Sayfa Yükleniyor...
Egede Bugün okurları ve Kocatepe Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Orhan Özdenden dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.
Hamza Gül
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (138 nci Mahalle)
Mahallenin adı: Eşrefpaşa/Kocatepe
Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir
Posta Kodu: 35270
Mahallenin nüfusu: 5.500
Mahallenin seçmeni: 2.580
Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 31
Mahallenin muhtarı: Orhan Özden
Bizim Mahallenin 138 nci durağı Konak, Eşrefpaşada bulunan Kurtuluş Savaşımızda önemli yeri olan Afyondaki Kocatepenin aynı adı taşıyan bölge oldu. Kocatepe Mahallesinin birçok yerde bulunduğuna dikkat çeken muhtar Orhan Özden, mahallesinin adının başına Eşrefpaşa ekleyerek bu karışıklığın önüne geçiyor. Madem muhtarımız Eşrefpaşalı ve mahallesinin adının önüne de Eşrefpaşa adını ekliyor, bende kısa bir Eşrefpaşa araştırmasını paylaşmak istiyorum. İzmir Eşrefpaşa Semti İzmirin eski Türk mahallesinin sonu, Müslüman ve Yahudi mezarlıklarının bulunduğu, eski Yağhaneler, Ballıkuyu ve Üçyola kadar uzanan bölgenin ortak adıdır. Semt deniz seviyesinden 60 metre kadar yukarıdan tüm İzmirin manzarasına hakim bir konumdadır. Eski Türk mahallesinin sonu olan damlacık, ikiçeşmelik ve bayramyeri semtin başlangıç noktasıdır. Semt adını Suriye Vilayeti vali muavinliğinden emekli olduktan sonra İzmir'e yerleşerek Vilayet İdare Meclisi'ne üye olan; Ekim 1895'de,vekaleten İzmir Belediye Meclisi'ne reis olarak atanan Hacı Eşref Paşa'dan alır. İzmir şehrinin 1940lara kadar bitim noktası olan Üçyol ve yağhaneler semtin sınırlarını da belirler. 1950li yıllar ile birlikte semt İzmirin ticaretinin nabzının attığı yerdir. Bunda 1950li yıllarda genişletilen İkiçeşmelik Caddesinin ve Yahudi mezarlıklarının ve Müslüman mezarlıklarının kaldırılmasıyla yapılan, konağı mahalleye bağlayan varyant caddesinin yapılması etkili olmuştur. Günümüzde Yahudi mezarlık bölgesi varyant caddesi ve Bahribaba parkı, Müslüman mezarlık bölgesi ise Cicipark, Eşrefpaşa parkı ve bayramyeri köprülü kavşakları ile İzmir Öğretmen Evinin bulunduğu kısımları kaplar. Mezarlık bölgesinde ayrıca İzmir deki tarihi ipek yolunun kalıntıları bulunmaktadır. Kırım, Balkan savaşları ve nüfus mübadeleleri sonrası İzmire yerleştirilen Selanik, Girit ve Kırım göçmenlerinin başlıca yerleştiği mahallelerdendir. Bu semte yerleşilmesinin ana sebebi göçmenlere verilen Rum evlerinin çok dik ve ticarete elverişsiz Karataş semtinde bulunmasıdır. Keresteciler sokağı, Deresokağı, yağhaneler semtindeki ot pazarı ve eski belediye hal binası semtin gelişmesinde etkili rol oynamıştır. Semt İzmirliler için değerli tüccar aileler çıkarmıştır. Bayramyeri Şekercisi Refik Cinskızan, Baltalılar Kasabı, Bilginoğulları gibi aileler semte değerler katmışlardır. Hatay Caddesinin 1960larda açılmasından sonra giderek önemini kaybetmiş, İzmirin yerlisi olan nüfusun semtten ayrılmasıyla eski günlerinin gölgesi durumuna düşmüştür.
CADDE ORTASINDAKİ CAMİİ
Kocatepe Mahallesinin içinden geçen Eşrefpaşa Caddesinin tam ortasında kalan Arap Cami görenleri şaşırtıyor. Caminin neden ortada kaldığını sorduğum muhtar Orhan Özden, Bu camimiz önce yol darken cadde üzerindeydi, arkasındaki dan sokak zamanla caddenin bir tarafı olarak kullanılmaya başlayınca dönemin belediye başkanı Burhan Özfatura, gelin burayı yıkalım size daha büyük bir camiyi uygun yere yapalım dedi. Ancak buna tarihi bina diye karşı çıkıldı. Ben Anıtlar Yüksek Kurulundan araştırdım bizim Arap Caminin tarihi bir yapısı olmadığını öğrendim ama olan oldu. Camimiz yolun ortasında kaldı dedi.
MUHTAR KIZILAY GİBİ
Kocatepe Mahallesinde 2 nci dönem mahalleninin yüzde 90ından fazla seçmenin tercihi ile seçimi kazanan Orhan Özden, 2009-2014 arasında hemen her Ramazanda binlerce yoksula iftar ve sahur yemekleri dağıtmış. Birçok malzemeyi hayırsever kişi ve firmalardan temin eden Özden, bu anlamda mahalle sakinlerinin güvenini sağlamanın önemli olduğuna dikkat çekerek, Buna layık olabildiğim için kendimi şanslı görüyorum. Benim para pulla işim olmaz, ben mahalleme hizmet için buraya geldim ve bu ikinci dönemde de aynı hizmetleri fazlasıyla yapma gayretindeyim. Mahalleli ile o kadar samimi bir bağ kurdum ki, ayağı kırılan 112yi arayacağına beni arıyor, kavga eden 155 arayacağına beni arıyor, bu kadar içli dışlıyız ki bu bizim Eşrefpaşalı olmanın bir gereğidir. Yakın zamana kadar mahallemizde komşuluk ilişkileri son derece samimiydi, ancak son yıllarda Kadifekale ve dışarıdan göçlerle bu yapı biraz bozuldu ama yine de ben ve duyarlı mahalle sakinlerimizin çabası ile eski günleri ve alışkanlıkları yaşatmaya çalışıyoruz. Seçimlere 10 gün kala bir muhtar adayı daha çıktı, ancak 30 Martda mahalleli seçmenlerimin 2 bin 580inin 2 bin 370inin oyunu alarak göreve geldim. Buda gösteriyor ki mahalle sakinlerim benden memnun, bende onlardan memnunum. Bu ilişkinin bozulmasını hiçbir zaman istemem. Mahallemde sağlık ocağı yok ancak komşu mahalle olan Çimentepe, Altıntaş ve Güneşlideki sağlık ocaklarına gidiyoruz. Geçen dönem 11 sokağımızın kilit parke taşı döşeneceği söylendi ama bir türlü yapılmadı. Bu dönem Sema Başkanımızın bunu yapmasını bekliyoruz diye konuştu.
MAHALLEYE PARK İSTİYORUZ
Kocatepe Mahallesinin en büyük eksiklerinden birisinin park olduğuna dikkat çeken muhtar Orhan Özden, Geçen 5 yılda mahallemizin 559/1 sokağının köşesinde L şeklinde boş bir arazi var, imarda yeşil alan gözükmesine rağmen burası bir türlü park yapılmadı. Buranın park olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Tedaşla sorunlarımız geçen dönem çokdu. Bu dönem biraz azaldı gibi. Asayiş yönünden de çevre mahalleler ve Kadifekaleden gelenlerin çıkarttığı bazı olayların dışında başka önemli bir şey yok. 10 aile kadar Suriyeli ailede bizim mahallede yaşıyor, bu ailelerin ekonomik durumları zayıf onlara da elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum. Hükümetimiz ödeneklerimizde iyileştirme yaptı ancak şu Bağ-Kur primlerimizi de bir şekilde çözümleseler daha iyi olacak diye düşünmekteyim şeklinde konuştu.
Haber Merkezi