Hıdırellez’de nasıl dilek tutulur? Hıdırellez'de gül ağacının altına dilek ne zaman gömülür?

5 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez’de gül ağacına dilek bırakma geleneği, milyonlarca insanın umutlarını ve dualarını doğaya emanet ettiği en özel anlardan biri olarak öne çıkıyor. Peki, Hıdırellez’de nasıl dilek tutulur? İşte, tüm detaylar haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 05.05.2025 11:33
  • Güncelleme Tarihi : 05.05.2025 11:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hıdırellez’de nasıl dilek tutulur? Hıdırellez'de gül ağacının altına dilek ne zaman gömülür? haberinin görseli

Baharın gelişini simgeleyen Hıdırellez, bu yıl da binlerce yıllık geleneklerle kutlanıyor. Ateşten atlamak, dilekleri gül ağacının dibine bırakmak, şifalı bitkilerle hazırlanan içecekleri tüketmek ve genç kızların kısmet ritüelleri gibi pek çok uygulama bu özel gecede yeniden hayat buluyor. Özellikle dilek dileme ritüeli büyük ilgi görüyor. Peki, Hıdırellez dileği ne zaman tutulur? Gül ağacının altına dilekler ne zaman gömülür? İşte bu gecede merak edilen gelenekler ve detaylar...

HIDIRELLEZ DİLEKLERİ NE ZAMAN DİLENİR?

Her yıl 5 Mayıs akşamı, Hıdırellez'in en bilinen geleneklerinden biri olan gül ağacına dilek bırakma ritüeli büyük bir özenle uygulanır. Akşam ezanı sonrası başlayan bu özel anlarda, gül ağacının dallarına paralar asılır; bazıları ise eskiden olduğu gibi parayı küçük bir kese içine koyup ağacın altına gömer ya da açık bir cüzdanı dileğiyle birlikte bırakır.

Dileğini yazmak isteyenler, isteklerini bir kâğıda not edip ağaca asarken; bazıları ev, araba ya da sağlık gibi arzularını sembolik olarak çizerek dile getirir. Bu çizimler taşlarla ya da toprakla şekillendirilip ağacın altına bırakılabilir.

Hıdırellez sabahında ise, bir gün önce bırakılan dilekler ağacın altından alınır ve çoğunlukla akan bir suya bırakılarak ritüel tamamlanır. Bu gelenek, dileklerin Hızır ve İlyas tarafından duyulacağına olan inancın güçlü bir yansımasıdır.

HIDIRELLEZ'DE GÜL AĞACININ ALTINA DİLEK NE ZAMAN GÖMÜLÜR?

Her yıl 5 Mayıs gecesi, Hıdırellez'in en köklü geleneklerinden biri olan dilek dileme ritüeli gül ağaçları etrafında gerçekleştiriliyor. İnanca göre, Hızır ve İlyas Peygamber’in gül ağacının altında buluştuğu düşünülür ve bu nedenle dilekler özellikle bu ağacın altına bırakılır. Diğer ağaç türlerine aynı anlam yüklenmez.

Akşam ezanı sonrası, dilekler küçük kağıtlara yazılarak iple bağlanır ve gül ağacının altına özenle gömülür. Bu dilekler, ertesi sabah kimse görmeden alınarak bir suya bırakılır. Akan suyun, özellikle denizden geldiğine inanılan İlyas Peygamber’e dileği ulaştıracağına inanılır. Bu ritüel, Hıdırellez’in manevi yönünü yansıtan en özel anlardan biri olarak kabul edilir.

 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ