İzmir Tabipler Odası uyardı: “Uzun süreli greve de hazırız!”

İzmir Tabipler Odası, sağlık çalışanlarının hak ve taleplerini, çalışma koşullarını ve sağlıkta artan şiddeti duyurmak için İzmir genelindeki hastanelerde iş bırakarak ‘uyarı grev’i gerçekleştirdi, uzun greve de hazırız mesajı verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 08.02.2022 11:04
  • Güncelleme Tarihi : 08.02.2022 11:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir Tabipler Odası uyardı: “Uzun süreli greve de hazırız!” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

İzmir Tabipler OdasıTepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla İzmir genelindeki hastanelerde aynı anda iş bırakarak ‘Uyarıgrev’i başlattıklarını duyurdu. Yapılan basına açıklamasına İzmir Tabipler Odası Başkanı Dr.Lütfi Çamlı, İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabipler Odası Başkanı Dr.Lütfi Çamlı, “Ülkemizde işlemeyen, sağlık sisteminin tüm yükünü sağlık çalışanları çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler” ifadelerini kullandı. Basın açıklamasında sağlık çalışanları sık sık “Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Haklarımız için beyaz grevdeyiz” sloganları attı.

BEŞ DAKİKAYA BİR HASTA

Uzman hekimlerin ücretlerinin oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Dr. Çamlı, hekimlerin 5 dakikada 1 hastaya bakmaya zorlandığına vurgu yaptı. Dr. Çamlı, “Hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik durumlarıyla ilgili sorunları pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir. Giderek derinleşen ekonomik kriz hekimlerin ücretlerini eritmiş, açlık sınırında bir ücrete mahkûm etmiştir. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada; pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada bulunmaktadır. Kışkırtılmış bir sağlık talebi yaratılmıştır. Sağlıkta nitelik değil nicelik ön planda tutularak performans sistemine göre hekimler daha çok çalışmaya mahkûm edilmişlerdir. Hekimler beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmaktadırlar. Hekimleri tüketen performans sistemi iş barışını da bozmaktadır” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIKTA ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDİYOR

Dr. Çamlı, açıklamanın devamında şu cümleleri kullandı: “Olumsuz çalışma koşullarında uzamış mesailerde sağlık hizmeti veren hekimlerin sağlığı, güvenliği korunmamaktadır. Oysa işverenler çalışanlarının sağlığını güvenliğini korumak zorundadır. Sağlıkta şiddeti önlemek için etkin ve caydırıcı düzenlemeler hayata geçirilememiş, şiddet pandemi sürecinde de giderek artmıştır. Pandemi sürecinde yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları toplumun diğer kesimlerine göre çok yüksek oranda covid 19 enfeksiyonuna maruz kalmış 500’den fazla sağlık çalışanı Covid-19’a bağlı yaşamını kaybetmiştir. Ancak covid- 19 un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması yasalaştırılmamıştır. Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, ceza yönetmelikleri KHK’lar ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalar ile hekimler giderek tükenmiştir.”

GENÇ HEKİMLER ÜLKEYİ TERK EDİYOR

Genç hekimlerin Türkiye’de bir gelecek görmediğinin altını çizen Dr. Çamlı, “Son dönemde hekimlerde artan istifa ve erken emekliliklerin yanı sıra genç hekimler yurt dışında hekimlik yapma başvuruları artış göstermektedir. Son 10 yılda yurtdışına göç eden hekim sayısı 24 kat artmıştır ve yalnızca geçtiğimiz ocak ayında 197 hekim Türk Tabipleri Birliği’ne yurtdışında çalışma belgesi için başvurmuştur. Bu durum ülkedeki mevcut hekim açığını giderek arttırmaktadır. Özel hekimlikten, işyeri hekimliğine, aile hekimlerinden, asistan hekimlere kadar her alanda ciddi sorunlar yaşanmakta işlemeyen sağlık sisteminin bütün yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklenmektedir. Daha iyi bir sağlık ortamı için, uzun süredir diğer sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte sağlık alanında yaşanan bu olumsuz tabloya karşı mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

UYARI GREVİNDEYİZ!

Dr. Çamlı, “Ekim ayından beri artık yeter, ‘Emek Bizim Söz Bizim’ eylem süreci başlattık; bizlerin haklı talep ve görmezden gelinemeyen tepkileri sonucu Meclis’e apar topar bir yasa taslağı getirildi. Hekimlerin ve diş hekimlerin bir kısmının gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarının geri çekilmesine karşı 15 Aralık’ta GöREV’deydik. Ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ettik. 26 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında ‘Nöbet’ tutarak tasarının kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmesi talep ettik. 4 Şubat’ta Meclis önüne giderek taleplerimizi bir kez daha haykırdık. Bugünde sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(ö)REV’indeyiz” ifadelerine yer verdi.

UZUN SÜRELİ GREVE HAZIRIZ!

Dr. Çamlı, son olarak, “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirene bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerinin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken sağlık alanında büyük buluşmalar gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

GREVE KATILAN HASTANELER

İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, Çiğli Bölge Hastanesi, Bornova Türkan Özilhan Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eşref Paşa Belediye Hastanesi ve Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları greve başladı.