- Dünya
- 20.05.2025 15:04
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) öncülüğünde hazırlanan pandemi anlaşmasıyla ülkeler, gelecekteki salgınlara karşı ortak hareket etme kararı aldı. Anlaşma, küresel sağlıkta adaleti sağlamayı hedefliyor.
COVID-19 pandemisinin ardından hazırlıkları başlayan tarihi pandemi anlaşması, DSÖ üyesi ülkelerin üç yılı aşkın süren müzakereleri sonucunda, DSÖ Genel Kurulu’nun A Komitesi’nde onaylandı. Anlaşmanın, salı günü tüm üyelerin katılımıyla yapılacak oturumda nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.
Anlaşma, özellikle COVID-19 döneminde ortaya çıkan tıbbi eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Buna göre, bir salgın durumunda ilaç üreticileri geliştirdikleri aşı, tedavi ve tanı ürünlerinin yüzde 20’sini ücretsiz olarak DSÖ’ye sunmakla yükümlü olacak.
Bu ürünler, halk sağlığı risklerine göre dağıtılacak; gelişmekte olan ülkeler öncelikli olacak. Böylece, pandemilerde ilaç ve aşıya erişimde yaşanan adaletsizliklerin tekrarlanması önlenecek.
PABS SİSTEMİ KURULUYOR
Yeni kurulacak Patojen Erişim ve Faydaların Paylaşımı Sistemi (PABS) ile küresel salgınlara karşı hızlı ve adil tepki verilmesi hedefleniyor. Ayrıca, küresel tedarik zinciri ve lojistik ağı güçlendirilerek, kriz anlarında hayati sağlık ürünlerine erişim kolaylaştırılacak.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Hükümetler dünyayı salgınlara karşı daha güvenli hale getirmek için birleşti. COVID-19’dan ders aldık. Bu tarihi karar için tüm üye ülkelere teşekkür ederim" dedi.
Namibya Sağlık Bakanı Dr. Esperance Luvindao ise, “COVID’in insanlığa ve ekonomilere bedeli ağır oldu. Artık birlikte hareket etme zamanıdır” ifadelerini kullandı.