Sayfa Yükleniyor...
Taze meyve ve sebze tüketiminin vitamin ve mineral alımı açısından oldukça önemli olduğunu belirten Diyetisyen Buket Adanç, yiyeceklerin vitamin kayıplarını en aza indirmenin birincil koşulunun az bıçak değdirmek olduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
Özellikle dondurulan sebze ve meyveler yıkanma, doğranma ve dondurulma sırasında şoklandığını ve bu işlemlerinde antioksidan kapasitesinin azalmasına neden olduğunu açıklayan Diyetisyen Buket Adanç, yiyeceklerin vitamin kayıplarını en aza indirmenin birincil koşulunun az bıçak değdirmek olduğunu söyledi.
Çiğ tüketilecekleri öncelikli olarak çiğ olarak tercih etmenin pişirilenleri ise minimum su ile birlikte az su ile pişirmenin önemine dikkat çeken Adanç, Yeterli vitamin ve mineral alımı için özellikle dondurulmuş gıdaları değil mevsiminde meyve ve sebzeleri tercih etmek gerekiyor. Ağzı kapatılmadan demlenen bitki çaylarında uçucu yağ asitleri kaybolurken bitki çayları da özelliğini yitiriyor. Kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir dedi.
BİTKİ ÇAYLARI
Son dönemlerde sıkça duyulan oolong çayını tüketmenin vücut için oldukça sağlıklı olduğunu ifade eden Adanç, Antioksidan kapasitesi yüksek olan oolong çayının içerisinde fenolik bileşikler bulunur ve bu nedenle kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Oolong çayı, siyah çay ve yeşil çay arasındadır. Kafein içerdiği için günde 2-3 fincandan fazla tüketmeyin. Buna alternative olarak ise rooibos çayı kullanılabilir. Kafein içermediği için çocuklarda tüketilebilir. Özellikle 3-4 fincandan fazla bitki çayı tüketimi hem alerji riskini arttırır hem de böbrekleri yorar. Bitki çaylarının demlenmesi ise, kaynamış suyun içerisinde ağzı kapalı bir şekilde 7-8 dakika süre ile bekletilip süzülmesi ile gerçekleştirilir açıklamasını yaptı.
SU TÜKETİMİ
Adanç, vücut direncini artırmada su tüketimi ve egzersiz yapmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: Toksinlerin vücuttan atılmasının en önemli yollarından birisi boşaltım sistemidir. Dolayısıyla mide ve bağırsakların temizlenmesi için birincil önceliğimiz günde 2.5-3 litre su tüketimidir. Fiziksel aktivite de hem terle birlikte toksinleri atmamıza yardımcı olur hem de stress durumunu azaltarak vücutta gerçekleşecek zararlı reaksiyonlara karşı koruyucu olur.
Haber Merkezi