Sayfa Yükleniyor...
Hızlı modern hayatı eleştiren Yavaş Hareketi’nin İzmir’deki karşılığına baktık… Yavaş Hareketi’ni benimseyen ilçeler ya da köyler var mı?
Yaşam yolculuğunda hızla ilerlerken ne kadar sıklıkta mola verdiğinizi; kendinizi, çevrenizdekileri, içinde bulunduğunuz anı sakin ve dikkatlice gözlemlediğinizi hiç düşündünüz mü? Durmak, sakinleşmek ve yavaşlamak sizin için ne anlam ifade ediyor? Hızlı çalışabilmek, hızlı yemek yemek, işlerinizi çabucak halletmek, koşar adım yürümek ve hep bir adım önde olmak… Herkesin bir yerlere yetişmeye çalıştığı, sürekli koşuşturma içinde geçen ve hızlı olmanın ‘normal’ olarak kabul edildiği, hatta takdir edildiği bir çağda yavaşlayabilmek hiç şüphesiz çaba gerektiren bir iş. Gün içinde birkaç dakikalığına bile olsa durmak ve mola almak, yaptığımız işleri bir kenara bırakıp hayatın akışını yavaşlatmak çoğumuzda suçluluk duygusu yaratan bir olgu… Zamanın su gibi akıp gitmesinden, hayatın hızına yetişememekten şikayetçi olanlar var mı? Peki, tam aksine ne dersiniz? Örneğin; Yavaş Hareketi’ne…
Yavaş Hareketi nedir? Dünyada başlayan bu eylemin, Türkiye’de bir karşılığı var mı? Yavaş Hareketi’ni benimseyen şehirler, ilçeler ya da köyler hangileri? İzmir’de de bu harekete ses yükselten oldu mu? Tüm yanıtlar bu içerikte…
Modern yaşamın hızlı, tempolu ve stresli doğasına bir tepki olarak ortaya çıkan, daha bilinçli, dengeli ve yavaş bir yaşam tarzını benimsemeyi savunan bir hareket: Yavaş Hareketi! Bu hareketin temel prensipleri arasında iş, yemek, seyahat ve genel yaşam ritminin yavaşlatılması; doğaya, yerel ekonomiye ve topluma daha duyarlı olunması yer alır.
Yavaş Hareketi; 1986 yılında İtalya'da Carlo Petrini tarafından, Roma'da bir McDonald's şubesinin açılmasına karşı çıkılmasıyla başlayan Yavaş Yemek (Slow Food) hareketi ile başlamıştır. Bu hareket, fast food kültürüne karşı yerel ve geleneksel yemek kültürlerini korumayı, yemeği yavaş ve keyif alarak tüketmeyi teşvik eder. Yavaş Hareketi, zamanla Yavaş Şehirler (Cittaslow), Yavaş Moda, Yavaş Eğitim gibi farklı alanlarda da yaygınlaşmıştır. Her bir alt hareket, kendi alanında daha sürdürülebilir, etik ve tatmin edici bir yaşam biçimini teşvik etmeyi amaçlar.
Türkiye’de ise 2009 yılında Cittaslow Türkiye ağı kurulup ilk olarak, 28 Kasım 2009 tarihinde İzmir’in Seferihisar ilçesi, Cittaslow yani ‘Yavaş Şehir’ unvanını almış ve dünyada ‘salyangoz’ logosuyla temsil edilen şehirlerden biri olmuştur. Birlikte Seferihisar dışında Türkiye’den 25 üye şehir daha bulunmaktadır. Öte yandan, Çeşme’nin Germiyan Köyü, Türkiye'de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk köyü olmuştur.
HABER MERKEZİ