha da artmaktadır. Herhangi bir ticari amaç gütmüyoruz. Burada sadece kültüre hizmet ediyoruz. Gençlerimizi folklöre alıştırmak, yetiştirmek, dansçı yaparak İzmir ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmelerini istiyoruz" ifadesinde bulundu.
"BİZ BU İŞTEN PARA KAZANMIYORUZ"
Geçmiş dönemlerde dernek olarak pek çok başarıya imza attıklarını ancak şu anda ciddi bir maddi krizle boğuştuklarını söyleyen Sümer, "Dernek olarak İzmir'deki tüm yarışmalarda geçmiş dönemlerde aldığımız birincilik, ikincilik ödülleri var. En son 2 sene önce başarı elde ettik. Ama şu an maddi nedenlerden dolayı hiçbir yarışmaya gidemiyoruz. İzmir şampiyonu olduktan sonra Türkiye şampiyonasına gidemedik ve bu sırf maddi kaynak sıkıntısıyla oldu. Bir folklör ekibini bir yerden bir yere taşımak maddi olarak kolay değil. On beş bin Türk Lirasını bulmak da. Bu rakamı bizim dernek olarak karşılamamız mümkün değil. Federasyon da bize yardımcı olmamakta. Herkes kendi bacağından asılır mantığıyla işler ilerlemekte. Biz ne yapıyorsak hep kendi bütçemizle yapıyoruz. İzmir ve çevresinde birçok etkinliğe katılıyoruz. Bunların içinde Kiraz Festivalinden tutun da, Dut Festivaline kadar aklınıza ne gelirse oralara giderek dans gösterisi yaparız. Anlaştığımız yerler bizim kalacak yerlerimizi ayarlarlar. Otobüs paramızı da karşılayarak bizden gösteri yapmamızı talep ederler. Yapılan her şey gönüllülük esası ile gerçekleşiyor. Biz bundan hiç para kazanmıyoruz" şeklinde konuştu.
KATILIMCILARA ÜCRETSİZ İMKAN
Derneğin ayakta kalmasında gönüllülerin ve yardımcı olan vatandaşların katkılarının yadsınamayacağının altını çizen Sümer, "Yörem Halk Oyunları Derneği olarak program dahilinde öncelikle okullar açıkken sadece pazar günleri Aygünerler Düğün Salonu sahibi bize ücretsiz olarak yerini tahsis ediyor. Bu da bir nevi bize maddi yardım gibi oluyor. Burada öğrencilere kurslarımızı vermekteyiz. Yurtdışına festivaller dahilinde gidebiliyoruz. Bu da şu şekilde gerçekleşiyor; Biz onlara teklif götürüyoruz ya da onlar bizim derneğimizi tanıyorlarsa davet ediyorlar. Biz buralarda güzel Türkiye'mizi temsil ediyoruz. Dernek olarak Avrupa'da gitmediğimiz ülke kalmadı. Bu sene festival dahilinde olmasa bile sporcularımızı İspanya'ya götüreceğiz. 24 Ağustos tarihinde İspanyada olmayı planlıyoruz. Şu an otuz kişilik bir folklör ekibi kurma çabasındayız. İspanyada on iki gün gösterimizi yapacağız. Tüm planımızı yaptık. Okullara yardımcı oluyoruz. Katılmak isteyen öğrencilere ücretsiz bu imkanı sağlıyoruz. Bununda duyurusunu gazetelerden ve medya ortamından gerçekleştiriyoruz. Dernek olarak dansçı yetiştiriyoruz" dedi.
Haber Merkezi