Mars'ta eski nehir izleri bulundu

Bilim insanları, Mars’ın güney yarımküresindeki yüksek arazilerde yaklaşık 16 bin kilometre uzunluğunda eski nehir yataklarının izine rastladı

  • Oluşturulma Tarihi : 12.07.2025 16:14
  • Güncelleme Tarihi : 12.07.2025 16:14
  • Kaynak : DHA
Mars'ta eski nehir izleri bulundu haberinin görseli

Open University doktora öğrencisi Adam Losekoot ve araştırma ekibi, NASA’ya ait Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Mars Global Surveyor uydularından elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda bu dikkat çekici keşfi gerçekleştirdi.

Ekip, Mars yüzeyinde yaklaşık 10 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan bu çalışmayla, gezegende bir zamanlar yüzey suyunun aktif olarak aktığına dair önemli bulgulara ulaştı. Keşif, Mars’ın geçmişte daha yaşanabilir bir iklime sahip olabileceği yönündeki teorileri güçlendiriyor.

JEOLOJİK YAPILARIN İZLERİ SÜRÜLDÜ

Araştırmacılar, Mars’ın Noachis Terra (Nuh’un Toprakları) adlı bölgesinde, ‘fluvial sinuöz sırtlar’ olarak bilinen jeolojik yapıların izini sürdü. Bu yapılar, zamanla sertleşen ve çevresindeki daha yumuşak zemin aşındıkça yüzeye çıkan, antik nehir yataklarına ait tortul tabakalar.

Bazı buzul nehirleri birkaç yüz metre genişliğinde ve 3-4 kilometre uzunluğundayken, daha büyük yapılar yaklaşık 1,6 km daha geniş olabiliyor. MRO görüntülerinde, bazı nehirlerin kraterlerin içine girip buraları doldurduğu ve ardından krater duvarını aşarak akmaya devam ettiği gözlemlendi.

SU BÜYÜK ÖLÇÜDE UZAYA KAÇTI

Keşif, Mars’ın 3,7 milyar yıl önce bugünkü kurak çehresinden çok farklı bir yüzeye sahip olduğunu gösteriyor. O dönemde gezegenin atmosferi daha kalındı ve yüzeyinde sıvı su bulunabiliyordu. Fakat Mars’ın manyetik alanı zamanla zayıflayınca, Güneş rüzgarları atmosferi aşındırdı ve su büyük ölçüde uzaya kaçtı. Bu yeni bulgular, Mars’ta yaşam için gerekli koşulların geçmişte daha yaygın olabileceğini gösterirken, gezegendeki suyun zaman içindeki evrimini daha iyi anlamamıza da katkı sağlıyor.

Elektronik Gazete