AK Parti’den ‘faaliyet’ eleştirisi: Tunç Soyer sınıfı geçemedi!

Büyükşehir’in 2019 yılı faaliyet raporunu eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Tunç Soyer sınıfı geçemedi” dedi. Soyer ise, “Belediyemizin kredi notunun AAA olarak devam ettiği açıklandı. Bu kente, bu yönetime uluslararası güveni yansıtan önemli bir açıklama bu” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.07.2020 13:22
  • Güncelleme Tarihi : 17.07.2020 13:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
AK Parti’den ‘faaliyet’ eleştirisi: Tunç Soyer sınıfı geçemedi!

ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Aralıksız 9 saat süren toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabının oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2019 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hesabının oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2019 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosunun oy çokluğu ile kabulüne ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu gündeme geldi. Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüğünün 2019 yılı faaliyet raporu, AK Parti ve MHP’nin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

MECLİS ÜYELERİNE DETAYLI SUNUM
2019 yılı içinde gerçekleşen faaliyetlere dair açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Büyükşehir Belediye Başkanımız büyük bir özveri göstermiş ve büyük bir dayanışmaya imzaya atılmıştır. Büyük başarı sağlayan başkanımıza, fedakar bürokratlarımıza, çalışanlarımıza, İzmirlilere, vefakar sağlık çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyorum” dedi. Kurumun misyon, vizyon ve ilkeleri noktasında açıklamalar yapan Kökkılınç, kırsal kalkınma, kooperatif ve üreticilere destek için yürütülen çalışmaları hatırlattı. ESHOT İdare Encümeni Üyeliği görevini yürüten CHP’li Raşit Dirim de kurum tarafından yürütülen çalışmaları kapsayan ayrıntılı bir konuşma yaptı.
 
SEÇİM VAATLERİNİ HATIRLATTI
Sunumun ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Başkan Soyer’in seçim sürecindeki vaatlerini hatırlatarak, “Sayın başkan kampanya döneminde ‘Aşkla İzmir, İzmir’e aşığım, İzmir’in toprağına, suyuna, havasına sahip çıkmaya geliyoruz’ dedi. Bu şekilde yola çıktı. Sonra sorunlar odaklı bazı vaatlerde bulundu. ‘Her ilçeye yaşam merkezi kuracağız’ demiş. İnovasyon merkezleri, çocuk köyleri, masalevi, öğrenci yurtları yapacağız, pazar yerlerini geliştireceğiz’ dedi ve raylı sistemin 340 kilometreye çıkacağını söyledi. Sayın başkan, ‘İzmir’in tüm ilçelerinde çöp sorunu kalmayacak, İzmir’i depreme hazırlayacağız’ dedi. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diye bir söz vardır. Burada yapmadıklarımız yapmayacaklarımızın teminatıdır diye evrilecek bir söze dönüşüyor” diye konuştu.

BÜTÇE AÇIĞI YAKLAŞIK 1 MİLYAR
Eleştirilerini sürdüren Hızal, “İzmir’de çöp, çevre, ulaşım sorunları var. İzmir’de kentsel dönüşüm çarpık yapılaşma, sosyal sorunlar var. 4 milyar 929 milyon bütçe geliri varken 5 milyar 845 milyon bütçe gideri var. Ortalama bütçe açığı yaklaşık 1 milyar. Bütçe gelirinin neredeyse 5’te 1’i! 5 milyar gider bütçesine sahip, iddia şu ki yüzde 41’i yatırımlara harcanmış. Bu süreçte 1 tane tesis yapıldı. Harmandalı’da bir katı atık tesisi projesi yapıldı. 20 yıl önce açılması gereken bir tesis. Teknoloji eski. Yine de güzel. Bu tesisin büyük bölümü, yüzde 95-98 oranı Aziz Kocaoğlu döneminde yapıldı. Sizlere sadece kurdelesini kesmek nasip oldu. İzmir’de çöp sorunu ortadan kalktı mı? Çeşme’de, Seferihisar’da, Kınık, Bergama, Ödemiş’te sorun var mı? Var! Çiğli’de koku ortadan kalktı mı? Hayır. İlçeler de çöp toplayamayınca İzmir’de sorun iyice ortaya çıkıyor. ‘5 yılın sonunda 2 buçuk milyon metrekare yeşil alan yapılacak’ denildi. Hedef bu. Ne yapılmış? Kocaman bir hiç! 1 metrekare dahi yeşil alan oluşturulamamış maalesef. İzmir’deki yapı stokuna ait konutların yüzde 70-80’i kaçınılmaz olan depreme hazır değil. Toplam 7 alanda yetki verilmiş. Geçmiş 10 yıl içinde dönüşmesi beklenen alan 30 bin, bugüne kadar yapılan ticari alanlarla birlikte bin! Bu 1 yıl içinde değişmiş mi? Hayır. İzmir Türkiye’nin batıya açılan yüzü diyoruz. Dönüşüm, planlama yapılamıyor. 100 binlik planları yapılamamış, birçok ilçede 5 binlik planlar yok. Alt ve üst ölçekli planlarında ciddi uyumsuzluklar var. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti resmi olarak plansız. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın bütçesi 7 milyon, Özel Kalem’in bütçesi 6 milyon. Kentsel dönüşümde bu parayla bir şey yapamazsınız ama Özel Kalem’de yaparsınız. Bisiklet yolları arttırılmalı ama bir kentin en işlek caddesinde bir şeridi kapatarak bisiklet yolu yapmak çok akıl işi değil. Bir şehirde trafiği kaldırmak için bir şerit arttırmak, bir yerde desenli boyalar kullanmak o sorunu ortadan kaldırmaz. İzmir Opera Binası’nın henüz beşte biri yapılamadı. Sayın başkan çok övünüyor ya, bu binanın bitiş tarihi ne zaman? Sayın başkanın konutunda dijital kütüphane kuruldu. Toplam 20-25 tabletin olduğu kütüphanecik. Şu ana kadar kaç kişi gitti? Kendi konutuyla alakalı eleştirileri bertaraf etmek adına dijital kütüphane ve gençleri alet etmesini doğru bulmuyoruz. Bunu samimi bulmuyoruz. Gençleri ve kütüphaneciliği buna alet etmesin” dedi.

BÜYÜKŞEHİR SINIFI GEÇEMEDİ
Tarım ve hayvancılık noktasında yapılanlara da tepki gösteren Hızal, “Sayın Başkan’ın tarım ve kırsal kalkınmadaki anlayışı kooperatiflerin gelişmesi… Ama maalesef ki bir kooperatifin gelişmesi üzerine kurulmuş bir anlayış. Pandemi döneminde dağıtılan kavurmalar için etler Ardahan’dan almış. Gerekçe! Ben bilmiyorum. Hani tarım ve hayvancılığa destek veriyordunuz. Bu şehirde Deprem Master Planı yok. Sayın başkan bu hızla giderseniz hedefinize 200 yıl sonra varacaksınız. Bu performansla giderseniz hedefe ulaşma süreniz bu. Bu hedefleri siz koydunuz, biz koymadık. Sonuç ortada. Maalesef bu notlarla Sayın Başkan Soyer ve belediye sınıfı geçemedi. Sağından solundan baktık, ‘Kanaat notu kullanabilir miyiz?’ dedik. Kurtarmadı ve sınıfı geçemedi!” şeklinde konuştu. Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabı’na ret oyu vereceklerini açıkladı.

NEPTÜN SOYER EŞ BAŞKAN GİBİ ÇALIŞIYOR
Oturumda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de, “Kitapçığa baktığımızda hayaller Paris, Viyana, gerçekler Peru, Şam! Bizim Tire Süt Projesi adı altında 2012 yılından beri çok başarılı bir şekilde yürüyen Süt Kuzusu Projemiz var. Sayın Aziz Kocaoğlu döneminde başladı ve devam ediyor. Şu elimdeki süt Balıkesir’de paketlenen süt! Bu da daha önce İzmir’de Pınar Süt tarafından paketleniyordu. Birisini Tire Süt diğerini Balıkesir’de iflasını isteyen biri üretiyor. Bir kısmını Köy-Koop dağıtıyor. Köy-Koop’un başında kim var? Sayın belediye başkanımızın saygıdeğer eşi, eş başkan gibi çalışan Neptün Soyer var. Bu süt üreticiden değil sanayiciden alınıyor. Belediyeye bu şekilde vermesinin imkanı yok. Bu süt belediyemize 90 milyona çıkmayan bir rakama geliyor. Tire Süt 4. 25 kuruşa, Köy-Koop 4.91 kuruşa mal ediyor. Köy-Koop’un dağıtımını kim yapıyor? Personel, araçların giderini kim karşılıyor? Hepsini İzmir Büyükşehir Belediyesi karşılıyor. Süt Kuzu Projesi’nde lütfen İzmir’deki üreticilerden alalım. Bergama’daki sütlerin kesildiğini biliyoruz” dedi.  

MİKROSKOPLA İNCELERSENİZ ONU YAKALARSINIZ
AK Parti Grubu’ndan gelen eleştirilere toplu yanıt veren Başkan Soyer ise, “Masal evlerinden 3 tanesini açtık. 9’u yürüyor. Alsancak katlı otoparkıyla ilgili kullanılan fotoğraftan bahsedildi. Evet doğru 2018 yılında yapılacağından bahsedilmiş. 2019 yılında da projenin tamamlandığından bahsedilmiş. Ne var bunda? Belediyecilik faaliyetleri süreklilik arz ediyor ve bir dönemle sınırlı değil. Ama mikroskopla incelerseniz onu yakalarsınız. Harmandalı’yla ilgili ‘yüzde 98’i Aziz Bey döneminde yapıldı’ deniyor. Burada gaz ve drenaj boru hattı döşendi. Bunlar Nisan 2019’dan sonra yapıldı. Gaz motorlarının alımı da bu süreçten sonra yapıldı. 4 ayrı noktada atık bertaraf tesisi kurma kararı aldık. Şu anda elimizde 16 tane çöp transfer istasyonu var. Bunun dışında ihtiyacımız yok. Kınık tamamlanma aşamasında. Tire’de de yasal izin süreçleri devam ediyor. Vaatlerimiz içinde bulunan Behçet Uz Rekreasyon alanı 540 gün içinde tamamlanacak. Portakal Vadisi’nde de sözleşme imzalandı. 2 milyon 500 bin metrekarelik yeşil alan kazandırılması hayal değil. İzmir’deki 16 metrekarelik yeşil alan 30 metrekareye çıkacak” diyen Soyer, park ve rekreasyon çalışmalarıyla ilgili genel bilgiler verdi.  Kentsel dönüşüme değinen Soyer, “2020 yılında 619 adet hak sahibine teslim edilmeye hazır hale getirdik. 2020 4 binin üzerinde konut hazır hale getirildi. Bugün Örnekköy’de ikinci etap ihalesi katılım sağlanarak gerçekleşti. İnşaat başlayacak.  ‘Kentimizin planları yok’ denildi. Kentimizin planları var. 1/5000’liklerin yüzde 80’i var. Diğer planlar yapıldı ve revize çalışmaları da sürdürülüyor. 1/100000’lik planlara yaptığımız itirazlar için süreçler yürüyor. Onaylanınca tamamlanmış olacak. Revizyon plan bu hafta onaylanmış” diye konuştu.

PARİS’TEN ÖRNEK VERDİ
Ulaşım ve trafik konusundaki eleştirilere cevap veren Soyer, “Dünyanın neresinde trafik sıkışıklığı yok ki! Bırakın Türkiye’nin diğer illerini, dünyada da var. Pandemi sürecinde toplu taşıma kullanımı 200 binler düştü. Şu anda 900 binlerde. Yani hala vatandaş toplu ulaşım kullanmak konusunda mütereddit… Vatandaş güvenmiyor. Özel araç kullanıyor. Biz de değişiklik yapmadığımız için trafik sıkıştı. ‘Bisiklet akıl karı mı?’ denildi. Evet akıl karı! Paris Belediyesi aracını kullanmayanlara 400 euro nakit veriyor. Çünkü onlar da aynı sorunu yaşıyor. Yaya ulaşımını ve bisiklet kullanımını özendirmeye çalışıyorlar. Bisiklet sadece spor değil ulaşım aracıdır. Yeni bir feribot aldık. Deniz ulaşımını arttıracağız. Deniz taksiyle ilgili bir uygulamamız olacak. Midilli seferlerimizi başlatmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte 83 adet otobüs alacağız. Narlıdere Metrosu vaat edilen sürede yapılacak ve açılacak. Şu an belki Türkiye’nin en büyük projesi devam ediyor. Buca Metrosuyla ilgili uluslararası ihale şartları hazırlandı” ifadelerini kullandı.

EŞİMİ BAZI KÖYLERDE BENDEN ÇOK TANIRLAR
Soyer, “2020’nin ilk 6 ayında Tire Süt’ten dağıtım dahil 4.91 TL, Köy-Koop’tan dağıtım hariç 4.44 TL almışız. Sanayiciden değil! Köy-Koop bir kooperatif değil, kooperatifler birliğidir. Bu birlikten süt alıyoruz. Tire Süt Kooperatifi onlardan biri. Şimdi Bergama’daki kooperatiflerden de süt almaya başladık. Orayı da teşvik ediyoruz. Tek bir kooperatiften alırsanız iyilik etmezseniz. Siz çekildiğinizde orası çöker. Ayaklarının üzerinde durmaları önemli. Bizim görevimiz can suyu olmak ve onu semirtip, hormonlu hale getirecek işlerden kaçınmaktır. Benim eşimin ne keçisi, ne hayvanı var. Sadece ‘huzur hakkı almıyor’ demek yetmez. Sadece gönlüyle bu konuda emek harcıyor. Bazı köylerde benden daha çok tanırlar. Kıskanırım o konuda. Eş başkan gibi çalışıyor derseniz haksızlık edersiniz. Biz bir UHT tesisi kurmak için çalışıyoruz. Bu paketlemeyi kendimiz yapacağız” dedi.

POMPALANMAYA ÇALIŞILAN 3 ODA 1 SALON
Hızal’ın konut üzerinden gösterdiği tepkiye değinen Soyer, şunları söyledi: “Benim oturduğum konutun adı şato doğru! Yıllarca önce verilmiş adı…  Pompalanmaya çalışılan şey 3 oda 1 salon. Hoş değil. Yanında büyük bir salon vardı. Ne yapabileceğimizi düşündük. Dijital bir kütüphane yapalım dedik. Gençler İzmir’den gitmek istiyor. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Günde ortalama 80 kişi faydalanıyor. 1 buçuk senedir her gün bisikletle işi gidiyorum. Evden çıktığımda da kuyruktaki gençleri görüyorum kütüphaneye girmek için bekleyen.”

ELEKTRİK FABRİKASI ÇIKIŞI
Sözlerinin sonunda Elektrik Fabrikası çıkışına imza atan Soyer, “Hükümetin bize her konuda destek olduğundan bahsedildi. Öyle değil. Elektrik Fabrikası’nı mazbatamızı aldıktan bir hafta sonra girdik 35 milyona aldık. Vermiyorlar! Niye vermiyorlar. Cumhurbaşkanımıza kadar arz ettik. Vermiyorlar. İzmir’in sembolik yapısı bu ve çöküyor. Biz orada gençlik merkezi yapacağız. Devletin üzerine para vermesini beklerdim. Vermiyorlar. Biri bana izah etsin. Ben de dinleyeyim. ‘İhaleye kamu kurumu giremez falan’ diyorlar, geçiniz efendim! Narlıdere Metrosu’nun rayının ilk kaynağını yaptık. Hükümetin metroda 1 metre payı yok. Gurur duyuyorum arkadaşlarımla. Yürüyoruz. Daha da yürüyeceğiz. Hayaller Tahran, Şam falan değil. Hayaller İzmir! Bugün çok güzel bir haber aldık. Belediyemizin kredi notunun AAA olarak devam ettiği açıklandı. Bu kente, bu yönetime uluslararası güveni yansıtan çok önemli bir açıklama bu. Güven verdi, doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Bu süreçte yepyeni bir iftihar belirtisi” açıklamasında bulundu.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabının oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2019 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hesabının oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oylandı. AK Parti ve MHP’ni ret oylarına karşılık iki rapor da oy çokluğuyla kabul edildi. Sonrasında İZSU Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurulu Toplantısı’na geçildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2019 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosunun oy çokluğu ile kabulüne ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu gündeme geldi. Raporlar AK Parti ile MHP’nin muhalefetiyle karşılaştı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

SON 5 YILIN EN KÖTÜ RAKAMI
Rakamlar sunarak eleştirilerini sıralayan AK Parti Grup Başkan Vekilli Hızal, “İZSU’yu diğer kurumlardan ayıran en önemli özelliği yatırımcı kuruluştur. Günlük faaliyetleriyle beraber şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları karşılaması gerekir. İZSU’nun temel görevi bu. İZSU bunu yapmıyor. 2 milyar 469 milyon 252 bin TL ödenek verilmiş. İZSU 1 milyar 848 milyon TL kullanmış. İZSU 620 milyon TL’yi kullanmamış. Tasarruf mu yapmış? Hayır! Evet yatırımda tasarruf yapmış. İZSU bunları kasada para kalsın diye yapmamış, yapması gereken yatırımları yapmadığı için parayı kullanmamış. Son 5 yılın en kötü rakamıyla karşı karşıyayız. Bir belediye başkanı ve İZSU’nun başında olan belediye başkanı İzmir’e ne kadar hizmet edebiliyor? Durum ortada. İzmir’de koku problemi devam eder. İçme suyu sorunları devam eder. İçilebilir musluk suyu hayalinden musluklarından su akmayan kent döneriz. İzmir gibi büyük bir şehir 4-5 gün susuz kalabiliyor. Yağmur yağdığında dereler taşıyor. Biz bunların olmasını istemiyoruz. Kiraz’daki su sorunu için meclis üyemizle Sayın Başkan Tunç Soyer’in yanına gittik. ‘Bu bizim görevimiz önerge vermenize gerek bile yok’ dedi. 15 ay geçti, Kiraz’ın su sorunu devam ediyor. Hiçbir müdahalede bulunulmadı. Sadece Kiraz’da değil, birçok ilçede su sorunu yaşanıyor. İZSU da geçer notu alamamıştır ” dedi.

YÜZERKEN HASTALIK KAPACAK DİYE KORKUYORUM
Yüzülebilir Körfez Projesi için konuşan CHP’li Meclis Üyesi Hasan Ünal, “Körfezde denizatı ve deniz çayırları görülmeye başlandı. Özellikle Bostanlı bölgesinde bu tür gelişmeler var. Su altı görüntüleri de var. 1 Nisan 2020 için ortaya koyduğumuz hedefe hızla ulaşıyoruz. Alsancak’tan Karşıyaka’ya hepimiz yüzeceğiz” açıklamasını yaptı.  “Üçkuyular’dan denize su boşaltıyor muyuz?” sorusuyla söze başlayan AK Parti Grup Sözcüsü Yıldız da, “Hasan Bey yüzerken salgın hastalık kapacak diye korkuyorum. Beraber yüzeriz ama bizim öyle bir umudumuz yok. körfez temizliği ciddi efor gerektirir. 1-2 yılda yapılacak bir şey değildir. Biz o eforu bu raporda göremedik. Uzmanlar gelsin körfezdeki iyileşmeyi anlatacağımız dilde anlatsın” dedi.
 
KÖRFEZDE YÜZECEĞİZ
Başkan Soyer eleştirilere toplu cevap verirken şunları söyledi: “İZSU hem işletmeci hem yatırımcı bir kuruluş. Sadece yatırımcı dersek doğru olmaz. Gelirlerinin yüzde 80’i vatandaşa satılan sudan elde edilir. 2019 geliri 1 milyar 646 milyon TL iken gideri 1 milyar 848 milyon TL oldu.  Yaklaşık 2 milyon gelirinden fazla gider yapmış, harcama yapmış bir kuruluş. Körfez ile ilgili Hasan Bey’in verdiği örnekler bizim uydurduğumuz şeyler değil. Bunlar tespit ediliyor. Körfezin yüzülebilir hale gelmesi için çok tartışıldı, bilim insanlarıyla bir araya gelindi.  800 milyona açılacak sirkülasyon kanalından vazgeçtik. O kadar basit bir iş değil o. Doğanın dengesini bozacak bir yol çıkıyor. Eğer biz körfezi kirletmezsek doğanın dengesi sirkülasyonu yaparak temizliyor. Yeter ki biz kirletmeyelim. 35 kilometre 2019 yılında yağmur suyu kanalı yapmıştık. Ve hala yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapılacak bu hatlarla körfezin kirletilmesinin önüne geçilecek. Gediz’in ve Meles’in temizlenmesiyle ilgileniyoruz, körfezi kirletmesini engelleyeceğiz. Kısacası körfezde yüzeceğiz. Çocukluğumuzdaki gibi yüzeceğiz.”
 

Haber Merkezi