- Genel
- 09.05.2025 00:41
Google, önemli gün ve kişiler için hazırladığı özel Doodle'larına bir yenisini daha ekledi. 22 Nisan Dünya Günü, 'İklim Değişikliği İlerleme Durumu' Google Doodle'ı ile kutlandı. Bu özel Doodle, kullanıcıları karşıladı ve iklim değişikliğinin ilerleme durumuna dikkat çekti. Peki, 22 Nisan Dünya Günü nedir? Dünya Günü neden kutlanır? Detaylar için okumaya devam edin...
Dünya Günü, dünya genelinde çevre bilincinin arttırılması ve doğal kaynakların korunması amacıyla kutlanan özel bir gündür. Google, önemli gün, kişi ve tarihleri ana sayfasına taşıyan özel Doodle'larını 22 Nisan Dünya Günü için de hazırladı. Bu yıl, Dünya Günü için özel olarak tasarlanan Doodle, 'İklim Değişikliği İlerleme Durumu'na dikkat çekmek amacıyla kullanıcılarla buluştu. Bu Doodle ile Google, iklim değişikliği konusundaki farkındalığı artırmayı ve insanları çevresel sorunlara duyarlı olmaya teşvik etmeyi hedefliyor. Peki, 22 Nisan Dünya Günü nedir? Dünya Günü neden kutlanır? İşte, Dünya Günü ile ilgili merak edilenler...
22 Nisan Dünya Günü, uluslararası çapta kutlanan ve iklim değişikliği ile çevre kirliliği gibi önemli konulara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen özel bir gündür.
Dünya Günü, 22 Nisan'da kutlanan bir etkinliktir. İlk olarak 1970 yılında ABD'de kutlanmaya başlamıştır ve o günden beri dünya çapında çevre bilincini artırmak, doğal kaynakların korunması ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Günü, insanların çevre konusundaki farkındalıklarını artırmak, çevre sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm yolları üretmek için önemli bir platform sağlar.
Dünya Günü'nün 50. yılını kutluyoruz! Bugün Google, Dünya Günü'ne özel olarak hazırladığı ana sayfasını arıların önemine dikkat çeken bir Doodle ile süsledi. Dünya Günü'nde Google, kullanıcılarına arıların dünya için ne kadar hayati öneme sahip olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor. Zira dünyadaki ekinlerin üçte ikisi ve çiçekli bitkilerin yüzde 85'i arıların polenleri yaymasıyla mümkün oluyor. Bu özel Doodle'ı tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
22 Nisan Dünya Günü ile ilgili bilinmesi gerekenler;
Dünya Günü, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) çevreci Denis Hayes'in önderliğinde, aktivist John McConnell'in önerisiyle ve güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına yönelik çabalarıyla 1970 yılında başladı. Bu etkinliğe 20 milyonun üzerinde kişi katıldı ve ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' gibi önemli çevre koruma yasalarının hazırlanmasına zemin hazırladı. Ayrıca, çevre felaketleri, küresel ısınma ve kirlilik gibi konular uluslararası gündeme taşındı.
Dünya Günü'nün kutlandığı 22 Nisan 2016 tarihi, iklim değişikliğiyle mücadelede tarihi bir dönüm noktası olan Paris İklim Anlaşması'nın (COP 21) imzalandığı gün olarak kaydedildi.
Dünya Günü'nün temelleri, 28 Ocak 1968'de yaşanan bir çevre felaketiyle atıldı. Kaliforniya'nın Santa Barbara kıyılarına yaklaşık 12 milyon litre petrol sızıntısı oldu. Bu olay, o zamana kadar görülen en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kaydedildi ve binlerce kuş, yunus, fok balığı ve deniz aslanı gibi canlılar zarar gördü. Bu olay, çevre bilincinin gelişmesinde etkili oldu.
Dünya Günü, 2000 yılında organizasyonun ilk kez internet üzerinden bildirisini yayımladığı ve Hollywood yıldızı Leonardo Di Caprio'nun resmi sunumuyla kutlandı.
1990 yılından itibaren Dünya Günü, ABD'den çıkarak uluslararası bir boyut kazandı. Washington merkezli Earth Day Network, 200'e yakın ülkede kutlamaların organize edilmesini sağladı. Bu, etkinliğin küresel bir çapta bilinirliğinin artmasına ve çevre bilincinin yayılmasına katkı sağladı.