Hangi hayvanların eti yenir? Hangi hayvanların eti yenmez?

Dinimiz kimi hayvanların yenmesini helal buyururken, kimi hayvanların yenmesini Müslümanlara haram kılmıştır. Hangi hayvanların eti yenir? Hangi hayvanların eti yenmez? Detaylar haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 30.07.2023 13:07
  • Güncelleme Tarihi : 30.07.2023 14:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hangi hayvanların eti yenir? Hangi hayvanların eti yenmez?

Kuran’a göre hangi hayvanların eti yenilebiliyor, hangi hayvanların eti yenilemiyor sorularının cevaplarını bu haberde bulabilirsiniz. Hangi hayvanların eti yenilebilir, hangi hayvanların eti yenilemez, helal et nedir? Detaylar haberimizde…

HELAL ET NEDİR?

Bir etin helal sayılabilmesi hayvanın, eti yenen hayvanlardan olup olmamasıyla birlikte, hayvanın kesim şekline de bağlıdır. Eti yenen hayvanlar usulüne göre kesilirse, eti ile birlikte her şeyi helâl sayılır. Eti yenmeyen hayvanlar usulüne göre kesilirse, eti dışında her şeyi helâl sayılır. Domuz ve köpek istisnadır. Helal sayılan etler dinimize göre yenilebilir.

HANGİ HAYVANLARIN ETİ YENİR?

Dört ayaklı, yırtıcı hayvanların eti yenir. Kirpi, gelincik, tilki, sırtlan, samur Şâfiî’de helâl sayılır. Kirpi, köstebek, yılan Mâlikî’de helâl sayılır. Tilki ve sırtlan Hanbelî’de helâl sayılır. Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir. Bunlar Şâfiî’de helâl değildir. Ekin kargası ve kara karga Hanefî ve Mâlikî’de helâl sayılır. Güvercin, turna, toy, bülbül, keklik, bıldırcın, sığırcık, serçe helâl sayılır. Leylek de helâldir fakat insanlar leylek yemeği hoş görmezler.
Deniz mahsullerinden balığa benzeyen deniz canlılarını yemek câiz kabul edilir. Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâl sayılır. At eti İmam Ebu Hanife’ye göre tenzihen mekruh kabul edilir. Diğerlerine göre helâl sayılır. Ölmek üzere olan hayvanın usulüne göre kesilerek yenilmesi helâl sayılır. Ava atış yapıp bu şekilde öldürülen hayvan helâl sayılır. Balık ve çekirge kendiliğinden ölse bile helâl sayılır.

HANGİ HAYVANLARIN ETİ YENMEZ?

Domuz ve köpek eti ittifakla helâl sayılmaz. Avını köpek dişi ile veya pençesi ile yakalayan hayvanın eti de helâl sayılmaz. Dolayısıyla arslan, kaplan, kurt, fil, ayı, kedi gibi yırtıcı hayvanlar ile pençeli olup başka kuşlara saldıran kartal, atmaca, şahin, doğan, pençesizlerden de leş yiyen çaylak, akbaba, leş kargası gibi yırtıcı kuşların eti yenmez. Tilki ve sırtlan Hanbelî’de helâl sayılır, kirpi Hanbelî’de helâl sayılmaz. Çakal Şâfiî’de de haram kabul edilir. Leş kargasının eti yenmez. 
Midye, karides, istakoz, ahtapot, kalamar gibi balığa benzemeyen canlıların eti yenmez. Timsah ve kurbağa hariç hepsi Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî’de helâl sayılır. Hem suda, hem karada yaşayan yengeç, kunduz, kurbağa [fok, su samuru] gibileri Hanefî ve Şâfiî’de helâl kabul edilmez. Mâlikî ve Hanbelî’de helâl sayılır; bunlardan kaplumbağa gibileri kesilerek yenirken, yengeç gibi akar kanı olmayanlar balık gibi tutulup yenir. Timsah dört mezhepte de helâl sayılmaz. 
Karada, suda yaşayan haşaratı yemek haramdır. Kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, arı, pire, bit, sinek, akrep, midye, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap eti yenmez. Bütün kara haşereleri Mâlikî’de kerahetle câizken, çekirge ittifakla helâl sayılır. Ancak Mâlikî’de kendiliğinden değil, dışarıdan bir müdahale ile ölmüş olması gereklidir. Ehlî eşek ve katır eti yenmez. İki ayrı cins hayvanın yavrusu anasına tâbi olup, Mâlikî ve Şâfiî’de biri ehli, diğeri vahşi iki hayvanın yavrusu yenebilir. Kendiliğinden ölen hayvanın eti ise yenmez. HABER MERKEZİ
 

Haber Merkezi