TMMOB ‘Soma’ sessizliğini bozdu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)i Soma’da yaşanan maden kazasının ardından ilk açıklamasını yaptı.


  • Oluşturulma Tarihi : 29.05.2014 07:50
  • Güncelleme Tarihi : 29.05.2014 07:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
TMMOB ‘Soma’ sessizliğini bozdu

Feyzi MİRHANOĞLU

Ellerine kesin bilgiler geçinceye kadar bilgi kirliliğine yol açmamak adına bir açıklamada bulunmadıklarını açıklayan meslek odaları yetkilileri, yaşanan facianın nedeni olarak işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan, siyasi iktidarın politikaları olduğunu öne sürdü.

TMMOB’ye bağlı meslek odaları adına konuşan Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, özelleştirme, taşeronlaşma, rödövans gibi yanlış uygulamaların kamu madenciliğini küçülterek, kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıttığını ve bunun sonucunda da kazaların arttığını belirtti.

 

KANUN TASARISI YENİDEN DÜZENLENSİN

Özelleştirmelerin bir an önce durdurulması, taşeronlaştırma uygulamalarının kaldırılarak mecliste bulunan taşeron yasasının derhal geri çekilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Ülkemizde; yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın, tamamen ilkel koşullarda çalışan pek çok maden işletmesi bulunmaktadır. İşletmelerin, bilim ve teknolojinin ışığında hareket eden mühendisin denetimine açılabilmesi için, mesleki güvencelerinin sağlanabilmesi amacıyla, maden kanununda teknik nezaretçinin, iş sağlığı ve güvenliği yasasında ise iş güvenliği uzmanının mesleki sorumluluğu, iş ve ücreti devlet tarafından güvence altına alınmalıdır. Bu amaçla, mevcut Maden Kanunu tasarısı geri çekilip önerilerimiz doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir” dedi.

 

BAKANLIKLAR DENETİM KADROLARINI ÇOĞALTSIN

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, işçi ölümlerinin, meslek hastalıklarının önlenmesinde tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Yıldız, “Soma’daki kaza fiilen yasanın iflasının kanıtı olmuştur. Bu nedenle, anılan yasa geri çekilerek odaların, sendikaların ve meslek örgütlerinin görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir. İş güvenliği denetiminden birinci derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaşanan iş kazalarının önlenebilmesi için görevlerini tam olarak yerine getirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, denetim elemanı olarak yararlanacağı mühendis ve mimar kadrolarını çoğaltarak denetimlerini artırmalıdır” diye konuştu.

Haber Merkezi