Rusafa Cezaevi nerede? Rusafa Cezaevi neden gündem oldu? Rusafa Cezaevinde kimler kalıyor?
Bağdat’ın Rusafa bölgesinde bulunan yüksek güvenlikli cezaevi, açlık grevleri ve ağır insan hakları ihlalleriyle gündemde. İçeride 300 Türk kadın ve 100 çocuk tutuluyor.
Irak’ın başkenti Bağdat’ın göbeğinde, yüksek duvarlarla çevrili Rusafa Cezaevi’nde yaşanan insanlık dramı, her geçen gün derinleşiyor. Yaklaşık 300 Türk kadının ve 100’e yakın çocuğun tutulduğu bu cezaevi, artık sadece bir tutukluluk merkezi değil; hayatta kalma savaşı verilen karanlık bir hapishane gerçeği…
SUSKUNLUĞUN ARDINDAKİ ÇIĞLIK: TÜRK VATANDAŞLARI RUSAFA’DA UMUT ARIYOR
Yıllardır uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarında “sessiz bir kriz” olarak tanımlanan Rusafa Cezaevi, 2023’ün sonlarında başlayan açlık grevleriyle bir kez daha gündeme taşındı. Cezaevinde doğan çocuklar, iletişim haklarından yoksun bırakılan kadınlar ve ölümle sonuçlanan ihmaller, artık saklanamaz bir boyuta ulaştı.

RUSAFA CEZAEVİ NEREDE?
Bağdat’ın doğu yakasında, Tigris Nehri'nin karşı kıyısında konumlanan Rusafa bölgesinde yer alan cezaevi, özellikle yabancı uyruklu mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli bir kompleks olarak biliniyor. Irak güvenlik güçlerinin, özellikle IŞİD bağlantısı şüphesiyle gözaltına aldığı kişileri buraya sevk ettiği belirtiliyor.
Tahminlere göre, cezaevinde 300’e yakın Türk vatandaşı kadın ve 100’e yakın çocuk bulunuyor. Kadınların büyük bir kısmı örgüt üyeliği iddialarını reddederken, yıllardır yargılanmadan tutulduklarını ve temel insan haklarından mahrum bırakıldıklarını söylüyor.
CEZAEVİNDE DOĞAN BEBEKLER, SU İÇMEYEN ANNELER
2023 yılının son aylarında cezaevi içindeki bazı kadınlar, açlık grevlerine başladı. Aktivistlerin aktardığına göre, bu kadınlardan bir kısmı sadece gıdayı değil, suyu da reddederek ölüm orucuna girdi. Yetersiz gıda, hijyen eksikliği ve kalabalık koğuşlar nedeniyle birçok kişi ağır hastalıklarla boğuşurken, bazıları yaşamını yitirdi. Son altı yıl içinde cezaevinde hayatını kaybedenlerin sayısı en az 60; bunların çoğu çocuk…

MECLİS GÜNDEMİNDE: “KONSOLOSLUK DESTEĞİ BİLE YOK”
Bu çarpıcı tablo, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de yankı buldu. HÜDA PAR Batman Milletvekili Şahzade Demir, Kasım 2024’te verdiği soru önergesinde Irak’taki Türk tutukluların durumunu gündeme taşıdı. Soru önergesinde, Türk vatandaşlarının adil yargılanmadığı, uzun süredir Türkiye’nin konsolosluk desteğinden bile mahrum bırakıldığı belirtildi. Demir, hükümetten bu insanların durumuna ilişkin net ve şeffaf bilgi talep etti.
2025’TE GENEL AF UMUDU: BAZI KADINLAR VE ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILDI
2025’in başında Irak yönetimi tarafından ilan edilen genel af kapsamında, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu bazı mahkumların serbest bırakıldığı bilgisi ulaştı. Serbest kalanların bir kısmı Türkiye’ye dönüş hazırlığı yaparken, cezaevinde kalan yüzlerce kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor. İnsan hakları kuruluşları, Irak hükümetine çağrı yaparak tüm tutuklular için uluslararası standartlarda yargılama ve insani yaşam koşulları talebini sürdürüyor.
AİLELER PERİŞAN: “NE YAŞADIKLARINI BİLMİYORUZ”
Cezaevindeki kadınların Türkiye’deki aileleri, aylar hatta yıllardır yakınlarından haber alamıyor. Çocuklarının cezaevinde doğduğunu, temel sağlık hizmetlerine bile erişemediğini anlatan aileler, hem Türk hükümetinden hem de uluslararası toplumdan acil çözüm istiyor. Kimi kadın suçsuzluğunu ispatlayacak bir duruşma bile göremeden yıllarını geçirirken, kimi de sadece çocuğunu koruyabilmek için yaşam savaşı veriyor.