Şen: İncir ve üzümü kaybedebiliriz

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, jeotermal tesislerin yaygınlaşmasının incir ve üzümü olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu nedenle yakında Ege’nin ürünü olan incir ve üzümü kaybedebiliriz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.10.2015 08:28
  • Güncelleme Tarihi : 29.10.2015 08:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şen: İncir ve üzümü kaybedebiliriz

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ekim Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Ekim ayı meclis toplantısına yurtdışında bulunduğu için İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli katılmadı.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı İ. Yalçın Yılmaz, Türkiye’nin önünde önemli bir seçim olduğunu belirterek, seçimlerin esenlik içinde geçmesini dilediklerini söyledi. Siyasi belirsizlik nedeniyle 2015 yılının kaybedildiğine değinen Yılmaz, “Küresel finans akımları beklentilerden daha pozitif seyrettiği halde ülkemiz bu yılki büyüme performansı yüzde 3 civarında olacak gibi görünüyor. Bu oranda bir büyümenin, işsizlik başta olmak üzere Türkiye’nin temel sorunlarının çözümü için yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle seçimlerden sonra işbaşı yapacak hükümetten, mali disiplini bozmadan piyasaları canlandıracak tedbirler almasını bekliyor ve talep ediyoruz” diye konuştu.

“JEOTERMAL İNCİR VE ÜZÜME ZARAR VERİYOR”

Mecliste konuşan İTB meclis üyesi Özhan Şen ise jeotermal enerji santrallerin denetlenmediğini, bunun da tarım ürünlerine zarar verdiğini vurguladı. İncir ve üzümün Ege bölgesinin vazgeçilmez ürünlerinden olduğunu kaydeden Şen, “Jeotermal suların tekrar yeraltına verilmesi gereken kısım ne yazık ki verilmiyor. Ayrıca saatte 8 ton karbondioksitin de havaya bırakıldığını öğrendim. Bu gazlar sera etkisi yarattığı gibi keskin bir koku da yayıyor. Ürünlerimizi kurutan, tarımı bitiren bu tesisleri ise denetleyen kimse de yok” diye konuştu.

ALAŞEHİR’DE DE SIKINTI VAR

Aydın’ın ardından Alaşehir taraflarında da jeotermal enerji santrali çalışmalarının başladığını açıklayan Şen, “Demek ki incirden sonra şimdi üzüm de tehlikede. Gelecekte üzümü de inciri de jeotermal nedeniyle kaybedeceğiz, yiyemeyeceğiz. İncirde yaşadığımız tehlikenin aynısı şimdi üzümün başında” ifadelerini kullandı. Artık herkesin şapkasını önüne koyup bazı şeyleri sorgulaması gerektiğini belirten Şen, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alanları denetlemesi incelemesi lazım. Bu tesislerin çevreye bir zarar verip vermediğiyle ilgili ne Aydın Valiliği’nde ne de Aydın Belediyesi’nde kimsenin bilgisi yok. Köylümüz de yaşadığı sıkıntıları düşünsün, pankartını yazıp yola çıksın ve yetkililere derdini anlatsın.”

“MART VE NİSAN’DA ESKİ FİYATLAR OLUŞUR”

İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer ise çekirdeksiz kuru üzümde fiyatın yüzde 15 oranında düşerek 5 liraya kadar gerilediğini söyledi. Ellerinde üzümleri kalan üreticinin zarar etmesi halinde piyasaya hiç iyi şeyler olmayacağını kaydeden Esmer, “Bunun nedenlerini araştırdığımızda piyasayı tarafların iyi analiz edemediğini görüyorum. 24 Nisanda 100 bin ton üzüm don nedeniyle buhar olup gitti. Tahmin edilemez bir sanal pazar oluştu. Herkes nakde sıkışmış durumda. Ama üzümde bahar umudumuz var. Mart veya Nisan ayında tekrar eski fiyatlara kavuşuruz” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi