Sayfa Yükleniyor...
AK Parti'li Külünk, yurtdışı seçim çevresine yönelik olarak "Yurtdışı milletvekilliği" kontenjanı oluşturulması, bu amaçla TBMM'nin üye sayısının 10 artırılması için yasa teklifi hazırlayarak Grup Başkanlığı'na verdi
AK Parti Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, yurtdışındaki vatandaşları temsil etme ve sorunlarıyla ilgilenmeleri amacıyla "Yurtdışı Milletvekilliği" kontenjanı oluşturulması amacıyla yasa teklifi hazırladı. Külünk, yurtdışı seçim çevresine yönelik "Yurtdışı Milletvekilliği" kontenjanı oluşturulması, TBMM üye sayısının artırılması, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile "Milletvekili Seçimi Kanunu"nda değişiklik yapılması amacıyla hazırladığı teklifini, AK Parti Grup Başkanlığı'na sundu. Külünk'ün, yedi maddeden oluşan teklifinde, yurtdışında yaşayan ve yurtdışı seçim kurulunca oluşturulan seçmen kaydına göre, yurtdışında oy kullanan seçmenler için "yurtdışı milletvekilliği" tanımlanıyor. Yurtdışı seçim çevrelerinden "yurtdışı milletvekili" olarak seçilecek adayları tespiti için Ankara'da "Yurtdışı Seçim Kurulu" görevlendirilecek.
MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTACAK
Teklif uyarınca; özel kanunlardaki çevre ayırmaları saklı kalmak şartıyla, seçimlerde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına hitaben tüm yurtdışının bir seçim çevresi olması, yurtiçinde her ilin bir seçim çevresi olarak korunması amaçlanıyor. Teklif, milletvekili sayısının yurtiçinde 550 olarak korunmasını, yurtdışında ise 10 milletvekili seçilmesini düzenliyor. Yurtdışı milletvekilliği ile milletvekili sayısı 560'a çıkarılacak. Yurtdışı milletvekili seçileceklerin seçim bölgesinin yurtdışı olması nedeniyle TBMM Genel Kurul çalışmalarına düzenli olarak katılamayacağı öngörülen teklifte, Meclisteki mevcut komisyon ve temsil oranları ile ilgili işleyişin etkilenmemesi de amaçlanıyor.
7 SAYFALIK GEREKÇE
Yurtdışı seçim çevresinde yerleşik bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti devleti çalışanı olmayanların, milletvekilliği adaylığı için görevden çekilmeleri şartı uygulanmayacak. Teklife 7 sayfalık bir gerekçe de konuldu. Gerekçede, "yeryüzüne dağılmış yaklaşık dört milyon vatandaş bulunduğu", ancak Türkiye'deki siyasi sisteme ve siyasi mekanizmalara doğrudan katılamadığına işaret edilerek, AK Parti'nin siyasi katılım ve temsilde adalet anlayışının ürünü olarak gümrük kapılarına gelmeden, yurtdışında bulundukları ülkelerde oy kullanma imkanı getirildiği ifade edildi.
"TARTIŞMA KONUSU OLABİLİR"
Külünk, teklifle ilgili olarak soruları yanıtlarken, görev alanının yurtdışı olduğunu, dünyanın dört bir tarafından Türk vatandaşlarıyla ilgilendiğini, bu amaçla 2 yılda 150 belirterek, teklifini gördüğü bir eksiklik ve talep üzerine hazırladığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışındaki 3 milyon vatandaşın bulundukları yerlerde oy kullanacağına işaret eden Külünk, "Özellikle Gezi ve 17 Aralık darbe sürecinde yurtdışındaki temaslarımda gördüm ki yurtdışındaki vatandaşlarımız Türkiye'deki siyasete, gelişmelere ve geldiği noktaya son derece ilgili ve dikkatliler. Türkiye'nin başı ağrısa, yurtdışındaki vatandaşlarımız mutlak surette o ağrıyı hissediyorlar ve o ağrıya karşı 'ne yapabiliriz?' sorusunu soruyorlar. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın siyaset kültürü, siyasete olan ilgileri, siyasi ferasetleri son derece yüksek ve sürece aktif katılım istiyorlar" dedi.
SEÇİLME HAKLARI YOK
Yurtdışındaki vatandaşların her birisinin; kilometrelerce uzakta yaşasalar bile Türkiye ile çok yakın bağları olduğunu, ülkede olup biten her gelişmenin onları ilgilendirdiği gibi kendi meselelerinin çözüm yerinin Türkiye olduğunu anlatan Külünk, şöyle konuştu: "Bunu sadece seçme ve seçilme hakkı üzerinden yorumlamayalım. Vatandaşımızın burada gayrimenkulü, ortaklıkları, ailesi burada ve hep buradaki gelişmelerin merkezindeler. Ama seçilme hakları yok. Ben bunun bir eksiklik olduğunu gördüm. Bunu bizim bir şekilde dönüştürmemiz gerektiği, bu talebin egemenlik hakkı noktasında, Avrupa'nın değişik noktalarında bir tartışma konusu olacağının da farkındayım. Önemli değil, bu tartışılmalı. Biz ülkelerin egemenlik haklarına müdahil olmuyoruz, o ülkelerdeki vatandaşlarımızın Türkiye'deki vatandaşlık haklarını kullanmalarının önündeki engelleri aşıyoruz. "
17 ÜLKEDE VAR
Türkiye'nin, yurtdışındaki vatandaşları için "yurtdışı milletvekilliği" kavramını üretebileceğine işaret eden Külünk, bunun örneklerinin aralarında İtalya, Fransa, Makedonya, Panama, Portekiz, Romanya'nın da aralarında olduğu 17 ülkede olduğunu söyledi. "Hangi ülkelerde örneği olup olmadığından daha önemlisi bir müktesep hak..." diyen Külünk, Avrupa'dan bir vatandaşın milletvekili seçilmesinin Türkiye'nin işini kolaylaştıracağını savundu. (AA/ANKARA)
Haber Merkezi