- Genel
- 25.04.2025 00:35
Pakistan'da eski Başbakan Imran Khan ve eşi Büşra Khan'ın "yasa dışı evlilik" suçlamalarından beraat ettikleri karar sonrasında destekçileri mahkeme önünde kutlama yaptı. Peki, Imran Khan kimdir? Imran Khan olayı ne? İşte detaylar...
Eski Pakistan Başbakanı Imran Khan ve eşi Büşra Khan, "yasa dışı evlilik" suçlamalarıyla cezalandırıldıkları 7 yıl hapis cezasına itiraz ettikten sonra, Başkent İslamabad'daki mahkeme itirazlarını kabul etti. Mahkeme kararında, her iki sanığın da suçsuz bulunduğunu ve tutukluluklarının gerekmediğine hükmedildiğini açıkladı. Bu kararın ardından Khan'ın destekçileri ve avukatları mahkeme binası önünde kutlama yaptı. Pakistan Adalet Hareketi'nin üst düzey yetkililerinden Zulfi Bukhari ise Imran Khan'ın şu anda hapis cezası gerektiren başka bir dava olmadığını belirterek, yasa dışı evlilik davasının Khan'ın serbest bırakılması için tek engel olduğunu vurguladı. Peki, Imran Khan kimdir? Imran Khan olayı ne? Detaylar haberimizin devamında...
Pakistan medyası, eski Başbakan Khan'ın serbest bırakılmasının beklenmediğini raporladı. Terörle Mücadele Mahkemesi'nin geçtiğimiz yıl Khan'ın tutuklanmasıyla ilgili olarak 9 Mayıs'ta destekçileri tarafından yapılan protestolar ve ardından yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili davalarda tutuklanması için yazılı emir verdiği belirtildi. Zulfi Bukhari, "Şimdi birden bire Imran Khan'ın 9 Mayıs'taki şiddet olayları ve eşinin yolsuzluk davasıyla ilgili olarak sorgulanması gerektiğini duyuyoruz. Bu komik bir durum, çünkü bu sahte davaların mahkemelerde geçerliliği olmayacak. Mahkemeler Imran Khan'ı serbest bırakıyor ancak yönetim sürekli sahte davalarla onu hapse atmaya çalışıyor. Bu davalar neden daha önce gündeme gelmedi?" şeklinde konuştu.
Imran Khan, 5 Ekim 1952 tarihinde Pakistan'da doğdu. 20. yüzyılın son yirmi yılında ulusal düzeyde kriket oyuncusu olarak tanındı. Spor kariyerinden sonra siyasete ilgi duymaya başladı.
1996 yılında Pakistan Adalet Hareketi'ni kurdu ve ilk başkanı oldu. Kasım 2002'den Ekim 2007'ye kadar Mianvali seçim bölgesinden Pakistan Ulusal Meclisi'ne milletvekili olarak seçildi. 2013 yılındaki Pakistan parlamento seçimlerinde partisi ulusal mecliste 35 sandalye kazandı. 2012 yılında GlobalPost gazetesi tarafından dünyanın dokuz lideri arasında üçüncü sıraya yerleştirildi. Ayrıca hayır işleri örgütü Asia Society tarafından 2012 yılında Asya'da Yılın Adamı seçildi.
25 Temmuz 2018'de Pakistan'da yapılan genel seçimlerde liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi zafer kazandı ve 18 Ağustos 2018'de Pakistan Başbakanı olarak göreve başladı.
Ancak 9 Nisan 2022'de mecliste yapılan güvensizlik oylamasında çoğunluk sınırı olan 172 oyun altında kalarak hükümet düştü ve başbakanlık görevinden alındı.
22 Ağustos 2022'de, Pakistan polisi Imran Khan'ı, polis ve yargıyı yakın yardımcısını tutuklamak ve işkence yapmakla suçladı, terörle mücadele yasaları uyarınca suçlandı.
21 Ekim 2022'de, Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu, Imran Khan'a yabancı ülkelerin liderlerinden ve temsilcilerinden aldığı resmi hediyeleri yasa dışı bir şekilde sattığı gerekçesiyle siyasi yasak getirdi, 5 yıl boyunca siyaset yapmasını engelledi.
3 Kasım 2022'de silahlı saldırıya uğradı. Pencap'ın Wazirabad kentinde düzenlenen siyasi bir miting sırasında gerçekleşen bu suikast girişiminden sağ kurtuldu.
9 Mayıs 2023'te İslamabad Yüksek Mahkemesi'nde paramiliter birlikler tarafından yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklanmasının ardından ülke genelinde protestolar başladı, binlerce destekçisi tutuklandı ve askeri tesisler arandı. Serbest bırakıldıktan sonra Genelkurmay Başkanı Asım Münir'i sorumlu tuttu.
Başbakanlığı sırasında yurtdışındaki diplomatik ziyaretler sırasında devlet mülkiyetindeki hediyeleri alıp satmakla suçlanarak 5 Ağustos 2023'te üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 29 Ağustos 2023'te Pakistan temyiz mahkemesi, cezasını askıya aldı ve kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.
Ancak diplomatik bir şifre davası kapsamında devlet sırlarını sızdırmak ve Resmi Sırlar Yasası'nı ihlal etmekle suçlandı. 30 Ocak 2024'te özel bir mahkeme, Imran Khan'ı Pakistan'ın Washington büyükelçisi tarafından İslamabad hükümetine gönderilen gizli bir telgrafın içeriğini kamuoyuna duyurmaktan suçlu buldu ve 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Pakistan'da, Büşra Khan'ın eski eşi Havar Maneka, Imran Khan ile Büşra Khan'ın 2018'de gerçekleştirdiği evliliğin yasa dışı olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme, Büşra Khan'ın boşandıktan sonra yeni bir evlilik için beklemesi gereken 3 aylık süre dolmadan Imran Khan ile evlendiğini tespit ederek bu evliliği "yasa dışı" ilan etmişti. Bu nedenle ikili, "yasa dışı evlilik" suçlamasıyla 7'şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Imran Khan, Ağustos 2018'den Nisan 2022'ye kadar Pakistan'ın başbakanlık koltuğunda oturduktan sonra, yargılandığı yolsuzluk davasında mahkemenin verdiği tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti. Devlet mülkiyetinde bulunan ve değeri 140 milyon rupinin üzerinde olan hediyeleri satmakla suçlanarak 3 yıl hapse mahkum edilmişti. Ancak cezası 29 Ağustos'ta ertelenmiş ve kefaletle serbest bırakılmasına karar verilmişti.
Farklı bir davada ise Imran Khan, "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanmış ve bu suçlamalar nedeniyle tutukluluğu uzatılmıştı. Ocak ayında görülen duruşmada bu suçlamadan dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak İslamabad Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz 3 Haziran'da Khan'ı bu suçlamadan beraat ettirmişti.
Bushra Bibi, Pakistan'ın eski Başbakanı Imran Khan'ın üçüncü eşidir. Gerçek adı Bushra Riaz Wattoo'dur. Khan ile evlenmeden önce Pencap'ta muhafazakar ve politik olarak etkili bir aileden gelmektedir. Wattoo klanına mensuptur ve bir toprak sahibi Jat grubunun bir üyesidir. Manekalar ise bu grubun alt klanlarından biridir. Bushra Bibi, evlenmeden önce Pakpattan'da yaşıyordu, bu şehir hem kendisinin hem de Khan'ın manevi takipçileri oldukları Baba Farid Türbesi'ne ev sahipliği yapmasıyla bilinir ve ayrıca ikisinin tanıştığı yerdir.