Almanya'da ‘savaş hastanesi’ hazırlığı 

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Almanya’nın başkenti Berlin, olası askeri saldırı ve krizlere karşı hastane altyapısını güçlendirmek için kapsamlı bir sivil savunma planı hazırladı.

  • Oluşturulma Tarihi : 17.07.2025 15:26
  • Güncelleme Tarihi : 17.07.2025 15:26
  • Kaynak : AA
Almanya'da ‘savaş hastanesi’ hazırlığı  haberinin görseli

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan savaşıyla değişen güvenlik ortamı, Almanya’nın başkenti Berlin’i yeni tedbirler almaya zorladı. Berlin Senatosu, askeri hastane ve 12 farklı sağlık kuruluşunun işbirliğiyle hazırlanan gizli “Sivil Savunma Hastaneleri” planıyla, savaş, altyapı çöküşü ve olağanüstü kriz senaryolarında sağlık hizmetlerinin aksamadan sürdürülmesini hedefliyor. Berlin Eyalet Sağlık Senatörü Ina Czyborra, bu planın sadece kriz dönemlerinde değil, barış zamanında da halkın güvenliğini artıracağını vurguladı.

Berlin Senatosu ‘Sivil Savunma Hastanesi’ planı hazırladı

Berlin Senatosu, olası askeri saldırılar ve altyapı çöküşü gibi en kötü senaryolara karşı başkentteki hastanelerin krizlere hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla iki yıllık kapsamlı bir “Sivil Savunma Hastaneleri” planı hazırladı. Güvenlik nedeniyle gizli tutulan plan, askeri hastane ve 12 diğer hastane işbirliğiyle hazırlandı ve hastane yönetimlerine sunuldu. Berlin Eyalet Sağlık Senatörü Ina Czyborra, mevcut sistemlerin güçlü olduğunu ancak değişen güvenlik koşulları nedeniyle sivil savunma kapasitesinin artırılması gerektiğini belirterek, bu hazırlıkların sadece kriz dönemlerinde değil, barış zamanında da halkın güvenliğini artıracağını ifade etti.

2014’ten bu yana artan tehdit algısı

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakıyla başlayan ve 2022’de Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı harekatıyla derinleşen güvenlik endişeleri, Almanya’da sivil savunma sisteminin yeniden önem kazanmasına yol açtı. Alman hükümeti, uzun yıllar ihmal edilen bu sistemi güçlendirmek için harekete geçerken, hazırlanan plan en kötü senaryolar arasında artan hasta sayıları, çöken sağlık altyapısı ve başkentin tahliyesini de içeriyor. Berlin Hastaneler Birliği Genel Müdürü Marc Schreiner, mevcut tatbikatlarla genel acil durumlara hazırlıklı olduklarını ancak hibrit tehditler ve doğrudan askeri çatışmalar gibi özel krizlere karşı daha kapsamlı önlemler gerektiğini vurguladı. Schreiner, sağlık altyapısının krizlere karşı dayanıklılığının artırılmasının önemine dikkat çekti.