Sayfa Yükleniyor...
Pera Müzesi, İstanbul Araştırma Enstitüsü ve İsmail Hakkı Tonguç Vakfı işbirliği ile hazırlanan Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: 1940 1954 isimli sergi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde 30 Hazirana kadar gezilebilecek
NİLGÜN TAZE
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliği ile Cumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden Köy Enstitülerine odaklanan, tanıklıklarla önemli bir döneme ışık tutan Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: 1940 1954 isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle hazırlanan ve küratörlüğünü Ekrem Işının yaptığı Düşünen Tohum, Konuşan Toprak Cumhuriyetin Köy Enstitüleri: 1940 1954 sergisi 30 Hazirana kadar AASSM giriş galerilerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
KÖY ENSTİTÜLERİ
Cumhuriyeti yaşatma ve bu topraklarda yeni bir insan tipi yetiştirme amacıyla öncelikle 1936da köy eğitmen kursları açıldı. 17 Nisan 1940ta ise dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde köy enstitüleri kuruldu ve köyden alınan çocukların eğitilip tekrar köye yollanarak halkın bu geniş kesiminin aydınlanması hedeflendi. 1946da dış ve iç baskılarla yavaşlayan süreç sonunda 1954te 21 enstitü de kapatıldı.
NİTELİKLİ İNSAN
Köy eğitmen kursları ve köy enstitüleri sayesinde 1946 1947 ders yılı başına kadar 7 bin köyde okul açıldı. 8 bin 500den fazla eğitmen ve 210 binden fazla öğrenci yetiştirildi. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Düşünen Tohum Konuşan Toprak Cumhuriyetin Köy Enstitüleri: 1940 1954 sergisiyle yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyetini ve demokrasiyi iyi yetişmiş, nitelikli insan harcıyla şekillendirmeye çalışan cumhuriyet eğitimcilerinin özverili çalışmaları ve dönemi taçlandıran köy öğretmenleriyle Anadolu insanının daha iyi anlaşılmasını amaçlıyor.
Haber Merkezi