Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesinin Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi kapsamında hayata geçirdiği, içinde Tematik Güzergahlar, Yürüyüş Rotaları ile Bisiklet Rotaları bulunan Efes-Mimas Kültür Rotasının tanıtımı Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikasında yapıldı
TANER UYANIKER
Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikasında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi kapsamında hayata geçirdiği, içinde Tematik Güzergahlar, Yürüyüş Rotaları ile Bisiklet Rotaları bulunan Efes-Mimas Kültür Rotasının tanıtımı yapıldı.
Tanıtım toplantısına, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, Dağcılık kulüpleri adına Siyami Çetin, Bisiklet kulüpleri adına Dr. Serhat Ferahi Değimli, Zeytincilik sektörü adına Özge Kozan ile vatandaşlar katıldı. Tanıtımda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Yarımada için yaptıkları çalışmaların önemine vurgu yaptı. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi yasal çerçevede kırsalın, turizm, pansiyonculuğun kalkınması, yani Adan Zye kalkınma için elinden ne geliyorsa yapmak durumdadır, yapmak için yola çıkmıştır diye konuştu.
2016DA TAMAM
Yarımada Stratejik Planının oluşum sürecini anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımada konusunda farkındalık yaratmak, Yarımadanın hem üretimine hem turizmine katkıda bulunarak bölgeyi kalkındırmak için yola çıktıklarını ifade etti. Kocaoğlu, Bizim yaptığımız bir sürü destek var ama daha işin başındayız. Destekleyerek Yarımadayı kalkındırmak istiyoruz. Gediz ve Bakırçay Stratejik Planını bitirdik. Şimdi sıra Küçük Menderes ve Tahtalıda. 2016 sonuna kadar bunların da stratejik planını hazırlayacağız. Ona göre yolumuza devam edeceğiz dedi.
AKIL BİLİM ÖNCELİĞİMİZ
Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: Projelerimizde aklı bilimi öncü alıyoruz. Eğer bunları yapmazsak, aklı bilimi rehber almazsak, bütün köylerimizde üreticilerimizle, turizmcilerimizle konuşmazsak, katılımcı yönetimle sorunları yaşayana sorarak tespit etmezsek, bulacağımız çözümler havada kalır. Uygulama şansını da yakalayamayız, amacımıza da ulaşamayacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yasal çerçevede kırsalın, turizm, pansiyonculuğun kalkınması ve Adan Zye kalkınma için elinden ne geliyorsa yapmak durumdadır, yapmak için yola çıkmıştır. İzmirin, ülkemizin önünü açacak en önemli proje barışın tesisi projesidir. Biz İzmiri kalkındıracağız yeter ki birlikte beraberlik olsun şeklinde konuştu.
KULÜPLERDEN TEŞEKKÜR
Bisiklet kulüpleri adına konuşan Dr. Serhat Ferahi Değimli, Bu projenin parçası olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Değimli, Az bilinen Antik Kentler Bisiklet Turunun beşincisini bu yıl Yarımada bisiklet rotalarında yapmayı planlıyoruz. Bu şekilde rotayı test edeceğiz ve tanıtımına katkıda bulunacağız şeklinde konuştu. Dağcılık kulüpleri adına Siyami Çetin, Rotayı çizen dağcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum ifadelerini kullanırken, Zeytincilik sektörü adına Özge Kozan da, Uzun süren saha çalışması sonucunda 76 köyle temas ettik. Yüzlerce insandan binler bilgi aldık dedi.
EFES-MİMAS YOLU KÜLTÜR ROTASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi kapsamında tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayan Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası projesini tamamladı. Rota Selçuk Efesten başlayarak Çeşme Ildır- Erythraiye oradan Mimas hattı ile Karaburuna ulaşıyor. İzmirin tanıtımına katkı ve yerelde kalkınma hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir Belediyesi, saha çalışmalarının sonucunda belirlenen 700 kilometrelik Efes-Mimas kültür rotasını, uluslararası standartlarda işaretleyerek yönlendirici tabela ve bilgilendirici levhalarla donattı. Bu konuda rotaları detayları ile anlatan bir el kitabı hazırlanarak basıldı. Yine kültür yolunun haritaları ve özel web sayfası hazırlandı. Ayrıca mobil rehber uygulaması yapılarak rotayı kullanmak isteyenlere online bilgilendirme hizmeti sunulacak.
GEZİ GÜZERGAHLARI
Yarımada Projesinin temelini, rotalar oluşturuyor. Bölgenin Akdeniz ülkelerine entegre olmasını sağlayacak güzergahlar şöyle:
TEMATİK GÜZERGAHLAR
-Efes Mimas Yolu: Antik kentlere kazı desteği veren Büyükşehir Belediyesi, İyonyadan Osmanlıya kadar tarihin izini, ilk kez yürüyüş ve bisiklet rotalarına dönüştürdü. Efes Mimas (Karaburun) hattında tarih yolculuğuna çıkılıyor.
-Mavi Rota: Usta denizci İyonların izinde; Karaburun ve Çeşmeden karşı sahillerdeki antik kentlere (Phokai, Chios ve Samos) gidiliyor. Rota, kent içi deniz ulaşımına entegre ediliyor. Plajlar ise yeniden tasarlanıyor.
-Bağ Yolu: Yürüyerek ya da bisikletle Urla ve Çeşmedeki üzüm bağları geziliyor, üreticilerle buluşuluyor. Çeşme Bağlararasındaki, Anadolunun bilinen ilk şaraphanesine de uğranıyor.
-Zeytin Yolu: Urla Seferihisar - Karaburun hattında; dünyanın bilinen ilk modern zeytinyağı işliğinin yer aldığı Klazomenai, zeytinlikler, fabrika ve işlikleri, anıt ağaçları ziyaret ediliyor.
ULAŞIM SEÇENEKLERİ
-Yürüyüş Rotaları: Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla gönüllü dağcı ve yürüyüşçüler, 450 kmlik Selçuk - Karaburun hattında 6 İyon kentini birbirine bağlayan rotaları belirledi.
-Bisiklet Rotaları: Kent içi bisiklet yollarına eklemlenen ve Avrupa Bisiklet Ağına (Eurovelo) bağlanması hedeflenen Çeşme Selçuk rotasını, İzmirli bisikletçiler belirledi.
NELER YAPILDI?
Güzergahının belirlenmesi amacıyla, öncelikle ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı veri toplama çalışmaları gerçekleştirildi. 12 dağcılık kulübünün katılımıyla oluşturulan 8 ekip, haftanın değişik günlerinde sahada rota belirleme ve veri toplama çalışmaları yaptı. Buna göre 450 kilometrelik ana güzergah, ara güzergahlar ile birlikte 700 kilometreyi buldu. Aynı şekilde zeytin rotası için Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, bisiklet rotası için de bisiklet dernekleriyle çalışmalar gerçekleştirildi.
Yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rotada oluşturulan kültür yolu; bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Fooda dahil olması öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivallerle 700 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor. Selçuk Efesten başlayarak Çeşme Ildır- Erythraiye oradan Mimas hattı ile Karaburuna ulaşan ana rotaya tali güzergahlar da eklenerek bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerleri tanıtımı ve yerinde görülmeleri hedefleniyor
Rehberi; toprağı ve insanıyla sonsuz bir hayat kaynağı olan Yarımada için oluşturulan Kalkınma Stratejisi, üç projeden oluşuyor: Yarımada Gezi Rotaları, Yerel Üretim ve Meslek Edindirme. Yürüyüş, Bisiklet, Zeytin ve Bağ Yolu ile Mavi Rota adı verilen gezi rotaları, Yarımada konuklarının bölgeyi yürüyüş ve bisiklet yollarında, tematik pazarlarda, şenliklerde, köy pansiyonlarında, orman kamplarında deneyimleyerek öğrenmesini sağlayacak. Ev sahibi yerli halk da böylelikle doğal ve kültürel değerlerini ekonomik kazanca dönüştürebilecek. Yarımadada hayatı yakala! şeklinde sloganlaştırılan projeyle öncelikli olarak 10 hedef belirlendi: Hafta sonu turizmi, Gastronomi turizmi, Tarih turizmi, Bisikletli turizm, Kırsal turizm, Yerel ekonomik istihdam, Tarım makineleri ortak hizmet alanı, Ekolojik köy ve yerleşimler, Tematik park/kamp alanları, Sanat ve tasarım.
Haber Merkezi