Sayfa Yükleniyor...
Duisburg şehrinin belediye başkan yardımcısı ve Alman Belediyeler Yürütme Kurulu Üyesi (Deutscher Stadtetag) Erkan Kocalar, Duisburg Anakent Belediye Binasında düzenlediği bir toplantıyla Almanya'nın gündemine oturan mülteci konusunda Türk habercileri bilgilendirdi
Almanya Sol Parti'de siyaset yapan ve Kars kökenli olan Erkan Kocalar, Türk basın mensuplarına, Son dönemlerde Duisburg şehri zaten, Bulgaristan ve Romanya'dan gelen göçmen dalgası ile karşı karşıya. Bu ülkelerden gelerek şehre yerleşenlerin sayısı, 11 bini aştı. Şimdi Almanya'ya akın akın gelen mültecilerden 2 bin 800 vatandaş, Duisburg şehrimize geldi. Bu sayının yıl sonuna kadar 5 bini bulacağını tahmin ediyoruz. 7 ayrı semtte bu mültecilerin konaklayabilmesi için, belediye imkanlarını seferber ediyoruz. Bu insanların rahat konaklayabilmesi, oldukça maddi külfet gerektiriyor. Bunun için federal hükumet belediyelere ödenek ve destek vermezse, belediyeler büyük zorluklar yaşayacaktır diye anlattı. Ülkeye giriş yapan mültecilerin nüfus oranına göre eyalet ve kentlere dağıtıldığını belirten Erkan Kocalar, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ne farklı ülkelerden 14 bin mülteci geldi, bu sayı bölgede yer alan kentlere dağıtıldı. Duisburg'a gelen 2 bin 800 mülteci, 7 ayrı ilçede bulunan eski ve boş olan okul ve belediyeye ait bazı kamu binalarına yerleştirildi. Henüz binaya yerleştiremediğimiz bir grup mülteci ise, Walsum semtimizde kurulan çadır kampında bulunuyor. Konaklanması henüz bitirilemeyen 800 mülteci için de, belediyemiz büyük bir gayret göstermektedir dedi.
KAYDI OLMAYAN MÜLTECİ SAYILMIYOR
Erkan Kocalar, 800 bin mülteci alımını kabul eden federal hükumet, bunun için de yeni düzenlemelere gitti. Ülkeye gelen mültecileri, kiriz ülkesi ve güvenli ülke olarak ikiye ayırıyor. Güvenli ülkeler kategorisine giren Balkan ülkelerinden gelen mülteciler, daha çok geçmişte kullanılan kamu binalarına yerleştiriliyor ve buralardan gelen insanların Almanya'da, uzun süreli kalıcı olamayacağı hesap ediliyor. Afganistan ve sıcak savaş ortamında olan Suriye kriz ülkesi olarak kabul ediliyor ve buradan gelen mültecilerin, uzun süreli kalınacak evlere yerleştirilmeye çalışılıyor. Almanya'ya giriş yapan mülteciler için önce kayıt yapılıyor. Kaydı yapılmayanlar, mülteci statüsü alamıyor ve dolayısıyla da devletten sosyal yardımı alamıyor. Kayıt sonrası sağlık taraması yapılıyor. Çocuklara gerekli olan sağlık aşırıları yapılıyor ve eğitimleri için okullara yerleştiriliyor. Aileler, ilerde iş bulup çalışacak duruma gelene kadar devletten sosyal yardım alma imkanı bulabilecek. Mülteci, hangi şehre ikamet kaydını yaptırmışsa, sadece o şehirde sosyal yardım alabilir. Konaklaması da, kaydı olmayan başka bir şehirde kabul görmüyor. Kişinin kendi isteği ile bir ilden başka bir ile ya da eyaletten başka bir eyalete, taşınması mümkün değil. Başka bir şehre seyahat etmek isteyenler dahi, kendisinden sorumlu sosyal danışmanına bilgi vermek zorundadır. (DHA/DUİSBURG)
Haber Merkezi