Belediyelere bağlı sığınak sayısı sadece 33… Mor Çatı siyasi aktörlere sesleniyor!

Türkiye’de nüfusu 100 binin üzerinde olan 215 belediye varken, belediyelere bağlı sığınak sayısının yalnızca 33 olduğunu hatırlatan Mor Çatı, belediye başkanlığı için yarışan siyasi aktörlere seslendi


  • Oluşturulma Tarihi : 31.03.2024 10:10
  • Güncelleme Tarihi : 31.03.2024 07:10
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Belediyelere bağlı sığınak sayısı sadece 33… Mor Çatı siyasi aktörlere sesleniyor!

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi, Türkiye’nin gündemini belirlerken, sivil toplum örgütlerinin de seçilen belediye başkanlarından talepleri söz konusu. Aylardır talep ve beklentilerini hem kamuoyuyla hem de siyasi aktörlerle paylaşan kadın-emek örgütleri seslerini duyurmaya çalışırken, bir paylaşım da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan geldi.

Seçilen belediye başkanlarına çağrıda bulunan vakıf, “Belediyecilik anlayışının nüfusun yarısını oluşturan kadınların ihtiyaçlarını gözeterek ve bu ihtiyaçlara yanıt vermeyi temel bir sorumluluk olarak görerek şekillenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kadına yönelik şiddet özelinde oluşturduğumuz talepleri yalnızca belediye başkanları için değil aynı zamanda oy verecek seçmenlere bir kılavuz niteliğinde olması dileğiyle sizlerle paylaşıyoruz” dedi.

mor çatı

HERHANGİ BİR YAPTIRIMLA KARŞILAŞMADIKLARININ GÖSTERGESİ

Açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve kadına yönelik şiddetle mücadelede, merkezi yönetim kurumlarının yanı sıra belediyelere büyük sorumluluk düşmektedir. Belediyelerin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yapması, kadınların yönetime katılımını sağlaması ve kadın örgütlerini karar süreçlerine dahil ederek yerel eşitlik eylem planları hazırlayıp uygulamaları temel sorumlulukları arasında yer almaktadır. Kadına yönelik şiddet özelinde ise belediyelerin, kadınların erkek şiddetinden uzaklaşmak için ihtiyaç duydukları özellikli hizmetleri kadınların ihtiyaçlarını merkeze alarak tasarlayıp sunmaları gerekmektedir. Türkiye’de belediyelerin kadınların şiddetten uzaklaşması için sağlaması gereken hizmetlerin başında sığınak desteği bulunmaktadır. Belediye Kanunu 14. Maddesine göre büyükşehir belediyeleri ve nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin kadın sığınağı açması, diğer belediyelerin ise hizmet önceliklerini gözeterek bu hizmetleri sunmayı önüne alması gerekmektedir. Türkiye’deki güncel duruma baktığımızda ise nüfusu 100 binin üzerinde olan 215 belediye varken, belediyelere bağlı sığınak sayısının yalnızca 33 olduğunu görüyoruz. 30 büyükşehir belediyesinden ise yalnızca 13’ünün kadın danışma merkezi, 10’unun sığınağı ve 17’sinin ise kreş hizmeti bulunuyor. Bu durum, hem belediyelerin kadınlara karşı temel sorumluluklarını ve kanun gerekliliğini yerine getirmediklerinin hem de bu yükümlülük yerine getirilmediğinde herhangi bir yaptırımla karşılaşmadıklarının göstergesidir.”

OY VERECEK SEÇMENLERE BİRER KILAVUZ

Devamında, “Mor Çatı’ya ulaşan kadınları maruz kaldıkları şiddete karşı desteklerken bulundukları belediyelerin hizmetlerine yönlendiriyor, belediyelerin şiddet özelinde ve genel sosyal destek hizmetlerinin kadınların hayatlarındaki etkisini gözlemliyoruz. Pek çok belediyenin kadın sığınağının olmamasının yanı sıra kadın danışma merkezi açmaması, kreş imkanının bulunmaması ve sosyal yardım imkanlarının kısıtlı olması, sorumlu oldukları bölgelerde kadınların ihtiyaçlarını önceliklendiren bir belediye anlayışına sahip olmadıklarını hatta kadınları hiçe sayan bir belediyecilik yürüttüklerini gösteriyor. Bu çalışmaları yürüten belediyelerde ise yönetimin değişmesi ile birlikte kadınlara sunulan destek ve sosyal yardım hizmetleri anlayışının hızla değişiverdiğine, bir diğer ifadeyle kurumsal bir anlayışın yerleşemediğine tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla belediyecilik anlayışının nüfusun yarısını oluşturan kadınların ihtiyaçlarını gözeterek ve bu ihtiyaçlara yanıt vermeyi temel bir sorumluluk olarak görerek şekillenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kadına yönelik şiddet özelinde oluşturduğumuz talepleri yalnızca belediye başkanları için değil aynı zamanda oy verecek seçmenlere bir kılavuz niteliğinde olması dileğiyle sizlerle paylaşıyoruz” mesajı verildi.

19 başlık altında sunulan taleplere Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA