- Genel
- 17.05.2025 00:43
2008 yılından bu yana pek çok noktaya uçak seferleri düzenleyen AnadoluJet neden AJet oldu? AJet hakkında merak edilenler. AJet Genel Müdürü kim? İşte konuya ilişkin detaylar…
2023 Temmuz ayında gündeme gelen haberler doğrultusunda, pek çok kişi “AnadoluJet ayrıldı mı?” sorusunun yanıtını aramaya başladı. Uzun yıllardır ülkemizde hizmet veren AnadoluJet, adını ajet olarak değiştirdiğini duyurdu. Bu durum da “AJet ne demek?”, “AnadoluJet neden AJet oldu?” ve “AJet kime ait?” gibi soruların gündeme taşınmasına neden oldu. AJet ile ilgili bilgilere haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.
23 Nisan 2008 yılında kurulan AnadoluJet, Türkiye’nin en sık kullanılan havayolu ulaşım firmalarından biri olan Türk Hava Yolları’nın (THY) farkı bir ticari markası olarak hizmet vermeye başladı. AnadoluJet’in kurulmasının en temel amacı, geniş halk kitlelerinin, ulaşım hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanmasının sağlanması idi. AnadoluJet ile hedeflenen bir diğer unsur ise başkent Ankara’nın diğer Anadolu kentlerine bağlanması olarak belirlenmişti. Bir diğer amaç ise Türk Hava Yolları ile seyahat eden yolculara sunulan ek servislerin yalınlaştırılması ve bu doğrultuda ekonomi sınıfının yapısal özellikleri sayesinde sağlanacak maliyet olanaklarının, uçak bileti fiyatlarına da yansıtılmasıydı. Uçak biletlerinin ücretlerine doğrudan etki edecek bu durum sayesinde de çok daha fazla insanın, ulaşım için havayolunu tercih etmelerinin önü açılmak istendi. Eskiye kıyasla çok daha düşük maliyetli olması istenen uçak biletleri, bu sayede yolcular için ciddi oranda avantajlı bir konuma geldi. AnadoluJet’in uçuşlarına başlaması ile hedeflenen doluluk sağlandı. Örneğin Ankara hatlarında yolculuk yapan kişi sayısı yüzde 65 oranında artış gösterdi.
Kurulduğu andan itibaren iç hatlarda Türkiye’nin pek çok noktasına hizmet veren AnadoluJet, 29 Mart 2020 tarihi itibari ile Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden dış hatlarda da faaliyet göstermeye başladı. İç hatlarda bugün 41 şehre seferi olan AnadoluJet’in, dış hatlar için ise 48 şehre seferi bulunuyor.
Hizmete başladığında toplam 5 uçakla uçuş yapan AnadoluJet, ilk yılında 8 uçaklık bir filoya ulaştı. Bu sayı 2010 yılının ilk yarısına gelindiğinde iki katına çıkarak 16’ya çıktı. 2015 yılında AnadoluJet uçak filosu sayısı 30 olurken, günümüzde toplam 84 uçak ile uçuşlarını sürdürmektedir.
Kurulduğu 2008 yılından bu yana Türk Hava Yolları’na bağlı olarak hizmet vermeyi sürdüren AnadoluJet, Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Türk Hava Yolları bünyesinden ayrıldı. Tamamen ayrı bir şirket oldu ve ismi AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi (A.Ş.) olarak değiştirildi. Logosuna varana kadar tam teşekküllü bir yeniliğe giden firmanın bu değişimi “AJet kime ait?” ve
“AJet Genel Müdürü kim?” gibi soruların da sorulmasına neden oldu. Buna göre THY Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Kerem Sarp, AJET’in ilk genel müdürü oldu. Ağustos ayında bu makama getirilen Kerem Sarp, görevini icra etmeye devam etmektedir.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yılbaşında Türkiye’de nereye gidilir? En popüler 5 adres