- Genel
- 08.05.2025 00:03
İzmir Emlak Kulübü Başkanı Akgün, İzmir’de talep patlaması sebebiyle neredeyse kiralık ev kalmadığını belirterek geçen yıla oranla kira fiyatlarının yüzde 50 ila yüzde 100 arasında arttığını söyledi
BURCU YANAR - ÖZEL HABER
İzmir’de 30 Ekim 2020’de gerçekleşen deprem, pandemi yasakları, okulların kapanıp tekrar açılması ve şehirlerde yaşanan öğrenci yığınları derken kiralık konutlara olan taleplerde büyük bir artış yaşandı. Geçen yıla oranla yüzde 50 ila yüzde 100 arasında bir fiyat artışı olması rağmen İzmir’de neredeyse uygun fiyatlı kiralık ev bulmak imkansız hale geldi.
KİRALIK EV KALMADI
İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, talep patlaması sebebiyle neredeyse ilçelerde kiralık ev bulunmadığına dikkat çekti. Kira fiyatları artışları ile ilgili çok büyük sıkıntılar olduğunu dile getiren Rıdvan Akgün, “Kira fiyatları geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 100 arasında değişikliğe uğradı. Geçen yıl İzmir metropol alanda 3+1 dairelerin fiyatları yaklaşık bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında seyrederken, bu rakam 2 bin 500 ile 5 bin arasına çıktı. Yani neredeyse yüzde 100’e yakın bir fiyat artışı oldu. Bu değişimler nitelikli konutlarda oldu. Nitelikli konutlar derken mutfağı, banyosu ve evin genel durumu iyi olan dairelerin güncel fiyatları çok yükseldi. Bakımsız olan niteliksiz dairelerde ise tam tersine önümüzdeki yıllara göre yüzde 20 ile yüzde 30 civarında bir artış yaşandı. Baktığınız zaman şuan kiralık konut arasanız da bulamıyorsunuz çünkü yok. Kimse kiralık konut üretmiyor. Pandemi sürecinin rahatlamasıyla beraber özellikle birlikte yaşayan aileler bir ayrışma yaşamak istediler. Evlilik hayalleri olanlar ertelediği hayallerini yeniden gündeme getirdi. Aynı zamanda pandeminin zorlu sürecinde kimse taşınamadı ve geçen yılın yükü de bu seneye bindi. Bir de depremden dolayı 20 binden fazla daire oturulmaz duruma geldiği için ve afet riski taşıdığı için hasarlı binalardan taşınmak istediler” ifadelerine yer verdi.
TALEP 10 MİSLİ ARTTI
Hal böyle olunca birden bire talep patlaması yaşandığını aktaran Akgün, “Rutinde olan arz var ama talep çok fazla noktaya geldi. Talep neredeyse 10 misli artıverdi. Talep artınca mülk sahipleri de akılcı davrandıklarını zannedip bu talebi fırsatçılığa çevirdiler ve düşük rakamlı kiralardan yüksek rakamlı kiralara vermek için çaba sarf ettiler. Bunun dışında da eski kiracı olup da düşük bedellere kiracı olarak oturan kişilere de ‘Oğlum Amerika’dan geldi, düğün yapacağız kızım gelecek’ gibi bahanelerle tahliye ettirip yüksek rakamlara yeniden kiraya vermek istediler” açıklamasında bulundu.
ORTAK AKIL İLE ÇÖZÜLMELİ
Peki arz talep dengesine bakarsak ne olacak millet parklara bahçelere çadır mı kuracak sorusuna da cevap veren Akgün, “Günümüzde müteahhitler binaları yapıp kiraya veremiyorlar. Ancak arsa sahipleri ve birden çok gayrimenkulü olan insanlar ihtiyaçları dışındaki daireleri kiraya veriyorlar. Bir de İzmir’de çok fazla üniversite olmasından dolayı öğrenci çokluğu da yaşanıyor. Öğrenciler Kovid-19’dan dolayı da kalabalık yurtlarda kalmak istemiyor. Bu sebeple ev arayışına giriyorlar. Hükümet ve yerel yönetimlerin ortak akılla bu sorunu çözmek için bir çaba sarf etmesi gerekiyor” dedi.
Fiyatların kesinlikle aşağı düşmeyeceğinin hatta daha da artacağının da altını çizen Akgün, “Bu Türk lirasının değerinin düşmesiyle de orantılıdır. Doların daha da yüksek rakamlara tırmanması inşaat ve konut maliyetleri açısından olumsuz bir etkendir. Bu sebeple kimse fiyatların düşmesini beklemesin. Konut hayali kuran insanlar da daha fazla konut fiyatlarının düşmesini beklemesin. Bir yılda yüzde 100’ e yakın bir değişiklik varsa bu önümüzdeki yılda artacak demektir. Çünkü dolar birden düşmez, inşaat maliyetleri birden azalmaz” diye konuştu.