Sayfa Yükleniyor...
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, İzmir Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve oda başkanları sabahın erken saatlerinde basın mensupları ile bir araya gelerek toplantı düzenledi
ONURHAN ALPAGUT
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, İzmir Bölge Müdürü ve beraberindeki oda başkanları sabahın erken saatlerinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğünde basın mensupları ile bir araya geldi. DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, İzmirin coğrafi konumu ve güzellikleriyle ülkenin en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Diniz, İlimizin tarım alanında ciddi bir potansiyeli var. Öte yandan ise İzmirin tarihi, kültürü, doğası ve denizi, İzmiri sağlık, kültür, din ve kongre merkezi haline getirmiştir. Bütün bu özellikleri ile İzmir'in nüfusunun artmasına ve bu bağlamda ihtiyaçlarının da artmasına neden olmuştur. Bu ihtiyaçlarının başında da sağlıklı su temini gelmektedir. Gerek insanımıza içme suyu sağlanması gerekse de tarımsal üretim için su temini olmazsa olmazların başında gelmektedir. Ülkemize yağış yıllık miktarı 643 mm olmakla birlikte, bu rakam İç Anadolu'da 250 mm kadar düşmektedir. İzmir şehrine ise yılda yağış miktarı 651 mm'dir. Bu rakam ülkemiz ortalamasının üzerinde olup bu yüzden ilimiz su kaynaklarının dikkatlice değerlendirilmesi gereken illerin başında gelmektedir. İzmirin en önemli su kaynakları Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarıdır. Toplam uzunluğu 652 km olan bu üç akarsuyumuz İzmirimizin can damarıdır demek yanlış olmaz dedi.
İZMİR'DE YATIRIMA DEVAM
DSİ'nin ülkenin önemli yatırımcı kuruluşlarından biri olduğunu belirten Diniz, Ülkemiz su kaynaklarından faydalanmak, zararlarından korunmak, bilim ve tekniğe uygun olarak, milli menfaatlerimizi gösteren bir yaklaşımla su ve ilgili toprak kaynaklarımızın geliştirilmesini sağlamak ile yükümlüdür. Bu misyon çerçevesinde İzmir'imize ciddi yatırımlar yapmıştır. DSİ Genel Müdürlüğünce İzmir iline 2003-2014 yılları arasında günümüz fiyatlarıyla toplam 2 milyar 818 milyon 580 bin Türk lirası yatırım yapmıştır" diyerek 2015 yılı içerisindeki yatırım programını anlattı.
40 PROJE
Diniz, yatırımları şu şekilde sıraladı: 2015 yatırım programında İzmir'e 35 adedi tarım, 5 adedi içme suyu olmak üzere 40 adet proje yer almaktadır. Projeler kapsamında 5 adet Baraj, 18 adet gölet, 15 adet sulama, 2 adet içme suyu, 10 adet taşkın koruma ve taşkın rusubat kontrolü ile 4 diğer iş yer almaktadır. Bu işlerden Kiraz Çatak Göleti, Bayındır Burgaz sulaması, Torbalı Aslanlar ve Karakızlar, Bergama Çamavlu, Kemalpaşa Bağyurdu gölet sulamaları ile İzmir içme suyu 2. Merhale projesi isale hattı 2. kısım işleri tamamlandı. Ödemiş Aktaş Barajı ve sulaması, Bayındır Burgaz sulaması, Kınık Sağ Sahil sulaması ile 11 gölet, 8 gölet sulaması işlemlerinin 2015 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. İlave ödenek temin edilmesi durumunda İzmir içme suyu 2. Merhale Projesi iletim hattı 3. kısım inşaatı tamamlanarak Gördes Barajından yılda 59 milyon metre küp içme suyu Kavakdere arıtma tesisi ile Buca ve Bornova depolarına kadar getirilmiş olacaktır. Sulama şebekelerinin tamamlanması ile İzmir ilinde 192.470 dekar daha arazi sulu tarıma kavuşturulmuş olacaktır. DSİ Genel Müdürlüğü şu ana kadar İzmir ilinde 75 adet dere ıslahı projesini tamamlamış. Bu ıslahlar ile birlikte 9 İlçe, 6 belde, 27 köy, 23 mahalle ve 54.390 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Bunun dışında 2013-2015 yılları arasında tamamlanan sulama tesisleri ile 322 bin 590 dekar araziyi sulamaya kavuştu. Tamamlanan tesisler ile ise İzmir'e 59 milyon metre küp içme suyu sağlandı.
DİNİZDEN YAĞIŞ YORUMU
Önceki gün İzmirde yağan sağanak nedeniyle meydana gelen görüntüleri de değerlendiren Diniz, İzmirin şehir merkezinde altyapı sorunu var. Biz genelde altyapı ile uğraşmıyoruz. Bizim çalışmalarımız dere ıslahları ve şehir merkezlerinde dahi olsa ıslahlar yapıyoruz. Ancak gördüğüm kadarı ile bu tamamen şehir altyapısı ile alakalı bir durum. Yağmur suyu ve kanalizasyon altyapısı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğümüz bu konuda yeterli önlemleri alması gerekirdi. Kolektörlerin ve yağmur suyu hatlarının yeterli olması ve büyütülmesi gerekiyor. Bu hatların ayrıca tekrardan revize edilmesi de gerekir dedi.
Haber Merkezi