- Genel
- 24.04.2025 15:46
İslam karşıtı ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi kimdir? İşte detaylar...
Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi, ülkesinin siyasi sahnesinde güçlü bir figür olarak tanınmaktadır. 2014 yılından bu yana görevde olan Modi, Hindistan'ın modernleşme çabalarında önemli bir rol oynamış ve ekonomik reformlarıyla dikkat çekmiştir. BJP partisinin lideri olarak, Hindu milliyetçiliği ve ekonomik kalkınma politikaları üzerinde odaklanan Modi, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde dikkat çeken bir lider konumundadır. Peki, Hindistan Başbakanı Narendra Modi kimdir? Detaylar haberimizin devamında...
Narendra Modi, 17 Eylül 1950 tarihinde bugünkü Gucerat eyaletinde yer alan Vadnagar şehrinde dünyaya geldi. Altı kardeşin üçüncüsü olan Modi'nin babası bir tren istasyonunda çay satıcılığı yapmaktaydı. Lise eğitimini Vadnagar'da tamamlayan Modi, daha sonra Delhi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi okudu. 1978 yılında üçüncü sınıftan mezun oldu ve bu süreçte bir tren istasyonu kantininde çalışarak geçimini sağladı. Gucarat Üniversitesi'nde uzaktan eğitimle Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans yaparak 1983 yılında eğitimini tamamladı.
Modi, 8 yaşındayken Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) ile tanıştı. Genç yaşta, yaklaşık 17-18 yaşlarında evlendi, ancak eşi daha sonra onu terk etti. Bununla birlikte, resmi bir boşanma gerçekleşmedi.
Haziran 1975'te dönemin Başbakanı İndira Gandhi, olağanüstü hal ilan ettiğinde, muhaliflerinin çoğu hapse atıldı. Bu dönemde Narendra Modi, Gucerat'taki muhalefeti koordine eden RSS komitesi olan "Gujarat Lok Sangharsh Samiti"nin genel sekreteri oldu.
1985 yılında RSS, Modi'yi BJP'ye (Bharatiya Janata Party) atadı. Modi, daha sonra parti içinde yükseldi ve 1990 yılında Ulusal Seçim Komitesi üyesi oldu. 1992 yılında Ahmedabad'da bir okul açma girişiminde bulundu, ancak BJP Gucerat Milletvekili Shankersinh Vaghela ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle siyasete ara verdi. Daha sonra siyasete dönerek 1995 yılında BJP Ulusal Sekreteri oldu.
2001 yılında dönemin Gucerat Başbakanı Keshubhai Patel'in sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine yapılan seçimde Narendra Modi, Gucerat Başbakanı olarak seçildi. 7 Ekim 2001'den 22 Mayıs 2014'e kadar Modi, Gucerat'ın Başbakanlığını yapmıştır.
Narendra Modi, Hindistan Başbakanlığı görevine 2014 yılında yapılan 9 aşamalı seçimlerde %31 oy alarak gelmiştir, rakibi Rahul Gandhi ise .31 oy almıştır. Modi'nin ekonomik politikaları arasında ekonominin özelleştirilmesi ve liberalleştirilmesi öne çıkmaktadır. Savunma ve ulaşım gibi sektörlerde yabancı yatırımlara izin verilmesi de Modi'nin politikaları arasındadır.
Modi'nin dış politikası, "Make In India" gibi girişimlerle Hindistan'ı küresel üretim merkezi haline getirmeyi hedeflemiştir. Sağlık politikalarında ise hükümet harcamalarını azaltan ve özel sağlık kuruluşlarının yatırımlarını teşvik eden Yeni Sağlık Politikası (NHP) başlatılmıştır.
Dış ilişkilerde Modi, ABD ile güçlü ilişkiler geliştirmiş, Donald Trump ile Ahmedabad'da "Namaste Trump" mitingine ev sahipliği yapmıştır. Savunma politikalarında ise askeri harcamaların artırılması ve Pakistan'a karşı sert tutum benimsemiştir. Rusya ile olan ilişkilerinde ise 2021'de askeri-teknik iş birliği anlaşması imzalamış, ancak 2022'de Ukrayna krizinde tarafsız kalmış ve Ganga Operasyonu ile Hindistan vatandaşlarını tahliye etmiştir.