- Genel
- 19.04.2025 00:57
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde su ürünleri kooperatiflerinde faaliyet gösteren balıkçı esnafının boya ve macun giderlerini karşılama kararı alması balıkçı esnafında sevinç yarattı
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
İzmir Büyükşehir Belediyesi zor ekonomik koşullarda yaşam mücadelesi veren balıkçı tekneleri için önemli bir karar aldı. Büyükşehir Belediyesi aralık ayı meclis toplantısının ilk oturumunda kent genelinde faaliyet gösteren su ürünleri kooperatiflerine kayıtlı balıkçı teknelerinin en büyük mali gider kalemi olan boya ve macunları karşılama kararı alındı. Belediye, kent genelinde ilçe ve mahallelerde küçük ölçekli balıkçılara üretim koşullarının ve gelir getirici faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında teknelerin en büyük bakım malzemesi girdileri olan; anti fouling boya ve epoksi macun desteği sağlayacak. Balıkçılığın geliştirilmesi ve sosyo-ekonomik şartlarının iyileştirilmesini hedefleyen belediye bu doğrultuda hazırlanan “Su Ürünleri Kooperatifleri Ortağı Küçük Ölçekli Balıkçılara Tekne Bakım Malzemeleri Desteği Projesi’ni” aldığı kararla hayata geçirmiş oldu.
MALİYETİ 4-5 BİN TL
S.S Urla İskele Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Temiztepe, Büyükşehir meclisinde alınan karardan dolayı hem şaşkın hem de mutlu olduklarını ifade ederek konuyla ilgili şunları söyledi: “Bugüne kadar böyle bir karar yoktu. İlk defa böyle bir karar alındı. Bunun olması bir başlangıçtır. Pandemi koşullarının da gözetildiğini de düşünüyoruz. Sorunlarımız çok ama böyle bir kararın alınması bizi memnun etti. Bizim kooperatifimize kayıtlı 40 balıkçı teknesi var. Urla’daki diğer kooperatiflerle birlikte 250-300’e yakın balıkçı teknesi bulunuyor. Bir teknenin ortalama bakım maliyeti 4-5 bin TL civarındadır. Boya ve macun desteği şu an için çok iyi bir şeydir. Yerel kooperatiflerin oturup ortak paydada buluşması gerekiyor. Diğer sorunlarımızın çözümü noktasında bir araya gelip karar almalıyız.”
HALKA ULAŞAMIYORUZ
Sezonda şu anda da balık sıkıntısı çekmediklerini ancak ballık satışında biraz zorlandıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Temiztepe, “Fiyatlar düştü ancak halka ulaşamıyoruz. İhale yapmıyoruz. Balık dükkanı gibi fiyatını söyleyip satıyoruz. Pandemiden dolayı ihaleyi kaldırdık. Şikayetler de olduğu için de balığı çıkarır çıkarmaz ihale yapmadan satıyoruz. Bu da balık satışlarımıza yansıdı. Paket servis kurtarmadığı için de Urla-İskele bölgesinde çoğu balık restoranı da dükkanlarını kapattı” diye konuştu.