- Genel
- 28.04.2025 00:20
Dilimiz kelime açısından çok zengin bir dildir. Farklı dillerden birçok kelime dilimizde yer edinmiştir. Bazı kelimeleri doğru ve yerinde kullanırken bazı kelimelerin anlamlarını dahi bilmiyor veya yanlış biliyoruz. Bu kelimelerden biri de ‘’günaşırı’’ kelimesidir. Günaşırı ne demek ne anlama gelir? Günaşırı nasıl yazılır? Sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde!
Bir gün ara ile ya da iki günde bir yapılan durumlar gün aşırı kelime grubu üzerinden ifade edilir. Günaşırı kelimesinin genelde her gün anlamına geldiği düşünülür. Böyle düşünenler bu kelimeyi yanlış kullananlardır. Peki kelimenin doğrusu ne? Sizler için ‘’ Günaşırı ne demek ne anlama gelir? Günaşırı nasıl yazılır?’’ Sorularının cevaplarını araştırdık. Detayları haberimizden okuyabilirsiniz.
Günaşırı kelimesi genelde iki günde bir yapılan, bir gün yapılıp bir gün yapılmayan kontroller için ön plana çıkar. Bu durum bir kişi de alışkanlık haline gelmiş bir ritüeldir. Bunun için gün arasında belirli aralıklar bırakmak gerekir. Yani bu durum bir gün ara ile veya iki günde bir gerçekleşen bir ritüel olarak ön plana çıkar.
TDK’YE GÖRE GÜNAŞIRI NE DEMEK?
Türk Dil Kurumu’na göre günaşırı kelimesi bir gün ara ile yapılan ya da iki günde bir yapılan anlamına gelir.
GÜNAŞIRI NE ANLAMA GELİR?
Günaşırı kelimesinin doğru anlamı ‘iki günde bir’ şeklinde öne çıkmaktadır. Yani diğer bir anlamı ile bir gün ara vermek olarak günaşırı kelimesi kullanılır. Bu kelime genellikle çok sık, devamlı, peş peşe, sürekli anlamlarına gelmez. Günaşırı kelimesini bu anlamlardan herhangi biri yerine kullanıyorsanız yanlış kullanıyorsunuzdur.
Günaşırı kelimesi iki kelimenin birleşimi olduğu için çoğu kişi bu kelimenin nasıl yazıldığını bilmiyor ve yanlış yazıyor. Peki günaşırı kelimesi nasıl yazılıyor. Günaşırı kelimesi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır? Günaşırı TDK tarafından birleşik yazılması gereken kelimeler sınıfına koyulmuştur. Doğru ve yanlış kullanım biçimleri şöyledir; Günaşırı (doğru kullanım) Gün aşırı (yanlış kullanım). Kısaca günaşırı kelimesi birleşik yazılan bir kelimedir.