Sayfa Yükleniyor...
Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Edirne şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği losyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Edirne’de hangi dağlar var? Edirne’deki en yüksek dağ hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!
Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Edirne, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki Edirne’de hangi dağlar var? Edirne’deki en yüksek dağ hangisi?
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e açılan kıyısında yer alan Istıranca Dağları, Bulgaristan sınırına kadar uzanır ve Tunca Havzası'na yaklaştıkça yükseltisi azalır. Bu dağların en yüksek noktası, Kırklareli ile Demirköy arasında yer alır ve bu bölgede bile 1.000 metreyi aşmaz. Istıranca Dağları, Trakya'nın kuzeydoğusundan Edirne topraklarına girer ve Lalapaşa ilçesi sınırlarında bir plato halini alır. Dağların yüksekliği, Bulgaristan sınırındaki Bakacak Kule Tepesi'nde 590 metreye ulaşır. Dalgalı bir yapıya sahip olan bu plato, güneybatıya doğru ilerledikçe küçük akarsu vadileri oluşturarak yükseklik kaybeder ve Lalapaşa civarında 250 metrenin altına düşer. Güneyde Ergene Havzası'na inen akarsular, Istıranca Dağ kütlesini parçalar. Genellikle granit ve gnays ana kayaları üzerinde yer alan bu bölgelerde, orman örtüsü altında sığ ve kalkersiz kahverengi orman toprakları bulunur. Ancak, şiddetli erozyonun etkisiyle bu toprak örtüsü bazı tepelerde seyrekleşmiş veya tamamen kaybolmuştur.
Trakya’daki ikinci dağ sırası olan bu yükselti Tekirdağ-Şarköy arasında Işıklar dağı, Saros körfezi boyunca ise Koru dağları adını alarak güneybatı yönünde körfeze doğru sokulur. Edirne ilinin tekdüze görünümlü kesimini oluşturan Ergene Havzası, güneyden Koru dağları ile sınırlanır. Ergene Havzası’nın güneyi, ortalama yükseltisi 150-200 metre’yi geçmeyen hafif dalgalı bir platodur. Koru dağları’na yaklaştıkça yükselti artmaya başlar. En yüksek noktası Yerli Su Tepe (725 metre) olan Koru dağları’nın Ergene havzası’na ve Saros Körfezi’ne bakan yamaçları eğim açısından birbirinden çok farklıdır. Saros Körfezi’ne bakan yönü dik yamaçlarla kaplıdır.
Çandır DağlarıKoru dağ sırası, İpsala ile Enez sınırında yeniden yükselerek, körfeze kadar uzanan Çandır dağları’nı oluşturur. Volkanik kayaçlardan oluşan Çandır dağları’nın en yüksek noktası, 385 metrelik yüksekliğiyle Çandır Tepe’dir.
Uzunköprü İlçesi’nin güneydoğusunu kaplayan alan, meşe ve fundalıklarla örtülüdür. Bölgenin en yüksek noktası, 378 metrelik Süleymaniye Tepesi'dir. Edirne ilinin Ergene Vadisi ile Istıranca Dağları arasında kalan kısmı, kuzey-güney doğrultusunda uzanan vadilerle kesilmiştir. Bu vadilerin arasında, aynı doğrultuda uzanan alçak sırtlar yer alır. Kuzeydoğudaki sırtların ortalama yüksekliği 100 metredir. Sarmısaklı sırtlarında bu yükselti 128 metre iken, Söğütlü Tepe’de 112 metredir. Uzunköprü'ye yaklaştıkça bu yükselti 40 metrenin altına düşer. Aşağı Ergene Vadisi ile Meriç Irmağı arasında kalan kesimde, basık tepelerle şekillenen bir topoğrafya hakimdir. Bölgenin en yüksek noktaları, Kavaklı kasabasının kuzeydoğusunda yer alan 123 metrelik Çanakçıtepe ve onun güneyinde bulunan 125 metrelik Sarıkaya'dır.
Edirne'deki en yüksek dağ, 725 metre yüksekliği ile Koru Dağları'nın en yüksek noktası olan Yerli Su Tepe'dir.
HABER MERKEZİ