Özyar: Karadeniz petrol yolu değil

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu, ‘Karadeniz’in kıyı ülkelerince kirletilmesi, balıkçılığın yok olması ve çevreye verilen zararları’ kamuoyu ile paylaşmak adına basın toplantısı düzenledi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.11.2015 07:31
  • Güncelleme Tarihi : 01.11.2015 07:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Özyar: Karadeniz petrol yolu değil

EMİNE YALÇIN

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu ‘31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’ kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, genel merkez binasında ‘Karadeniz’in kıyı ülkelerince kirletilmesi, balıkçılığın yok olması ve çevreye verilen zararları’ kamuoyu ile paylaşmak adına basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısına Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu üyelerinin yanı sıra İzmir’de yaşayan Karadenizliler de katıldı.

“YETERLİ ÇABA GÖSTERİLMİYOR”

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Aydın Özyar, Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Moldovya Ülkeleri Çevre Bakanları’nın, ‘Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması’ sözleşmesini, 1992 yılında Bükreş’te imzaladıklarını hatırlattı. Konu ile ilgili olarak 1993 yılında Odessa’da bildirge yayımlandığını da sözlerine ekleyen Özyar, “31 Ekim 1996’da da İstanbul’da (7) Ülkenin Çevre Bakanları, Karadeniz’in iyileştirilmesi ve korunması için ‘Karadeniz Stratejik Eylem Planı’nı imzaladılar. İşte, stratejik eylem planının imzalandığı 31 Ekim günü, Birleşmiş Milletler tarafından, ‘Dünya Karadeniz Günü’ olarak kabul edilmiştir. Bu bağlamda; Karadeniz’in kirliliğe karşı korunması sözleşmesi uluslararası bir sözleşme olup, sözleşme uyarınca Karadeniz’in ve çevresinin korunması amaçlandığı halde. Ülkemiz de dahil olmak üzere sözleşme tarafı devletler sözleşmenin amacını yerine getirmek için yeterli çabayı göstermemektedirler” dedi.

“KARADENİZ’İN VAR OLAN GÜZELLİKLERİ YOK OLUYOR”

Karadeniz’e gerek akarsular gerekse deniz nakil araçları ile her türlü atık bırakıldığının altını çizen Özyar, “Yeterli önlem alınmadığından Karadeniz çevresi alabildiğine kirlenmiş, denizde ve çevresindeki canlı yaşam büyük tehlike altına girmiştir. Bir yandan nehirlerden gelen kimyasal atıklar, bir yandan da deniz araçlarının bıraktığı atıklar ve bu araçlardan sızan petrol ve kimyasal atıklar, hatta nükleer atıklar Karadeniz’in doğal özelliğini yok etmiş, yok etmeye de devam etmektedir” diye konuştu.

SORUMLULUKLAR YERİNE GETİRİLMELİ

Özyar, Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu olarak 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nde sözleşme tarafı devletlerin ve ülkenin sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediklerini ve bu konuyu yakinen takip ettiklerine dikkat çekerek, sözleşmenin amaç maddesini şu sözlerle hatırlattı: “Taraf devletler; deniz yaşamına ve yaşam kaynaklarına zarar verilmesini önlemek, çevrenin korunması ve iyileştirilmesi alanında Karadeniz havzasında sürdürülebilir kalkınma için işbirliği yapmak, Karadeniz çevresini ve canlı kaynakların Karadeniz ülkeleri tarafından ortak bir çaba ile korumayı amaçlar.”

NE NÜKLEER NE DE ATIK DEPOSU DEĞİL

Özyar, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Karadeniz kimyasal atık deposu değildir. Karadeniz nükleer atık deposu değildir. Karadeniz kaya denizi değildir. Karadeniz petrol yolu değildir. Karadeniz doğal güzellikleri ile tüm canlıları ile insanları ile hiçbir dış etki olmadan doğal ortamda yaşamalıdır.”

 

Haber Merkezi