Sayfa Yükleniyor...
Denizanası nedir, denizanası zehirli mi gibi soruların cevabı sıkça araştırılıyor. Biz de sizin için bu konuyu araştırdık. Peki denizanası nedir, denizanası zehirli mi? Detaylar haberimizde...
Denizanası nedir, denizanası kaç yıl yaşar, denizanası zehirli mi gibi sorular sık sık merak ettiğimiz ve cevabını araştırdığımız bir konu. Biz de sizin için bu konuyu detaylı hali ile ele aldık. Öyleyse hazırsak denizanası nedir, denizanası kaç yıl yaşar, denizanası zehirli mi sorularının cevaplarına geçelim. İşte detaylar…
Denizanası veya medüz olarak bilinen Scyphozoa ve Cubozoa sınıflarında bulunan, serbestçe yüzen ve beyni bulunmayan bir deniz canlısıdır denizanası.
Fransızca méduse, "denizanası" sözcüğünden alıntı olup Fransızca sözcük Eski Yunanca Medoúsa "mitolojide yılan saçlı tanrıça" sözcüğünden alıntı.
Denizanaları, yassılaşmış şekilleri ile yüzmeye uyum sağlamış varlıklar olarak tanımlanabilirler.
Vücut şekli genellikle yayvan ya da kubbeli bir şemsiyeye benzer ve poliplerden daha karmaşık yapılı canlılar olarak bilinir. Denizanalarında yüzme organı olarak bir şemsiye gelişmiş olup organ sayesinde ileriye doğru hareket edebiliyorlar.
Denizanalarında beyin bulunmuyor. Bunun yerine denizanalarında sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiş. Denizanaları küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlıları ile beslenir. Denizanalarının vücutları hidrodinamik olmadığından dolayı yavaş yüzerler ve avlarını yakalamalarına yardımcı olacak şekilde bir dalgalanma oluştururlar. Denizanaları tomurcuklanma ile ürerler.
Denizanası zehirli mi, denizanası hangi durumlarda zehirli olur?
Denizanasının farklı türleri dokungaçlarında zehir bulundururlar. Başka bir canlının denizanası ile temasında, denizanası ölü olsa dahi zehirlenme söz konusudur. Bu yaşanan durum ise denizanası sokması olarak bilinir.
Denizanası kaç yıl yaşar, denizanasının ömrü kaç yıl?
Denizanalarının ömrü türlerine göre büyük oranda farklılık gösterir. Öyle ki, çoğu denizanası türü için ömür, birkaç saat ila birkaç ay arasında bile değişebiliyor. Kısa ömürlü denizanaları, çoğunlukla hızlı bir şekilde büyür, ürer ve kısa süre içinde ölürler. Fakat, birkaç özel tür, özellikle Turritopsis dohrnii diye bilinen 'ölümsüz denizanası', ömrünü sıra dışı bir şekilde uzatabilir. Turritopsis dohrnii, ölümcül olabilecek fiziksel hasar veya besin eksikliği gibi stresli durumlara maruz kaldığında, yetişkin halinden geriye doğru gelişerek yeniden polip aşamasına dönebilir. Bu döngü teoride sonsuz tekrarlanabilir, bu da teorik olarak bu türe 'ölümsüzlük' özelliği kazandırır fakat, pratikte bu tür denizanaları türlü sebeplerle ölebilirler. Bu ölümler arasında avlanma ve hastalık bulunur.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kızıl Cin nedir? Kızıl Cin neden olur?
HABER MERKEZİ