- Genel
- 30.04.2025 00:25
Telefon fiyatlarının artmasından dolayı telefon almak isteyen kişiler ikinci el telefon alımına yönelmektedir. İkinci el telefon alışverişi bu sayede günümüzde oldukça çok tercih edilen bir durumdur. Fakat ikinci el telefon alımında bazı riskler bulunuyor.
Bu risklerin başında telefonların IMEI numaralarının değiştirilmesi veya silinmesi ile yeniden satılması gibi durumlar alıcıları mağdur etmektedir. Uzmanlar, ikinci el telefon alımlarından kutularından çıkarılmadan önce IMEI numarasının kopyalanması ve çalıntı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. İkinci el telefon alacakların dikkat etmesi gereken bu hususlar haberimizin devamında sizlerle…
İkinci el telefon alımları günümüzde oldukça sık yapılan bir alışveriştir. Fakat bu alışverişte dolandırıcılık riski oldukça yüksek bir düzeydedir. Dolandırıcılığın başında gelen IMEI numarası değiştirilmesi veya silinmesi yoluyla telefonları alan kişilere mağduriyet sunmaktadır. IMEI numarası, bir telefonun kendine özel olan bir çeşit kimlik numarasıdır ve olası bir kayıp ve çalınma olayında cihazın bulunmasına yardımcı olabilir. Günümüzde ise bu numaranın bazı dolandırıcılar tarafından değiştirerek veya silerek telefonları yeniden satması yaygınlaşmış durumdadır.
Bu dolandırıcılıkta başlıca dikkat edilmesi gerekilen noktaların başında Telefon almadan önce IMEI numarasını e-Devlet üzerinden sorgulamak gelmektedir. Diğer yandan ikinci el telefon alırken güvenilir satıcılardan ve platformlardan alışveriş yapmak gerekmektedir. Alıcı olarak mağduriyet yaşamamak adına IMEI numarasını kontrol etmeden asla telefon satın alınmamasına. Telefon alırken alınacak olan telefonun fiyatının piyasa fiyatının çok altında olan telefonlara karşı dikkatli olunmasına dikkat edilmektedir.
İkinci el IMEI telefon dolandırıcılığında alıcıların mağduriyetine karşı önlem olarak 2024 yılı itibarıyla IMEI kayıt ücreti yüzde 58,46 oranında zamlanarak 31 bin 692 TL'ye yükseltildi. Bu önlemlerden ziyade uzmanlar, kullanıcıların da bilinçli olması ve IMEI numarasını kontrol etmeden asla telefon satın almaması gerektiğinin altını çizmektedir.
Uzmanlar diğer yandan alınan telefonun orijinalliğini doğrulamak için fatura, garanti belgesi gibi belgelere özellikle dikkat edilmesi ve fiyatın piyasa fiyatının çok altında olması durumunda şüphelenilmesi gerektiğini söylüyor. Bu mağduriyete uğrayan kişilerin durumu polise bildirerek yasal işlemleri başlatabilir.