Adını tüm dünyaya duyurmayı başaran geleneksel dans türleri

Adını sıklıkla duyduğumuz ve izlemeye doyamadığımız dans türleri hangi ülkelere ait? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 28.01.2024 14:01
  • Güncelleme Tarihi : 28.01.2024 11:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Adını tüm dünyaya duyurmayı başaran geleneksel dans türleri haberinin görseli

Müzik, her yaştan insanı derinden etkilemeyi ve duygudan duyguya sürüklemeyi başaran bir sanat dalı. Müziğin dans ile buluşması sonucu ortaya çıkan ahenk ve altında yatan hikaye, sadece bulunduğu bölgeyi değil, tüm dünyayı etkisi altına almayı başarıyor. Sınırları aşarak tüm dünyaya yayılan ve pek çok kültürden insanın hayatına dahil olmayı başaran dans türleri neler? Hangi dans türü, hangi ülkeye ait? Çok sevilen danslardan bazılarını, sizin için listeledik.

Dünya çapında yankı uyandıran 10 dans türü ve ülkeleri

Aşkı, acıyı, sevinci, hüznü, zarafeti ve öfkeyi simgeleyen dans türleri insan hayatının ayrılmaz bir parçası. Çok sevilen dans türlerine birlikte göz atalım.

Tango – Arjantin

Aşkın ve tutkunun dansı olarak bilinen, yapması kadar izlemesi de ayrı bir keyif veren tango, Arjantin’in geleneksel dansıdır. Ortaya çıktığı 1860’lı yıllardan bu yana tüm dünyada en sevilen dans türlerinden biri olan tango, özellikle çiftler arasında oldukça yaygın olarak yapılıyor. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede, bu ihtiraslı dans türünün sergilendiği tango geceleri düzenleniyor. Bu gecelere katılan insanlar etkinlik boyunca tango yapıyor ve gecenin tadını çıkarıyor.

Samba – Brezilya

Renkli kıyafetleri, eğlenceli figürleri ve hareketli müziği ile daha ilk andan kendine hayran bırakan samba dansı, Brezilya’nın en ünlü dansıdır. Özellikle Rio Karnavalı ile ünü tüm dünyaya yayılan bu eğlenceli dansın insana neşe veren bir tarafı bulunuyor. Özellikle geleneksel kıyafetleri ile sergilendiğinde çok kapsamlı bir görsel şölen haline geliyor.

Vals – Avusturya

Zarafet ve şıklığın bir araya geldiği vals, Avusturya balolarının adeta bir temsilidir. Kadın ve erkek arasındaki muhteşem uyumun sergilendiği bu dans türü, son derece görkemli bir görüntü ortaya çıkarır. Avusturya’dan çıkarak tüm dünyaya yayılan vals, özel davetlerde sıklıkla kendine yer bulur. Ek olarak bu zarif dans türünün, Atatürk’ün en sevdiği dans olduğu da bilinmektedir.   

Step dans – İrlanda

Özel ayakkabılar giyilerek icra edilen bir dans türü olan step dans, son derece hareketli ve ritmik figürlere sahip. Ayakların aktif olarak kullanıldığı step dansta, topuk sesinin ahengi dört bir yanı sarıyor. İrlanda’nın 17. yüzyılda bağımsızlık savaşı verdiği sırada ortaya çıkan bu dans türü, İrlanda halkının duygularını dışa vurduğu bir özgürlük sembolüdür.

Flamenko – İspanya

İspanya’ya özgü folklorik müzik ritmi ve bölgedeki çingenelerin bu ritimden yola çıkarak ortaya koyduğu müziğin harmanlanmış halinden ortaya çıkan flamenko, isyanın ve meydan okumanın dansıdır. İnsanın içini kıpır kıpır eden bir dans türüdür. Ritmik açıdan insanı topuklarını yere vurmaya teşvik eden flamenko, görsel açıdan da son derece sanatsal bir görünüm ortaya koymaktadır.

Salsa – Latin Amerika

Karayip kökenli bir dans türü olduğu düşülen salsa, Latin Amerika bölgesinin ön plana çıkan modern bir dans türüdür. Dünyanın dört bir yanında dansla ilgilenen kişiler tarafından sevilerek yapılan salsa, kişilere doğaçlama yapma imkanı tanımasıyla da bilinir. Oldukça hareketli bir tür olan salsa, Küba tarafında özellikle Havana’da da sıklıkla yapılır.

Hula – Hawaii

Yerel kıyafetleri ve kendini özgü figürleri ile karşımıza çıkan hula dansı, Hawaii adalarında ortaya çıkan yerel bir danstır. Pek çok filmde kendine yer bulmayı başaran bu dans türü; hula kahiko ve hula aunan olarak ikiye ayrılıyor. Hula kahiko çoğunlukla ilahiler ve yöresel müzik aletleri ile yapılıyor. Hula aunan ise gitar eşliğinde şarkılar söylenerek gerçekleştiriliyor.

Sirtaki – Yunanistan

Sirtaki, aslen İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarının oynadığı bir dans türüdür. Osmanlı kasapları bu türü o dönem hasapiko (kasap) adını vermişti. 1960’lı yıllardan bu yana Yunanistan’ın milli dansı olarak kabul edilen sirtaki, özel günlerde ve düğünlerde Yunanlıların en fazla oynadığı dans türü olarak kendini gösterir.

Tarantella – İtalya

15. yüzyılda Güney İtalya’da ortaya çıkan tarantellanın ortaya çıkış hikayesi oldukça ilgin. Ortaya çıktığı dönemde bir kişi tarantula örümceği tarafından ısırılmış ise, zehirden kurtulmak için bu dansı yapıyordu. Tarantella dansı ile zehrin tedavi edileceği yönünde bir inanış bulunuyordu.

Hallingdans – Norveç

Folklorik bir dans olan hallingdans, Norveç’in dağlık ve vahşi hayatının bir dışa vurumu. Bölge halkının gücünü göstermek için ortaya çıkan bu dans türü, caz ya da folk müzik eşliğinde sergilenir.