Sayfa Yükleniyor...
Herkesin severek tükettiği ve vitamin deposu olan Antep fıstığının faydaları merak konusu oldu. Peki Antep fıstığının faydaları nelerdir?
Antep fıstığı, sadece lezzetli bir atıştırmalık değil aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sunan bir kuruyemiştir. Peki Antep fıstığının faydaları nelerdir, Antep fıstığı hangi organa iyi gelir? Merak ettiğiniz her şey bu haberde!
Antep fıstığı herkes tarafından çok sevilen bir kuru yemiştir. Faydaları ise saymakla bitmez. Besin değeri oldukça yüksektir. İşte faydaları;
• Sağlıklı yağ kaynağı
• Protein kayağı
• Lif kaynağı
• Mineral ve vitamin deposu
• Antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı geciktirir
• Kolesterol düzeyini iyileştirir
• Kan şekerini düzenler
• Tokluk hissi verdiği için kilo kontrolünü sağlar
Antep fıstığı cilde de faydaları olan bir kuru yemiştir. İçerdiği E vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltır. Bu sayede cildi korur ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar cildin nem dengesini korumasına yardımcı olur ve cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Antep fıstığı anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir ve ciltteki iltihaplanmayı azaltarak sivilce ve akne gibi problemlerini en aza indirir. Genel olarak uzmanlar günlük olarak tüketilebilecek Antep fıstığı miktarını belirlemiş olsa da bu miktar kişinin enerji ihtiyaçlarına ve diğer besin kaynaklarından aldığı besinlere bağlı olarak değikenlik gösterir. Amerikan Kalp Derneği günlük olarak tüketilebilecek fıstık miktarını 30 gram (yaklaşık 1 avuç) olarak önermiştir.
Antep fıstığının faydalarını duyanlar hemen satın almaya hatta iklimi elverişli ise yetiştirmeye karar veriyorlar. Bu fikre kapılanlar hemen arama motorlarına Antep fıstığı nerede yetişir, Antep fıstığı nasıl yetişir? sorusunu soruyorlar.
Antep fıstığı genellikle Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur. Antep fıstığı, sıcak ve kuru iklimleri sever. Don atma olaylarının yaşandığı soğuk kış aylarına dayanıklı olmalıdır. Toprak açısından, iyi direnen, kireçli topraklar Antep fıstığı yetiştiriciliği için uygun olarak kabul edilir.
HABER MERKEZİ